用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗中學高中選科一問 (玫瑰/銘賢/上智/黃棣珊) ...
go

深水埗中學高中選科一問 (玫瑰/銘賢/上智/黃棣珊) [複製鏈接]

想問以下中學的高中選科,希望有人告知,謝謝。

聖母玫瑰
- 高中選科係咪冇HISTORY
- 我見只有M1,冇M2嗎?
- 本區只有玫瑰有酒店旅遊業科目,請問對升讀大學有冇作用?
- 係咪根據學生成績優次而選科?
- 可以獨立選科,而不是package性質?

銘賢
- 高中選科

- 可以獨立選科,而不是package性質?

- 請問延伸數包括M1和M2嗎?

上智

- 我見校網寫住以package形式選科,對嗎?

黃棣珊

- 請問延伸數包括M1和M2嗎?

1    0    0    0

上智係package. 三班文(但有Bio揀),两班理(一班M1, -班M2). 按成績优先揀科。文科班既BAFS主修Business Mgt, 理科班係Accounting.

銘賢~高中選科不是package,但會跟據學生成績排名來作選擇權~簡單一句,成績越好越早選擇~成績不好只可選則人剩下來的。還好的一點是開科前會先給學生申報希望報讀科目~如該科多人選擇校方會加班。另m1, 2校方也是會跟據學生數學科成績排名來給予選擇,當然包括數學科老師意見,被免讀不上影響其他學科成績或成績錯配問題。

回覆 加菲 的帖子

上智是按成績優先選科,但要注意,四主科成績是雙計的。

加菲 發表於 19-5-22 13:43
想問以下中學的高中選科,希望有人告知,謝謝。

聖母玫瑰

根據我所知,酒店及旅遊業這科,好少b1學校會有,b2-3學校就有,所以b1校易考得好這科(人地話較簡單)。

回覆 Yanamami 的帖子

小女上智中一, 暫時數和中史較喜歡, 可同時選修嗎?

KITTY501 發表於 19-5-23 16:15

小女上智中一, 暫時數和中史較喜歡, 可同時選修嗎?

D/E理科班好似無中史……ABC文科班又無M1/M2.....
或者Ktfk可以補充下……

Yanamami 發表於 19-5-23 16:18
D/E理科班好似無中史……ABC文科班又無M1/M2.....
或者Ktfk可以補充下……
...
唉!

回覆 KITTY501 的帖子

我就係怕小朋友入讀後,選科唔夠彈性,因為小朋友現階段仍未知自己強弱科及興趣,如果可以根據成績優次而逐科選擇,好似幾好。不過世事冇完美,我依家頭痛選校。

回覆 Ktfk 的帖子

唔好意思,什麼是雙計? 請問上智係咪硬性要選3科 (4主科 + 3選修)

加菲 發表於 19-5-23 16:45
回覆 KITTY501 的帖子

我就係怕小朋友入讀後,選科唔夠彈性,因為小朋友現階段仍未知自己強弱科及興趣,如 ...
當時選校, 只是一心一意希望入到女兒心儀的學校, 實在忽略了這個問題, 但既然入了, 唯有跟遊戲規則,努力學習吧!

加菲 發表於 19-5-23 16:46
回覆 Ktfk 的帖子

唔好意思,什麼是雙計? 請問上智係咪硬性要選3科 (4主科 + 3選修) ...
係3科electives, 不过可以drop的。

其實4 + 3  or 4 + 2這選擇是很多家長的迷思,F5要否drop 科更難決擇,說真一句你們會否先讓孩子們入讀後看他們成長如何才作作考慮,其實能力足夠讀4+3+m2,大有人在。但如能力不足,讓他好好集足修讀喜歡的4+2可能有另有天地。孩子每天也在成長。別太讓3年後的事情困擾。選了好中學路就自然好走多

加菲 發表於 19-5-23 16:46
回覆 Ktfk 的帖子

唔好意思,什麼是雙計? 請問上智係咪硬性要選3科 (4主科 + 3選修) ...

我理解係主科分數 x 2 , 其他科 x 1

Ktfk    發表於 19-5-23 21:04
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

上智選科組合一目了然..

http://www.htc.edu.hk/school/nss.php

Ktfk 發表於 19-5-23 21:03

請問,即係D E班會讀4科選修科,對嗎? 另外,知道日語可以修,但不在學校學習,是否無論在邊一班只要學生想修讀也可以報讀呢?

‹ 上一主題|下一主題