用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 esf wks 用家分享
go

esf wks 用家分享

可以分享老師質數和課程等等嗎?

回覆 imMrsLee 的帖子

我仔兩年都係同一個班主任,另外每年有兩位唔同嘅EA。我仔好好彩,佢地全部都好有經驗,有愛心。亦都好留意小朋友平時學習情況,我地家長返學校嘅時候會主動同我地講,有讚嘅,有搞笑嘢,亦有啲老師覺得可以再做好啲嘅(加埋suggestion)。老師有佢一套方法教導小朋友discipline,上堂或玩遊戲都有秩序。

課程其實都好structure,會跟住pyp主題,有fieldtrips、做小實驗、show and tell 、group project 等等。

ZackMama 發表於 19-5-10 10:12

我仔兩年都係同一個班主任,另外每年有兩位唔同嘅EA。我仔好好彩,佢地全部都好有經 ...

謝謝你(emoji)
想問k1-k2 會教認字/寫字/數學嗎?
同埋每日幾耐中文時間?

imMrsLee 發表於 19-5-10 10:51
謝謝你(emoji)
想問k1-k2 會教認字/寫字/數學嗎?
同埋每日幾耐中文時間?

完全冇認字,k2 開始有phonics. 冇功課冇寫字,上堂可能會叫學生講加試寫一些主題例如上星期日做了什麼,學生就畫加寫自己做了什麼,小朋友串唔啱寫唔啱都照自己嘗試。

數學,學pattern , k2完成,會1-20 左右,簡單單位加數。

中文,唔好有什麼期望,只係講。

其實IB , 從小着重建立soft skill , 唔focus academic

貝珠 發表於 19-5-10 11:09
完全冇認字,k2 開始有phonics. 冇功課冇寫字,上堂可能會叫學生講加試寫一些主題例如上星期日做了什麼, ...

謝謝 意思係會教寫字,不過唔會強求,由佢自由發揮是嗎?

好奇問問是否p1 開始才集中教寫字?

imMrsLee 發表於 19-5-10 13:06
謝謝 意思係會教寫字,不過唔會強求,由佢自由發揮是嗎?

好奇問問是否p1 開始才集中教寫字?

以我理解係冇教,寫英文似畫符號,會揸筆的小朋友教會模仿下。
更加冇筆順的要求。

其實什麼叫教寫字?好似中文咁有筆順咁抄寫?英文又抄詞語咁?我唔係好明

認字:會俾小朋友接觸字母,教佢地認識自己個名,用自己個initial作啲句子,譬如個同學叫 Mary,Mary’s mammy made a muffin. 但只係上堂講,唔需要寫
寫字:冇特別教寫字,但有遊戲鍛鍊小肌肉,老師會評估小朋友肌肉係咪已經適合寫字,我記得老師有叫我地返去鍛鍊手指力,例如玩playdoh或玩衣夾。上堂會有機會叫小朋友寫字,例如大家一齊作故事,有啲人負責寫字,有啲人負責畫畫。

數學:同樓上講嘅差唔多,仲有學吓簡單圖形,用lego疊高去量度唔同物品嘅長度。其他活動都會學到數學,譬如去廚房整蛋糕會簡單講吓材料嘅份量,或者落街買麵包,教睇價錢、俾錢同找錢。

中文:會講故事,show啲單字(唔想用個「教」字),role play吓中國節日,教唱歌。但唔肯定有幾多中文時間...反正冇抱太大期望

補充一下,k2會教寫自己個名。寫字唔會強求。
就算Y1寫字都唔會強求。
Y1會喺課堂上練習寫英文字母,但唔會教串字。感覺現階段著重閱讀同埋storytelling多啲。

中文都一樣,堂上有練習,後期有默書,會教筆順

貝珠 發表於 19-5-10 13:32
以我理解係冇教,寫英文似畫符號,會揸筆的小朋友教會模仿下。
更加冇筆順的要求。

明白,謝謝。

ZackMama 發表於 19-5-10 14:33
認字:會俾小朋友接觸字母,教佢地認識自己個名,用自己個initial作啲句子,譬如個同學叫 Mary,Mary’s ma ...

聽落好好啊!好有系統!

ZackMama 發表於 19-5-10 14:40

補充一下,k2會教寫自己個名。寫字唔會強求。

謝謝詳細答覆。坦白講因為之前試過灣仔esf pg, 感覺嗰老師好hea, 所以擔心幼稚園都係咁。聽你講完好放心

建議你約school tour感受吓,留意牆上面貼出嚟嘅畫,放出嚟玩嘅遊戲,大概可以有個idea

回覆樓主

I am interested in esf wks. Understand from esf website that no school zone for kinder but still have some recommendation. Like those living in kln should apply TY campus. Is that really important? Cos I live in kln but WKS definitely nearer than TY

ZackMama 發表於 19-5-10 16:41

建議你約school tour感受吓,留意牆上面貼出嚟嘅畫,放出嚟玩嘅遊戲,大概可以有個i ...

好建議!!等我問下學校

Nicnic44 發表於 19-5-10 18:32
I am interested in esf wks. Understand from esf website that no school zone for kinder but still hav ...

Contact the school and ask~~

請問多唔多要家長參與嘅活動?通常喺week day嗎?

ZackMama 發表於 19-5-10 16:41

建議你約school tour感受吓,留意牆上面貼出嚟嘅畫,放出嚟玩嘅遊戲,大概可以有個i ...

請問school tour 係咪要報名?

Nicnic44 發表於 19-5-10 18:32
I am interested in esf wks. Understand from esf website that no school zone for kinder but still hav ...

Many wks students live in Kowloon.

回覆 snooma 的帖子

每個月都有,甚至一個月兩次!全部都係weekday,school fun fair除外。

有啲人會搵姐姐或長老出席,部分活動唔識英文嘅長老參加都冇問題!
有部分係自願性,唔參加都冇問題(例如mother-tongue story time,parents helper等)

回覆 smilesmilefan 的帖子

要報名!