用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由呈一開始 (有無人一齊傾呀)
樓主: 紫翹
go

由呈一開始 (有無人一齊傾呀)   [複製鏈接]

heihei417 發表於 19-7-12 11:08
尋日都派左成績除左普通話科之外,各科全A,今年競爭激烈,考全級第1既同學同我仔同班,佢地2個平 ...

好叻呀!考級2?

pingapinpin 發表於 19-7-12 11:51
恭喜,好勁呀!有咁大進步,學校有講個真實名次嗎?我個女嗰間講個range, 如25-30
...

我小孩嗰間成績表有寫班名次、但全級名次只講個range, 如25-30、會影響考直資嗎?

pingapinpin 發表於 19-7-12 11:51
恭喜,好勁呀!有咁大進步,學校有講個真實名次嗎?我個女嗰間講個range, 如25-30
...
多謝!有具體名次。不過其實上次考的應該係特別差,如果今次同佢平時水平比,進步了20-30名左右。
可能是知恥近乎勇,而且小朋友開始用心溫書,唔再神遊。

回覆 pingapinpin 的帖子

我都好想考級二可惜唔係,佢全級級十,學校計2個小數點,所以先覺得競爭好大,差不足1分既平均分都可以差咁多名所以真係考試稍為有少少唔小心,都可能影響深遠

shadma 發表於 19-7-12 17:59
我個仔都退步左, 學校名次同呈分名次相差成6名, 唯有呈二再加油!!!
你地學校已經出埋呈分名次比你地喇??真係好呀,我地學校仲未有暫時都係得學校名次咋,我都好想快D知

heihei417 發表於 19-7-13 09:56
回覆 pingapinpin 的帖子

我都好想考級二可惜唔係,佢全級級十,學校計2個小數點,所以先覺得競爭好大 ...

級十都好好啦!

chanti 發表於 19-7-12 12:36
我小孩嗰間成績表有寫班名次、但全級名次只講個range, 如25-30、會影響考直資嗎?
...

應該唔會

heihei417 發表於 19-7-13 09:57
你地學校已經出埋呈分名次比你地喇??真係好呀,我地學校仲未有暫時都係得學校名次咋,我都好想快D知 ...

我個女嗰間係用呈分方法計名次,但冇講具體名次,只有個range,今次退步咗。今朝班主任覆返我佢都仲响band1 pool,未係邊緣人,唯有好好準備呈二,希望下次考好啲

pingapinpin 發表於 19-7-13 14:41
應該唔會

謝回覆。今次呈分考得幾好、比上學期進步了、尤其中英數、名次亦比上次前了、考頭1/4內、無其他人突然跑上。但小孩表達能力麻麻、考直資都吾知佢識吾識問人問題

pingapinpin 發表於 19-7-13 14:45
我個女嗰間係用呈分方法計名次,但冇講具體名次,只有個range,今次退步咗。今朝班主任覆返我佢都仲响band ...

我仔學校都係用呈分(比重)計名次,但之前家長會校長話佢地會再用返教育署個程式入學生成績去計算排位同banding,其實即係唔係同一樣野呢?

‹ 上一主題|下一主題