用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 回流香港...插班讀小學
樓主: wgcw1210
go

回流香港...插班讀小學 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 19:54
回覆 wgcw1210 的帖子

唔好理咁多,好多學校都低調甚至你打電話去都唔會同你講報名日期,已知有幾間係完全 ...
贊成你所講
播道個package算係最啱我哋
其實我都send左form同資料去播道... 而家希望佢哋快D比個回覆我 (得唔得都好 ... )

同時諗緊試唔試陳守仁同王錦輝

wgcw1210 發表於 19-4-28 20:30
其實我知我哋選擇唔多, 都無話期望D乜我哋經濟上又唔係話好好, 所以無可能負擔成萬蚊學費 (除二即係最多五 ...

小朋友會french 嗎?有學校可以opt out中文take French,咁你自己provide語境補習中文都可行,退而求其次

心急媽媽xxx 發表於 19-4-28 22:03
小朋友會french 嗎?有學校可以opt out中文take French,咁你自己provide語境補習中文都可行,退而求其次
...
唔識呀, 其實又唔洗OPT OUT中文, 阿細D中文唔錯架(以佢個年紀嚟計), 希望番到香港有個語境, D中文會追番D

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-4-28 23:42
既然不用怕就早些面對学更好,到中学都不会太大影響(当然去讀国際学校就另當别論),中文正常不是很難, ...
贊成學中文好, 點講都好語言學多D真係無壞

我只問了一次,感覺是教署職員態度好,他們會確保小朋友一定有書讀,小朋友不識中文不是問題,亦盡量安排近屋企的學校,但正如你所說(亦和大家揀小學一樣),如家長有要求或期望,家長便要自己搵學校了。

回覆 GreenMaDad 的帖子

最後親戚都是自己找國際學校(無乜人去個D...)

GreenMaDad 發表於 19-4-29 09:30

我只問了一次,感覺是教署職員態度好,他們會確保小朋友一定有書讀,小朋友不識中文 ...
明白, 唔該晒你

回覆樓主:

地利亞,又平又英小。
‹ 上一主題|下一主題