用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (89 網)主風 vs SFA
go

(89 網)主風 vs SFA [複製鏈接]

有幸抽中主風, 小朋友性格相對文靜, 都谷得, 比較適合傳統學校. 冇細佬妹跟尾, 請問大家會點選? 求賜教.

4    0    0    0

甘要睇你的要求勒,sfa 操足6年無得hea好多野靠家長自己谷, 讀主風相對易讀d

醒目開學勳章 貢獻勳章

以主風成績,絕對唔值山長水遠去讀SFA

兩間都係要付出
恐龍家

karina119 發表於 19-6-3 12:17
有幸抽中主風, 小朋友性格相對文靜, 都谷得, 比較適合傳統學校. 冇細佬妹跟尾, 請問大家會點選? 求賜教.
...

主風
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

主風, 有同學升上曾肇添(B1a)。
估計樓主住沙田區, 冇必要花太多交通時間去SFA.

SFA

在主風,學校唔太谷,長假可以冇咩功課,鼓勵閲讀。升band 1 比例冠絶馬鞍山區。我覺得好值得放棄sfa

回覆樓主:

主風。今年分享會說 60% 上同區 band 1, 資助來說很不錯。而沙田校網好。

SFA 感覺太谷。btw, 你買左書未?聽聞 booklist 4x 本,比一些直私多一倍

回覆樓主:

SFA if you aim higher

回覆樓主:

要搞清楚你自己對學術要求,評估孩子能力。你目標係沙田中學已滿足,定想更上一層樓?

我當日都有地區一線(但並非最地區最top)同SFA 既選擇,我選sfa。原因是相信孩子學習能力ok,希望繼續keep up進度,沒有期望食一年老本既心態,而讀左一年,亦發現呢間學校的確適合學習能力高既同學。但我本身都冇要挑戰神校心態,所以我感覺自己谷極都有普,而孩子能力附合要求,所以相信佢自己都唔算好辛苦。

你入咗SFA 定同SFA 同類的學校?我都煩緊,但幼稚園的能力好難預計佢小學接唔接受到超深程度的課程,只能博一博,這心態你覺唔覺得

chingchub 發表於 19-6-4 00:26
要搞清楚你自己對學術要求,評估孩子能力。你目標係沙田中學已滿足,定想更上一層樓?

我當日都有地區一線( ...

想問下,而家小朋友在校內成績如何?中,英,數keep 唔keep 到?仲有冇時間發展其他體藝?

跨區之後,睡眠質素好嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我想同SFA平反
SFA 功課量都唔算多,無乜抄寫,亦唔會有長假設突然多好多功課

我好記得當年仔小一,有個朋友個女都係,佢响荃灣一線津小講,10月頭已經平時10-12樣,weekend再多少少!我仔嗰時仲係3-5樣功課! SFA嘅grammar notes 做得唔錯,好有系統,有朋友轉走咗仲問人攞,自己教仔!

again,除非孩子好明顯嘅資優特質,好明顯學習能力高,或家長愛傳統名校,否則,唔值呢個交通距離 (我係重視孩子作息嘅,會留時間佢地玩)

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-4 08:07
其實我想同SFA平反
SFA 功課量都唔算多,無乜抄寫,亦唔會有長假設突然多好多功課

SFA代言人

adriantai 發表於 19-6-4 08:40
SFA代言人

家長一定讚自己小朋友學校好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

adriantai 發表於 19-6-4 08:40
SFA代言人
唔係啦! 我d料唔update,不過呢樣不變:功課唔算多
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

assado 發表於 19-6-4 09:01
家長一定讚自己小朋友學校好。

唔一定,每個人感受,唔同,性格亦唔同 (包括評論嗰位嘅性格)我讚,只係因為得過甜頭,未嘗苦處
又唔見我讚LS?

何況,我係叫樓主讀主風

恐龍家

ipsmallb 發表於 19-6-4 07:34
你入咗SFA 定同SFA 同類的學校?我都煩緊,但幼稚園的能力好難預計佢小學接唔接受到超深程度的課程,只能博 ...

孩子能力有時靠估係真,唔讀過永遠唔會知。入左地區一線,原來能力超班,跳船去神校又有;不理子女能力見一線就抽,讀唔上搞到要跳船又有;當然亦有大批家長選擇留守,以不變應萬變。所以津校跳船如是,sfa也如是,冇咩分別。

如果幼稚園讀開私幼,理應已比卷幼深,而家長又keep住有替佢加深程度(不論自己谷定外判),如能力仍應付到,理論上收得應能應付。

但孩子性格人人唔同,除評估學術能力外,更應評估佢平時學習態度(積極?),做事專心與否(會否拖慢不願做功課?),老師對佢上堂評語都要參巧(上課專心定喜歡搞搞震?)。Sfa係有教快,亦因為收得多資優或學習能力高既小朋友,我感覺老師係講過就教左,能力稍遜再加上堂唔專心或會出問題,家長就要在家支援了。

sfa收得既已是聰明及能力稍高既孩子,去到邊間學校理應都有發揮既天空。但係咪又真正喜歡學習用傳統教法坐定定模式去學習,就要睇家長評估了。

Wonderlady 發表於 19-6-4 07:58
想問下,而家小朋友在校內成績如何?中,英,數keep 唔keep 到?仲有冇時間發展其他體藝?

跨區之後,睡 ...

小朋友成績我絕對收貨,但每人對孩子要求唔同,有人要求目標級頭,咁家長同孩子一定有壓力。我比較順其自然,讀書係對自己交待而已,所以較看得開壓力較少。

至於功課,小一頭幾個月要適應,開頭亦非自動波做功課,但中段開始已能自行完成大部分。

sfa其中一個好處係不強迫參與課外活動,所以對坐校車小朋友都比較方便,在職家長唔駛煩點湊放學。但我都重視體藝,所以會在外面上一體一藝的。

佢每天訓8.5個鐘,好間中先會唔願起身,對學習冇影響。

感謝各位的無私分享.

小朋友係一個自動自覺的人, 佢讀私幼, 暫時係幼稚園係會自己做功課, 喜歡做功課, 喜歡人地讚賞, 人地讚佢, 佢會好有動力去完成比佢既TASKS.

我地都有問過校長, 老師的意見, 他們覺得小朋友學習能力及專注都冇問題, 佢地係傾向SFA.

我只係好怕同佢選錯, 始終小朋友係幼稚園又真係好好難預計佢小學的能力, 唔知佢接唔接受到~ 到時自以為自己個仔係叻, 點知原來佢唔掂打擊埋佢自信心~ 所以先好兩難.

‹ 上一主題|下一主題