用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91 校網家長請教問題
go

91 校網家長請教問題

我想問一問今年入到朱小的家長 , 而家朱小是咩情況 .....
如 : Bending / 教學 / 學校環境 / 派位 ...... 等等

因為我是舊生 , 我有 20 分係手 , 但我小朋友下年先揀學校 , 我想試一試沙田圍呂明才 ,

我朋友叫我不如入返朱小 , 而家心大心細 , 今年亦會考直資 / 私小先.......

其實講真朱小亦不是好差 , 我自己當年都派到 Bend 1 中學 , 但沙田區都係呂明才較勁 , 所以想請問大家意見

恐龍爸爸524 發表於 19-6-4 15:19
我想問一問今年入到朱小的家長 , 而家朱小是咩情況 .....
如 : Bending / 教學 / 學校環境 / 派位 ......  ...
有分當然揀返自己果間LA, 我都有一間有分, 不過係88網,算唔差的學校, 我住91, 都唔敢博大抽獎嘞.....

kinkiking1129 發表於 19-6-4 15:44
有分當然揀返自己果間LA, 我都有一間有分, 不過係88網,算唔差的學校, 我住91, 都唔敢博大抽獎嘞.....
...
點解唔直博自己心儀的 ?

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

如果你想試沙呂, 咁你小朋友要比心機考私校. 有私考响手就可放膽搏.
如果無私校响手又搏, 萬一唔成功, 你就要玩埋叩門遊戲

tem_2106 發表於 19-6-4 16:49

如果你想試沙呂, 咁你小朋友要比心機考私校. 有私考响手就可放膽搏.
totally agree

kinkiking1129 發表於 19-6-4 15:44
...
咁你是揀返母校 ?

咁樓主沙胡有無宗教分? 如無, 只得15分, 自行一定無份, 到時有私小在手, 博1-1-1有得IN囉.

仲有聽聞自水泉澳入伙後, 朱小都變得好熱咯....

恐龍爸爸524 發表於 19-6-5 11:20
咁你是揀返母校 ?
yES

回覆 kinkiking1129 的帖子

介唔介意講邊間?我仔20分迦密,其實迦密好唔好?

mandy_ng207 發表於 19-6-5 12:28

介唔介意講邊間?我仔20分迦密,其實迦密好唔好?
沙官小
迦密我朋友仔女都讀緊, 佢地都讀得開心

謝謝回覆!
迦密功課測驗默書多唔多?(唔好意思騎劫左個post)

mandy_ng207 發表於 19-6-5 13:36

謝謝回覆!
唔緊要啦...... 大定都係為左小朋友者 ....
我睇返 2013 年出生率 : 57084 , 但都沙田區都好似派得唔太好 !

咁我小朋友 2014 年出生率 : 62305 咪打定輸數..... 唔駛博

恐龍爸爸524 發表於 19-6-5 14:00
唔緊要啦...... 大定都係為左小朋友者 ....
我睇返 2013 年出生率 : 57084 , 但都沙田區都好似派得唔太好  ...
又未必既,2013 出生係底,但2012年有成9萬幾出世,有唔少大龍B係今年入學,相反2014 出生6萬幾人又少左大蛇B 跌落下年入學,分分鐘下年入學人數會比今年少......不過人多定少唔係重點.......重點係運.

peterpan001 發表於 19-6-5 15:41
又未必既,2013 出生係底,但2012年有成9萬幾出世,有唔少大龍B係今年入學,相反2014 出生6萬幾人又少左大蛇B  ...
因為如果你揀新學校得 15 分去自行收生一定唔中 , 因為自行好多時會比世集生食埋 D 位 ,
咁一定要大抽獎先有機會抽到自己心儀既學校 ......

恐龍爸爸524 發表於 19-6-6 08:42
因為如果你揀新學校得 15 分去自行收生一定唔中 , 因為自行好多時會比世集生食埋 D 位 ,
咁一定要大抽獎先 ...
世襲生係食左大抽獎位, 唔會食自行收生果d位

kinkiking1129 發表於 19-6-6 10:00
世襲生係食左大抽獎位, 唔會食自行收生果d位
THX ............

沙田區因有新邨入伙,所以競爭依然激烈,今年依然keep 住要加收學生。而且未來幾年都係咁,因陸續有新邨入伙。

仲有碩門同火炭
出年應該仲多人

建議選番朱小,因自行沙呂你得15分,統一派位再選沙呂機會都微,未必咁Lucky,一唔好彩中左寶就後悔莫及,怪自己唔一早選朱小穩入,所以選朱小吧!呢間學校都ok!