用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 邊個話香港教育制度唔好 ?
樓主: curryflavor
go

邊個話香港教育制度唔好 ?   [複製鏈接]

cafeva 發表於 19-4-26 00:38
Don’t think so.係制度設計。如果攞80分可以入到想要中學大學,咁會努力去攞80分囉。但是個設計係要頭10名 ...
你呢個諗法係中國人社會係不成立。

而家香港有40%中學畢業生可以升讀學位課程,但其競爭,比我細個時...只有4至7%可升大學更嚴重得多,我地以前點會係咁谷啲小朋友? 小學都係返半日...另個半日玩之嘛。

香港昔日較接受小朋友天性發揮,所謂"讀唔讀到睇佢自己",父母較少硬谷小朋友學業,結果升得上大學既,大都真係幾高天份、領悟力好高既人,但今日,升到上大學既,不少只係自小谷返黎既成績,結果會點? 我個人就唔係幾睇好。

shadeslayer 發表於 19-4-26 00:03
Not sure about 3.  

Not sure one party is responsible for however good or bad the local education  ...

據說,香港採用"高官問責制"多年,高官問責制的意思是,教育制度唔好,有關教育部門的高級政府官員有責任。

當然,理論與實踐是否一致,是另一話題。

(利申:我及我的直屬親人,不是"高官",也不是與教育有關官員。)

4eyesDad 發表於 19-4-26 02:24
據說,香港採用"高官問責制"多年,高官問責制的意思是,教育制度唔好,有關教育部門的高級政府官員有責任 ...

無人話高官無責任,但有責任不代表你的第三點必為真。

例如,父母有責任教導子女,但子女吃飯唔坐定定吃,即「父母沒有認真教導子女」是否事實?

judy 發表於 19-4-25 14:35
香港係唔係要一埸無產階級大革命,由最草根嘅人執政先好?

煮牛扒點解唔可以選素食? ...
⋯rather thought provoking.
chef 因宗教信仰素食偏偏landed a job 在飯堂煮牛扒,佢唔會試味,自然唔好食,飯堂只得一個冇選擇,除非你有$去隔離間6星洒店,想食乜都有。有客投訴飯堂,老闆話要信佢飯堂已係本區最好,去6星洒店的人就話鬼叫你窮,頂硬上。

於是漸漸風氣成了,就出現人力資源顧問出任放育局,地產經理主管地鐵,中英文笑死人做大學校董。

另一邊廂,看一些成功企業,microsoft 寫windows 時有usability lab, steve jobs pushed engineers to deliver the best user experience possible.  所以人地咪成功

Vanadium 發表於 19-4-26 01:04
你呢個諗法係中國人社會係不成立。

而家香港有40%中學畢業生可以升讀學位課程,但其競爭,比我細個時...只 ...

宜家係話要健腦省神養生餐呀. 唔係話阿媽唔好質佢食3碗飯就得啦

有幾多個例子只係由媒體吸收返嚟,講到實牙實齒,但又有人信呢?好嘅教育係要思考同分析別人陳述,同事實嘅關係,唔係去爭揾大錢嘅職業機會。
成功要努力似乎可信性最高。
要付出先有收獲,比例如何?多與少?就唔一定有保証。

梁錦松、伏明霞夫婦讓愛女從直資轉國際學校,究竟為何?

https://kknews.cc/zh-hk/education/ly6jeg.html

cf1126 發表於 19-4-26 10:16
梁錦松、伏明霞夫婦讓愛女從直資轉國際學校,究竟為何?
文中提到
//梁錦松回憶說,當年在教統局時,曾就課程內容說過「IB這麼好,為何不全推IB」──要註冊成為IB學校,需要的還不是錢?他說:錢,是香港最不缺的。//

他想推也推不成,原因是什麼?

叫人水中撈月,唔識游水嘅就真係要諗諗。

nkd 發表於 19-4-26 10:48
文中提到
//梁錦松回憶說,當年在教統局時,曾就課程內容說過「IB這麼好,為何不全推IB」──要註冊成為IB ...

估下。

錢。香港公共教育投資不少。要全民lB,可能要 double 資金或更多。

老師。少少事如TSA學校也狂操,全港幾萬老師教開填鴨,如何過度去 IB 截然不同的教學。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cafeva 發表於 19-4-26 00:59
要有快樂童年首先要零家課,還小朋友休息遊戲時間。仲要減壓力。學到野係指學到咩野?老師教到嗎?
...

如果教育能啟發小朋友去探索知識,加以引導,人類在天性好奇心下學習新知是會感到快樂及有滿足感的,也會自己去求知。
教育方法問題。

睇下無壞

shadeslayer 發表於 19-4-26 07:34

無人話高官無責任,但有責任不代表你的第三點必為真。

我們知道香港的本地教育制度,特別是填鴨式教育,不好。(事實1)

我們也知道香港政府的高級官員(以及首5%的社會精英),大多數都不希望自己子女全面接受本地教育。(事實2)

但你卻不接受事實3。反而認為香港政府的高級官員,沒有"不負責任"。

既然高級官員有責任,曾經付出,你可否提供資料,去顯示政府的高級官員,曾經如何去(例如)改善填鴨式教育?

教育工作者,質在日常生活中改善

cafeva    發表於 19-4-26 12:37

4eyesDad 發表於 19-4-26 12:14
我們知道香港的本地教育制度,特別是填鴨式教育,不好。(事實1)

我們也知道香港政府的高級官員(以及首5% ...

3. 香港政府的高級官員,多年來沒有認真地改善本地教育,特別是填鴨式教。

Xxxxx

你攪錯了,我不接受第3點為事實是因為沒有足夠証據証明「高官沒有認真改善本地教育。。。」。 你認為係事實,Burden of proof 在於你。

但我比一點你諗:教改。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實香港仍然有一大部份人支持亞洲式教育,因為成果確實唔錯,亦在世界各地有名聲。每每有報告話幾多亞洲學生入讀各地名大學時,或者排名前列時,就會看到好多支持及讚賞者留言。

其中中文要加番範文係一個十分有趣嘅決定,自打嘴巴之舉。

akys 發表於 19-4-26 13:18
其實香港仍然有一大部份人支持亞洲式教育,因為成果確實唔錯,亦在世界各地有名聲。每每有報告話幾多亞洲學 ...
自己有錯肯改,教育先有意義。做父母有錯可以以身作則去改,是為真正身教。

akys 發表於 19-4-26 13:18
其實香港仍然有一大部份人支持亞洲式教育,因為成果確實唔錯,亦在世界各地有名聲。每每有報告話幾多亞洲學 ...

//中文要加番範文係一個十分有趣嘅決定,自打嘴巴之舉。//

你意思是「重設範文」是錯?是違背減少背誦原則?
英國文學的內容有沒有「範文」?

===

//幾多亞洲學生入讀各地名大學時//

相信你指亞洲留學生啦,因為英美大學的當地亞裔生不是受亞洲式教育。

以香港學生去名大學,歷來是國際學校的港人多,還是傳統學校的學生多?

===

希望你不介意我問太多啦

planetearth 發表於 19-4-26 11:48
如果教育能啟發小朋友去探索知識,加以引導,人類在天性好奇心下學習新知是會感到快樂及有滿足感的,也會自 ...

補充一下教育方法,據其中一個例子
學習方法A: 個三歲小孩, 在1小時的時,你陪他一起讀有趣的故事書,他聽的 很開心,很投入,很好奇不停問你問題,而你也片問他問題引導他思考。
學習方法B:一個三歲小孩,在一小時內,你逼他操練中文字,例如寫"讀書真的好難"10次,他用了半小時,字寫得很差,不停哭,你又罰他寫多十次。他很不開心。
問題是,有必要迫三四歲小孩寫字嗎?寫字能力在6歲時教 就得心應手了.
在適當的 年齡學做適當的事。
以上方法A, 有效發展語言能力,思考能力 ,推理分析,想像力,好奇心.
方法B. 只是機械化地練習,腦細胞的活動衹限於手腦協調, 也衹是 機械動作 。他不斷重複抄寫也只能熟練那幾個字, 不會提升思考能力。

如果個方法B係咁呢: 寫"爸爸媽媽孩子", 五次好夠了,寫得唔好都會讚他,下次再努力,再進步. 咁為何不能A+B一齊做呢.只要孩子不抗拒.
‹ 上一主題|下一主題