用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何文田華英中學搬校
go

何文田華英中學搬校

請問知唔知有冇話幾時搬? 同埋會搬去邊呀?因為我住將軍澳. 怕如果搬沙田就好麻煩

sprandy 發表於 19-4-23 10:28
請問知唔知有冇話幾時搬? 同埋會搬去邊呀?因為我住將軍澳. 怕如果搬沙田就好麻煩
...

我聽講座時,聽到校長帶過話,2024年應該會起好。

回覆 mokstick 的帖子

請問知唔知邊去邊度?

...
你點都會係觀塘轉一次車, 係差條大老山隊道

sprandy 發表於 19-4-23 12:05

請問知唔知邊去邊度?

暫時冇人知呀

...

校長話儘量在九龍區借校

sprandy 發表於 19-4-23 12:05

請問知唔知邊去邊度?

本來我都好鐘意,因為我係超近,但奈何佢重建,又唔知搬去邊,所以最終放棄,如果知佢搬去邊,都可以諗吓,話就話一係深水埗英華女校個校址,一係沙田,但最近陳樹渠又話揾到原區搬,咁佢又會唔會去左英華女校個位呢?咁華英去沙田機會又大d,我去沙田太遠了,無奈放棄!

queen180307 發表於 19-4-23 18:10
校長話儘量在九龍區借校

會唔會之前英華女校借用嗰間呀!

YmOra 發表於 19-4-23 22:19
會唔會之前英華女校借用嗰間呀!

之前聽過,呢個校舍做男女校有困難,男厠設備不足。

但那個校舍已經開始裝修....

gret 發表於 19-4-23 23:19
之前聽過,呢個校舍做男女校有困難,男厠設備不足。

但那個校舍已經開始裝修....

有道理喎!

男廁設備問題,好有力嘅要點。

請問華英係邊年開始搬?

CHP 發表於 19-4-24 07:30
請問華英係邊年開始搬?

邊年搬都好,2024即係我哋中五,即係可能中三至中五都響臨時校舍,相當大鑊。

回覆 little_yolky 的帖子

即係可以唔駛諗....如果搬沙田太遠了.

sprandy 發表於 19-4-24 08:58
回覆 little_yolky 的帖子

即係可以唔駛諗....如果搬沙田太遠了.

如果之前黃笏南個校舍OK呀,大圍站附近。

我聽講座係話會在原區,唔會去沙田。校長話佢自己都好想搬去沙田,因為夠大!深水埗果邊也都唔會去。話舊機場果邊有機,等政府批。

AAJpapa 發表於 19-4-24 09:32
我聽講座係話會在原區,唔會去沙田。校長話佢自己都好想搬去沙田,因為夠大!深水埗果邊也都唔會去。話舊機 ...

嗰邊,唔通係文理舊址。其實响黃笏南與瑪利諾中間有間學校長期空置,之前好似係明愛白咩咩學校用過幾年,現在空置了。

YmOra 發表於 19-4-24 09:51
嗰邊,唔通係文理舊址。其實响黃笏南與瑪利諾中間有間學校長期空置,之前好似係明愛白咩咩學校用過幾年, ...

校長就冇講明。佢只係話會係本區,同埋方便過現地址。校長的回答好謹慎。

AAJpapa 發表於 19-4-24 10:27
校長就冇講明。佢只係話會係本區,同埋方便過現地址。校長的回答好謹慎。
...

方便就好了。

我估要响3年完工應該比較難,華英位置响個小山丘上面,隔離又好貼近丘中,兩校零距離,固估計重建需要更長時間。

YmOra 發表於 19-4-24 11:18
方便就好了。

我估要响3年完工應該比較難,華英位置响個小山丘上面,隔離又好貼近丘中,兩校零 ...

即係丘中都有影響?