用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (89 網)主風 vs SFA
樓主: karina119
go

(89 網)主風 vs SFA [複製鏈接]

如果你小朋友讀KV,st cat 同LH呢類私幼 甘上sfa 應該唔大問題

karina119 發表於 19-6-4 11:26
感謝各位的無私分享.
小朋友係一個自動自覺的人, 佢讀私幼, 暫時係幼稚園係會自己做功課, 喜歡做功課, 喜 ...
我覺得主風岩D
小朋友喜歡人地讚賞, 係SFA身邊太多勁人, 可能會少咗動力

最後, 小朋友叻既, 到小二插SFA班都可以

noverzero 發表於 19-6-4 12:13
我覺得主風岩D
小朋友喜歡人地讚賞, 係SFA身邊太多勁人, 可能會少咗動力
到小二插SFA班 -->調轉就有

小曳人    發表於 19-6-4 15:40

karina119 發表於 19-6-4 11:26
感謝各位的無私分享.
小朋友係一個自動自覺的人, 佢讀私幼, 暫時係幼稚園係會自己做功課, 喜歡做功課, 喜 ...

作為父母怕為子女選錯好正常,我上年都經歷過。但現實真係冇人答到你將來會發生咩事……初小同高小要求有別,已可以令小朋友排名兜亂,在學期間遇上咩同學或教師,發生咩事情都能影響一個孩子。難道只有學術成就先能建立一個人既自信? 父母既理念同點運用資源去幫助引導孩子建立自信好重要。

我自覺SFA只係一所普通學校,間間學校都有不同既特色,普通津校有既佢都有,不必太神化此校,亦無必要話佢特別谷,能力夠就不會覺太谷。而我不太了解主風,所以如果單純consider沙田升中,我覺得冇必要選sfa,除非你有另外既想法。

請問 各位 呂小 / 沙呂 / 培基 / 主風 比, 那間 升中 強 d ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

wccfgoldcard 發表於 19-6-4 15:31
請問 各位 呂小 / 沙呂 / 培基 / 主風 比, 那間 升中 強 d ?
你最好自己望一望,了解多d
如果你計升外區名校%,一定係沙呂,據說每年都有7-8個升LSC (我無自行再求証,純係沙呂家長同我講嘅,佢仔亦入到LSC)
升英中率,我記得一呂最高
培基因為較多人升1C-2A 嘅培基中學,所以英中率會拉高咗,要考慮埋呢點
主風應該係呢幾間中間

恐龍家

noverzero 發表於 19-6-4 12:13
我覺得主風岩D

SFA 嘅老師好能夠引起學生上進心,學生整體都好積極學習,越讀越上進。
功課不多,一般五六樣。
教什麼考什麼,專心聽書不會追不上,家長跟學習進度協助子女溫習已經不用擔心。

adriantai 發表於 19-6-4 12:30

同時有人轉走 亦有人插班,亦有人走左又返嚟,亦有和某校交換學生。
當然小一時會收到一批本來就無打算久留的學生,但亦有好多六年連續上龍虎榜同學一心讀到畢業,不是因為成績好就必走,只是本來就未去到自己 dream school 暫時在 SFA 暫時棲身啫。
話說回來,在 SFA 考到級頭嘅同學,升中又有乜好驚呢?!

karina119 發表於 19-6-3 12:17
有幸抽中主風, 小朋友性格相對文靜, 都谷得, 比較適合傳統學校. 冇細佬妹跟尾, 請問大家會點選? 求賜教.
...

我也是住馬鞍山區,我家兩位小朋友也是SFA畢業生。總觀倆位六年小學生涯,一位成績較前,另一位成績略後。倆位仍堅持冇外補讀到畢業升中。十分感恩,個人認為最難涯是小一學寫英文潦草、英文一年學三個tense, eclass homework ,小三開始 ipad 代替書(最難頂,成日check住小朋友是否打機或做非學習工作), 英文常識除左書;仲有一叠Note要理解和温習,最怕請病假(一日做埋兩日功課)。老師好包容學生,可能老師預左d資優生唔會太文静。預左小朋友d成績分數唔高,因為老師出的卷唔容易。中英文默書每次都有unseen dictation,所以默書唔容易取100分。
呢間英文教得幾好,因為食左 六年常識note, 英文生字儲好多 。問番兩位小朋友,雖然讀得"甘", 但兩位仍很喜歡這間小學。如果再重選小學,他們仍會選SFA,總之……有苦也有樂。

kwan_kwan3 發表於 19-6-4 23:37

我也是住馬鞍山區,我家兩位小朋友也是SFA畢業生。總觀倆 ...

謝謝你。想請問你馬鞍山幾點要上校車?小朋友休息時間夠嗎?通常幾點要訓覺?我問我仔,自己喜歡邊一間,其實佢由有SFA offer 開始,已經好明確答喜歡SFA的,佢話好喜歡果度的老師,已經plan 左3年級要學法文,又話好喜歡學校的古舊建築(當然我都要公平D,佢又冇去過主風考試所以見不到主風老師同埋學校既,可能佢去到又講相同的說話)
另外介唔介意講小朋友去了那區的中學呢?考返入沙田區嗎?謝謝(emoji)(emoji)

SFA既老師比較有活力,外國人口音英文,阿sir靚仔大隻

pekovian 發表於 19-6-5 08:14
SFA既老師比較有活力,外國人口音英文,阿sir靚仔大隻

Interview 已見到了那位靚仔又大隻既阿sir 啦

karina119 發表於 19-6-5 08:21
Interview 已見到了那位靚仔又大隻既阿sir 啦

係呀,兩次都見到佢,外型真係好吸引,仲同佢傾左幾句感謝好nice

我也是住馬鞍山區,我家兩位小朋友也是SFA畢業生。總觀倆 ...

完全同意果堆自家Notes好有用

多謝前輩經驗sharing!
今年小一冇英文潦草。

karina119 發表於 19-6-5 08:05
謝謝你。想請問你馬鞍山幾點要上校車?小朋友休息時間夠嗎?通常幾點要訓覺?我問我仔,自己喜歡邊一間, ...

我小朋友都係咁,既然你小朋友對sfa咁有感覺的話,不仿可帶埋佢去主風走一轉再問佢,我上年都係咁同佢分析2間好處、壞處,由佢自己決定邊間學校,日後可能對學校較有commitment,將來就算唔係佢想像,佢點都要學習面對後果。當然如果你心都意屬sfa,咁你同佢分析時就要避重就輕。始終你同佢都經過半年時間了解同研究呢間學校,明白係好難而家放棄的。

adriantai 發表於 19-6-4 12:30
點講好, 每年SFA升小二都幾多人走,
所以都會收人, 但要寄成績表,之後筆試
冇面試

回覆樓主:

沙田多英中, 這點都要考慮。

chingchub 發表於 19-6-5 09:34
多謝前輩經驗sharing!
今年小一冇英文潦草。
英文潦草變咗小三時要用
同埋, 下年小一開始係3考, 唔係3測3考

karina119 發表於 19-6-5 08:05
謝謝你。想請問你馬鞍山幾點要上校車?小朋友休息時間夠嗎?通常幾點要訓覺?我問我仔,自己喜歡邊一間, ...

大約6:40上校車,我d小朋友只坐了兩年校車,由爸爸帶小朋友上學,價錢平宜很多,又可以訓晏d至七時才出門。我果d小朋友比較夜訓,因為連果d功課班都冇去,全職工作父母,回家才跟到功課,工人姐姐又管唔到小朋友,每晚差不多十時才睡。
‹ 上一主題|下一主題