用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍美林小學一問
樓主: dearmm
go

大圍美林小學一問 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-6-27 09:38
88網一線又唔只3X%咁少。未去到九龍城咁堪坷
88網有某d熱門學校冇報足所有派位人數,表面好似好亮麗, 如果加返band3生d派位, 實際派位率3x%

mch411 發表於 19-6-27 10:04
88網有某d熱門學校冇報足所有派位人數,表面好似好亮麗, 如果加返band3生d派位, 實際派位率3x%

...
我知你講邊間!扮晒勁果間!

不過,公平D講,整個88,89,91都大大聲公佈派英中人數,

但部份「派往」直私 (未必是BAND1),減番10%就差唔多是獲派BAND 1 的百分比!

mch411 發表於 19-6-27 10:04

...

請問係邊間?陳xx? 白xx?

快樂媽媽S 發表於 19-6-27 11:40
請問係邊間?陳xx? 白xx?
我只是講公道說話
派往沙官未必飛黃騰達

派往美林小學又未必一事無成
最重要是對小朋友的支持

如果太擔心,影響到學生

就唔好啦!

V_CHENG 發表於 19-6-26 17:38
我覺得學術較弱丶多新移民及南亞人,又有SEN!

南亞人好多咩?我成日係學校出入,見到2-3個。

qutong 發表於 19-7-6 15:24
南亞人好多咩?我成日係學校出入,見到2-3個。

我看見新人名單有幾個南亞人名字!我明白新移民及SEN因素,但學校學術弱丶校舍細亦係。。。好處係小朋友容易突出自己!

ter0809 發表於 19-6-27 12:36
我只是講公道說話
派往沙官未必飛黃騰達

沙官派英中得3x?點計出黎?

bobbyyy1111 發表於 19-7-6 16:11
沙官派英中得3x?點計出黎?
請留意上文下理,再衝出黎x
88黎講,大家都唔洗質疑沙官小聖心小的升中派位。

ter0809 發表於 19-7-6 17:32

抱歉,誤會了

識人的小朋友在美林考精英班中間,也入到沙崇。那小朋友好乖,話其他同學也乖,不過上到英中跟不上程度,所以如果真的考到英中,家長也要幫忙為小朋友準備好根底。

Pinguyan 發表於 19-7-7 22:25
識人的小朋友在美林考精英班中間,也入到沙崇。那小朋友好乖,話其他同學也乖,不過上到英中跟不上程度,所 ...

想請教中小上英中應如何幫小朋友及早準備?英文詞方面? 理解?

回覆 kakaking 的帖子

英中的英文是深好多,聽唔明上堂就學不到,所以聽和詞彙要多。另外,不少band one中幾谷(如沙崇),教得快又測驗多,
如小朋友繼續用小學「臨急抱佛腳」「食老本」態度應付中學測考,
大部分都會退步,除非天資勁好。這類校的升班要求都高,
重讀一年也許有改善成績,但之後再上,又繼續落後,幾影響自信。

所以,我眼見band one中讀得好的,都是基礎好和自我管理好。

Pinguyan 發表於 19-7-9 07:47
回覆 kakaking 的帖子

英中的英文是深好多,聽唔明上堂就學不到,所以聽和詞彙要多。另外,不少band one中 ...

多謝分享,我仔雖然只是升小一,但正路的話中學跟小學網,所以住址校網中學同backup私立校網中學都研究過一輪邊區較啱我小朋友。如果小學是中小,我自己buy中中,升中易適應。可惜好似少校風成績俱不錯的中中。。。

小曳人 發表於 19-6-27 09:31
呢間位置問題,响88網嚟講真係好多人抽到都想轉走
人數的確唔算多,人banding 係計%,唔係計數字嘅,你搵 ...

我唸全港大部份家長及老師都會話自己學校校政混亂. 其實美林的南亞及SEN學生都唔算特別多, 課程唔係特別深, 屬正常. 係位置同校舍輸蝕咗. 校長仲有幾年退休, 冇咩思維上的突破及為間學校宣傳, 但求平平穩穏, 事實上學生成績亦平平穩穩, 學習壓力不大, 但成績亦中規中矩.

kakaking 發表於 19-7-9 14:22
多謝分享,我仔雖然只是升小一,但正路的話中學跟小學網,所以住址校網中學同backup私立校網中學都研究過 ...
小學上中學要適應, 基礎打好咗, 讀咩都得. 小朋友適應力好強, 只要家長同學校配合, 大部份學生都冇問題. 唔駛咁早唸讀中中, 到時按成續行事. 我個女小學係英小, 上英中冇問題, 但我見佢其他中小的同學, 大部份都冇咩問題, 聽佢地講D英文讀音, 都好好.

V_CHENG 發表於 19-7-6 15:43

我看見新人名單有幾個南亞人名字!我明白新移民及SEN因素, ...
我識有人幾年前派到十幾志願去美林, 喊晒, 又叩唔到其他學校, 不情願地留低.  現在發覺學校都係好多幾會小朋友, 家長及學生都好開心. 不過位置及校舍係差咗D, 冇得變.

醒目開學勳章 貢獻勳章

newcomer550 發表於 19-7-10 12:22
我唸全港大部份家長及老師都會話自己學校校政混亂. 其實美林的南亞及SEN學生都唔算特別多, 課程唔係特別深 ...
關於行政問題,唔知係咪好似你講嘅一樣
因為我兒讀過兩間小學,朋友間亦有討論唔同學校嘅情況,只係到同美林嘅朋友講起,佢地的確比較落後,好多事,如測默安排,好多學校唔同科目老師或已經安排好,唔會撞,但美林係會撞,不停撞,好忙~

恐龍家

小曳人 發表於 19-7-10 12:40
關於行政問題,唔知係咪好似你講嘅一樣
因為我兒讀過兩間小學,朋友間亦有討論唔同學校嘅情況,只係到同美 ...
美林的校政落後, 應該係事實. 正如我上面講校長只求平穩, 所以未來呢幾年, 都應該係平平穩穩. 但其實好多野根本唔駛成日變, 學生讀完六年出嚟, 都係差唔多, 唔會比其他學校差太遠.

ter0809 發表於 19-7-6 17:32

hkpapa852 發表於 19-6-27 09:12
沙循,沙胡都係得3x%。
張煌偉應該只係25%內。

請問沙官呢?
‹ 上一主題|下一主題