用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報讀幼稚園
go

報讀幼稚園 [複製鏈接]

報讀幼稚園

Hello!
我要幫我仔仔報06年的幼稚園, 但什麼都唔知.
請問我要幫他報幾多間幼稚園呢?
是否報了都有得interview的.
有咩要準備呀?
請指教.
Thank you.

Re: 報讀幼稚園

Hi,

我個仔都係出年 (06) 年要揾幼稚園, 而我就諗住揾1間正選2間後備. 如果你填咗 FROM 的話, 一般學校既做法都會稍後 (約1-2個月)左右會約見家架...再唔係未打電話去學校問吓囉....

chunmame,

您可以到http://www.info.gov.hk/swd/html_tc/ser_sec/fam_ser/index.html
這網紙找您心儀的幼稚園。
我都係"漁翁剎網"的,由於每間幼稚園的收生準則不同,所以要報多幾間,有d收大囝/囡,有d收比較smart的。另通常您報了都有得interview的,除非寄生o左d信,不過您可以打電話到學校詢問(如很久不見回音)。另您要準備相片及要教小朋友認生果名、animal, 砌圖,講自己個名等......。

uran

我都想知如何協助 or 訓練仔仔面試時表現好些?

每當你報讀都有得比$面試(大概$30),不過我覺得你唔使報定好多間幼稚園,你可以去參觀多幾間作比較,去衡量環境,感覺,及教學法
選好再報,因為你報名留位要比大既$5xx既留位費.
當你去某間參觀都會話比你聽下次報名要帶乜架la.
來來去去都係相,出世紙,針咭等

我覺得最緊要係你既小朋友吾怕"生寶", 面試時要有反應同表現開心積極law, 訓練吓佢同陌生人講野la, 我諗俾佢去下playgroup應該有幫助.  我見通常問親人(如邊個同佢離), 顏色, 生果, 交通工具, 砌吓積木敢, 有d會問仲深d, 敢你就要收定料同佢溫習定, 視乎你想考果間學校la...
Hosumbaba 寫道:
我都想知如何協助 or 訓練仔仔面試時表現好些?
Thanks
Mo-ma

我個仔都係準備06年入k1, 而家好矛盾, 因對屋企附近d幼稚園又唔係好熟, 讀九龍塘d幼稚園又驚谷得好辛苦, 聽講有d k1下學期已開始有功課; 另一方面, 阿仔入喇沙小學機會有99%, 如果讀普通個d唔知追唔追到? 請問有冇d小朋友唔係讀名牌幼稚園但又可以升上名校小學呢? 請給我一d意見  
本人住荃灣區

其實讀邊間幼稚園是否對升小學有很大影響呢?
小學是如果派位呢?
‹ 上一主題|下一主題