用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍美林小學一問
go

大圍美林小學一問

朋友嗰仔抽到,全家愁爆,叩門又未有消息。請問呢間是不是區內寶校?我睇website 感覺都不錯。

醒目開學勳章 貢獻勳章

有精英班,3x% band 1 應該來自精英班

精英班情況:
各科老師無溝通,有機會同人評估、中默+英默
有預默
功課量唔算好多
都幾谷
恐龍家

回覆樓主

謝謝!

都不錯呀,可能父母見每級人數少,所以擔心。

我都擔心中!

回覆樓主

請問你擔心學校那方面不好?

dearmm 發表於 19-6-26 17:14
請問你擔心學校那方面不好?

我覺得學術較弱丶多新移民及南亞人,又有SEN!

醒目開學勳章 貢獻勳章

V_CHENG 發表於 19-6-26 17:38
我覺得學術較弱丶多新移民及南亞人,又有SEN!
咁就要睇你入唔入到精英班喇...3x% band 1,唔算弱喇!
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-26 11:31
有精英班,3x% band 1 應該來自精英班

精英班情況:

精英班係幾年級開始?

回覆樓主

請問是不是長期keep 住3x%上band 1?

回覆樓主

呢間學校算唔算收生不足?我朋友話一級人數唔多,如果30%上band 1都唔喺多,總之感覺唔理想,同佢傾完,繼續灰灰灰。

dearmm 發表於 19-6-27 00:42
呢間學校算唔算收生不足?我朋友話一級人數唔多,如果30%上band 1都唔喺多,總之感覺唔理想,同佢傾完,繼 ...

有否其他叩門?

呢間學校算唔算收生不足?我朋友話一級人數唔多,如果30%上band 1都唔喺多,總之感覺唔理想,同佢傾完,繼 ...
3X%升讀B1係多定少呢?自己計計數。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-27 08:08
3X%升讀B1係多定少呢?自己計計數。

以沙田校網來講,3X%一定是不好!

我住美林小學附近,以我觀察,學生比禧年張煌偉乖,教師和學生關係良好。
而據我所知,部分派到沙田四寶都去美林小學叩門。

3X% BAND 1的話,如真入讀美林小學,咪努力做呢3X% 學生,話唔定小朋友比起一線小學仲多發揮機會!

V_CHENG 發表於 19-6-27 08:48
沙循,沙胡都係得3x%。
張煌偉應該只係25%內。

88網個堆所謂一線,都只有4x%。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

V_CHENG 發表於 19-6-27 08:48
教局分類全港學生33.3%BAND1 33.3%BAND2 33.3%BAND3
33.3%係中線, 88網幾間熱門, 有D都係3X%BAND1
91網二線學校平均3X%BAND1, 3X%BAND1=不好,只係你要求高

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ethanlyc 發表於 19-6-26 18:06
精英班係幾年級開始?
小一已有,暑期內會考分班試
恐龍家

ter0809 發表於 19-6-27 08:58
我住美林小學附近,以我觀察,學生比禧年張煌偉乖,教師和學生關係良好。
而據我所知,部分派到沙田四寶都 ...
係勁校包尾果D通常係以為入左勁校就會自動做BAND1生,好似幾萬蚊買左迪士尼英語就會識英文

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢間位置問題,响88網嚟講真係好多人抽到都想轉走
人數的確唔算多,人banding 係計%,唔係計數字嘅,你搵間得3班嘅學校嚟數人頭,當然唔夠一間5班嘅學校多band 1啦!

不過話說回來,我成日聽到現任家長同我訴苦,話學校行政混亂

恐龍家

mch411 發表於 19-6-27 09:21
教局分類全港學生33.3%BAND1 33.3%BAND2 33.3%BAND3
33.3%係中線, 88網幾間熱門, 有D都係3X%BAND1
91網二線 ...
88網一線又唔只3X%咁少。未去到九龍城咁堪坷