用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 回流香港...插班讀小學
go

回流香港...插班讀小學 [複製鏈接]

想問下大家, 仔女分別升小二同小四, 中文(聽說讀)程度大約算係跟得上小一同小三
但寫作程度就比較差
請問有咩小學係較多英文, 較少D中文?

係咪大部份津校都係除左英文堂都係中文?
謝謝
   2    0    0    0

HK得好少英小……中小既話除英文堂,数同常識都用中文教。

wgcw1210 發表於 19-4-28 07:11
想問下大家, 仔女分別升小二同小四, 中文(聽說讀)程度大約算係跟得上小一同小三
但寫作程度就比較差
請問有 ...
have to be 津校?  if u can up the budget, chk out tsl and creative.

MrBeast 發表於 19-4-28 08:32
have to be 津校?  if u can up the budget, chk out tsl and creative.
我都知津校無乜可能TSL 係咪陳守仁? 啟思成萬蚊一個月... 兩個即係兩萬幾...
剛番香港可能有一排都搵唔到工, 兩萬蚊學費真係有D難搞

我都知直資係英小可能性大D, 加上收生可能比較flexible (我都係估估下)
但插班有幾多位連學校都唔知

都唔知幫細路搵學校會唔會係mission impossible :(

本來想suggest YMCA, 因為中文有分唔同level上堂!

比較熱門嘅官津,尤其英小,插班科科冇高一級嘅程度(即係插小二,你要達到小三甚至小四 standard),成功率都好低。就算係英小,中文、普通,甚至有部份英小係漸進式,即係到高小先轉英文教,或者半科中文教半科英文教。有啲學校插班試甚至考埋作文。阿細可能勝算大過阿大啲啲。

你接受插班二線小學或者唔同學校讀書嗎?中文差少少應該都唔大問題,但你預左追得比較辛苦,因為好多學校都趕課程,比較難「等埋你」。

中西區天主教總堂應該適合你家庭,但唔好期望升中比得上其他熱門學校,學校唔係追成績追升中,而且中西區男仔升中比女仔艱難,除非你打算中學去國際、國外。

如果經濟許可,如樓上所講,試 CKY、啟思(但中文小學,或許對中文都要求要接近返插班個年級)。或者試蘇小國際部,蘇小算係國際學校裡面中文程度高,耀中。直資可以試下聖瑪加利、播道。

不過你要快手少少,最好呢兩個星期交曬信比學校。諗到可以讀嘅學校都寄,收到 interview、筆試 call 先再諗試邊間。

wgcw1210 發表於 19-4-28 08:39
TSL 係咪陳守仁?

yes.  they like 回流 students (probably bcos of their spoken eng).   u will still need to be academically sound but no harm trying

ol_bb 發表於 19-4-28 08:44
本來想suggest YMCA, 因為中文有分唔同level上堂!
天水圍嗰間? 好似有一條龍0既中學?

wgcw1210 發表於 19-4-28 09:59
天水圍嗰間? 好似有一條龍0既中學?

小學在長沙灣,中學在東涌,中學是直資!

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 08:56
比較熱門嘅官津,尤其英小,插班科科冇高一級嘅程度(即係插小二,你要達到小三甚至小四 standard),成功 ...

多謝你咁詳細0既解答, 我想問下點解你話天主教總堂區學校比較合適?

其實我唔預大部學校會等埋我兩個... 所以先想搵英小... 因為我兩個小朋友大部份0既學業0既嘢都應該學得快過香港同年級, 唯一係中文呢樣可能比較差

阿大因為只有三年去追中文, 所以我怕到升中追唔到中一要求上中一會好大件事 :(

阿細好怕醜, 若兩個要分開讀我估佢要搞好耐先開開心心番學... 最慘佢兩個唔同性別, 所以只可以搵男女校

wgcw1210 發表於 19-4-28 10:08
多謝你咁詳細0既解答, 我想問下點解你話天主教總堂區學校比較合適?

其實我唔預大部學校會等埋我兩個...  ...

http://www.smcesps.edu.hk/?p=school_administration

回覆 wgcw1210 的帖子

天主教總堂 1. 相對少人插班去,亦係男女校,勝算大啲,如果係天主教徒就當然加少少分 2. 中英數按能力分班,中文有分非華語、華語,各科程度淺過一線學校,小朋友要追進度比較容易 3. 算多外籍人士,包括南亞定白人,回流小朋友會容易覺得 feels like home 4. 除中文,所有都係英文教。5. 佢標榜自己係平民國際學校,行活動教學唔死板。
唯獨麻煩:1. 以香港普遍學校秩序黎講,呢間秩序有待改善,有香港家長係頂唔順秩序,轉校走。2. 學校追求過程,不追升中,如果你係期望小朋友留港升中可以入例如英皇、英華女 等名校,你需要考得好前,例如頭 15%(學校冇公佈過升中,所以實際升到 Band 1 校嘅可能更少)。3. 好似普通話教中文?你小朋友有冇呢方面嘅「訓練」(即起碼聽得明)?6. 冇中學部,中西區升中算係港島區裡面比較麻煩。

同區仲有另一間,香港潮商學校,同樣都係英文教學,但南亞人比天總多,接近 90% 係南亞裔。同樣,冇中學部,估計升中應該天總好啲啲,但同樣都係冇公佈升中。

隔離網官立嘉道理爵士小學都 OK,雖然同樣南亞裔多過華人,但有聯繫中學(應該係 Band 3 了),網內 Band 1 位比中西區充足,如果你仔仔同女女追到上去,幾乎一定入 Band 1,反而中西區未必保證。同樣佢係唔公佈升中。

當然,你如果係唔考慮留港升中,呢三間都讀得過。留港升中,始終一定吃虧,畢竟中學更加唔會等人,名校中文都讀到班學生半死,中文最叻果個都驚中文唔合格。

另外叫你試播道同 St Margaret,係因為佢哋都一條龍男女校,英文小學,唔需要煩升中,相比其他直資算少人插班。播道好似冇筆試(?),老師會傾計同問問題,然後一星期內收 call。

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 10:54

天主教總堂 1. 相對少人插班去,亦係男女校,勝算大啲,如果係天主教徒就當然加少少 ...
再次感謝你咁詳細咁答
我其實都未知升中會點, 所以計劃時盡量唔想影響小朋友咁多, 所以龍校少D變數相對會好D (唔洗又轉環境)

普教中我兩個小朋友有難度, 因為佢兩個普通話只識D好基礎0既對話

播道網上無乜插班入學0既資料, 所以唔知佢幾時會出面試0既result, 想問下你話一星期內會call係咪其他家長0既經驗之談?

起碼, 陳守仁會講清楚6月23號會電話通知...

回覆樓主

或者樓主講下對小朋友的期望,或者小朋友的可谷程度?

tsl係全港最多人考的學校,你大概想到收的是什麼學生。南亞裔學生多的津校,多是本地家庭較少選擇的。

如果實際點,或考慮不太貴國際讀住才插本地,或關愛津校狂補中文,因為如果課程上追不到可能對小朋友自信心有影響,家長也辛苦

其實你們從哪裡回流返來?孩子英文應該不錯?他們亦應該有現在學校成績表,如果成績理想,應該對他們申請香港學校有幫助。我覺得你點都應該大包圍報學校,不論直資和津校,因為冇人可肯定各間學校插班名額。

之前有親戚回流,我試過打電話去教育局問,它們其實都幾願意幫忙,樓主可以試下。

唔好理咁多,好多學校都低調甚至你打電話去都唔會同你講報名日期,已知有幾間係完全唔講,網頁唔提,你有心就報。
大部份學校都要家長 5 月底前遞信,6 月筆試/面試。播道網上有表格,上年係 6 月 27 面試。一星期收 call 係幾個有 offer 嘅家長都有。不過播道都會揀人去面試,唔係 all in。我建議播道除左因為係龍校,仲因為係佢唔洗面試,小朋友「露底」機會少啲。學校亦係鍾意收英文好嘅人,課程我亦知道唔係教快。佢少課外活動、比賽亦比其他學校少功課測考,你可以有時間去追返中文。

陳守仁成功率低,TSL 係大熱學校,年年爭崩頭。佢中文要求唔低架,你仲要落後,而且陳守仁係普通話教中文...

同樣,不如你考慮插去學費平少少嘅國際學校,過冷河一兩年先再去主戰場。坦白講,以你小朋友中文情況,除左二三線學校,冇咩一線學校會收。(我驚你只考本地學校,但到時候落空,咁你更徬徨)

直資又英小黎講,應該得播道係粵教中,不過佢可能半堂廣東話半同堂普通話。

同上,唔好理咁多,唔好怕學校普教中定粵教中,唔理係官津、直私、國際,考左、收 offer 先再上黎研究。收得你,學校都覺得你係追到。如果怕嘅,呢排多睇普通話動畫,請普通話老師日日講幫補下。唔少香港家長冇語境嘅情況下,日日請普通話同英文老師上門添。

心急媽媽xxx 發表於 19-4-28 12:04
或者樓主講下對小朋友的期望,或者小朋友的可谷程度?

tsl係全港最多人考的學校,你大概想到收的是什麼學 ...
其實我知我哋選擇唔多, 都無話期望D乜我哋經濟上又唔係話好好, 所以無可能負擔成萬蚊學費 (除二即係最多五千蚊一個月)

加上兩個中文唔係好好, 所以英小會無咁慘

谷唔谷得起真係好難講, 起碼而家兩個0既年齡仲肯隔日坐埋枱做中文練習, 加上都算學嘢快, 但始終未谷過好難講

陳守仁我知多人考, EK都見到

GreenMaDad 發表於 19-4-28 18:51
之前有親戚回流,我試過打電話去教育局問,它們其實都幾願意幫忙,樓主可以試下。 ...
麻煩你可唔可以講下實際佢哋會點幫
我0既感覺係覺得, 實會有學校收, 一定有學校有位, 但睇下去到邊區咁

wgcw1210 發表於 19-4-28 07:11
但寫作程度就比較差
請問有 ...

試下自己去聯絡Marymount和St Joseph,都係女和男既英文津貼小學,回流返港讀書,未必跟一般插班程序,問下無妨,成績達標可以直升自己中學,若收左可以拖長小朋友既適應期,輕鬆好多,唔使短時間谷上一線成績去爭中學學位~~~
‹ 上一主題|下一主題