用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問以下葵青區中學自行係咪全部會見同埋面試考乜呀? ...
go

請問以下葵青區中學自行係咪全部會見同埋面試考乜呀?

如題:-

1. 葵青區順德聯誼會李兆基中學
2. 伍若瑜夫人紀念中學
3. 荔景天主教中學

請問以上中學是否"ALL IN", 同埋面試時大約會考D乜呀

有無人可以答下我?

回覆樓主:

荔天是all in
其他不清楚

李兆基1B 校, 伍若瑜1C校, B1生會ALL IN, 但B2 生不肯定
茘天是2A校, B1, B2生都會IN

建議你今年11, 12月去聽聴這些學校的升中講座會了解多D

emmazlo 發表於 19-6-25 12:25
李兆基1B 校, 伍若瑜1C校, B1生會ALL IN, 但B2 生不肯定
茘天是2A校, B1, B2生都會IN
多謝你回覆.  荔天有無用家? 學校OK嗎?

力神1 發表於 19-6-25 12:23
荔天是all in
其他不清楚
感謝你的回覆, 請問你是荔天用家嗎? 想再了解下學校.  之前已經去過INFO DAY, 亦有參觀過學校

紫翹 發表於 19-6-25 12:30
感謝你的回覆, 請問你是荔天用家嗎? 想再了解下學校.  之前已經去過INFO DAY, 亦有參觀過學校 ...

我不是用家,只是今年有去面試知道all in

力神1 發表於 19-6-25 12:34
我不是用家,只是今年有去面試知道all in
好的, 謝謝你的回覆.  你都係葵青? 想問下你自行IN左邊兩間呀? 因為我仔剛完呈一, 想睇下大家有咩選擇同點選擇

紫翹 發表於 19-6-25 13:26
好的, 謝謝你的回覆.  你都係葵青? 想問下你自行IN左邊兩間呀? 因為我仔剛完呈一, 想睇下大家有咩選擇同點 ...

自行in左荔天和一間深水步區的

力神1 發表於 19-6-25 13:28
自行in左荔天和一間深水步區的

荔天都ok的但小朋友要夠定力因学校位置近葵涌廣場容易心散

kkwy719 發表於 19-6-25 15:29
其實都唔關事既, 如果講近, 李兆基同下面間蘇浙可能仲近D

kkwy719 發表於 19-6-25 15:29

想請教荔天其實屬於band2還是band3?因不同小學都有不同的一把尺。

力神1 發表於 19-6-25 15:39
想請教荔天其實屬於band2還是band3?因不同小學都有不同的一把尺。
荔天應該係B2, 不是B3呀!! 多人話係B2A, 我諗係B2A-B2B左右.

力神1 發表於 19-6-25 15:39

band2/3教科書也相同, 不會淺左, 因最尾都是要考DSE, 校風最重要

紫翹 發表於 19-6-25 16:44
荔天應該係B2, 不是B3呀!! 多人話係B2A, 我諗係B2A-B2B左右.

我去過茘天監中三TSA oral,學生乖丶純品,英文不錯。B2A, 但學生有b1 feel ,校風看來極好!

conniewktang 發表於 19-6-30 01:02

我去過茘天監中三TSA oral,學生乖丶純品,英文不錯。 ...
y就係有個做護士的親友, 去該校講過一堂衛生課, 話D學生好嘈, 好似街市咁, 無讀書氣氛, 唔係好學校.  其實我參觀時覺得學校都唔錯架

紫翹 發表於 19-7-2 09:16
y就係有個做護士的親友, 去該校講過一堂衛生課, 話D學生好嘈, 好似街市咁, 無讀書氣氛, 唔係好學校.  其實 ...

但我見果日真的不錯。名校都可以好嘈喎,如果最差果啲班,我說整體學生而言。如果冇讀書氣氛,咁奇怪?學生英文整體好過b1c喎。
講座時是看不到讀書氣氛的,不過應該尊重個講者,即使覺得悶!

conniewktang 發表於 19-7-2 09:19

但我見果日真的不錯。名校都可以好嘈喎,如果最差果啲 ...
所以我都唔知, 講到間學校好差咁.  其實我覺得OK架.  高中可以轉中文, 等學生學習上易D HANDLE.  有好有唔好啦.

紫翹 發表於 19-7-2 10:39
所以我都唔知, 講到間學校好差咁.  其實我覺得OK架.  高中可以轉中文, 等學生學習上易D HANDLE.  有好有唔 ...

果日我留了半日看埋校風,仲推荐朋友女兒讀。我覺得一個講座看不清,咁boring個講座。平日學生聽講座,我做老師都悶到暈!

conniewktang 發表於 19-7-2 10:55

果日我留了半日看埋校風,仲推荐朋友女兒讀。我覺得一 ...
所以我覺得佢個人太主觀, 只接受名校.  其他學校就唔得.  我上呢D堂, 又唔識你, 我又唔知佢講成點, 如果悶既話, 真係會嘈, 會傾偈架喎