用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 邊個話香港教育制度唔好 ?
go

邊個話香港教育制度唔好 ?  

話說諾貝爾和平獎得主、前美國前總統卡達早幾日喺一個教堂聚會中透露,現任總統揾過佢傾偈.特朗普語氣中,有埋怨卡達當年全面同中國復交,令今日中國從後趕上 . .

卡達反駁, 話: 「 關咩事呢 ? 中國自 1979 年之後,冇再同人打過仗.我地美國呢,係地球歴史上最好戰嘅國家. 立國二百四十二年,只有十六年冇同人地打仗 . . . 我估我地嘥咗三萬億美元喺軍費度 .. . .  如果我也將三萬億放喺基健、教育, 我地嘅教育會好似南韓或者香港咁好 . . . 」

( . . . And I think the difference is if you take $3 trillion and put it in American infrastructure, you'd probably have $2 trillion left over. We'd have high-speed railroad. We'd have bridges that aren't collapsing. We'd have roads that are maintained properly. Our education system would be as good as that of, say, South Korea or Hong Kong.. . )

https://www.npr.org/2019/04/15/713495558/president-trump-called-former-president-jimmy-carter-to-talk-about-china

有卡達加持,或許香港人無需妄自菲薄.

老總統應該未見過我地TSA同小學面試。

小一有題考小朋友:畀十粒糖佢,跟住每兩張糖紙可以換一粒糖,問佢總共食幾粒糖?(RTHK節目內容)

curryflavor 發表於 19-4-19 00:42

話說諾貝爾和平獎得主、前美國前總統卡達早幾日喺一個教堂聚會中透露,現任總統 ...

普及教育香港同南韓都做得好,無奈普及教育用應試填鴨最便捷高效。高等精英教育還是歐美的優越。
美國多種族, 有色人種 家庭未必關心子女教育, 亞洲人家庭 對教育重視, 所以 在美國的亞裔人教育 程度 比例都高

https://youtu.be/Ur0FheDlKio

聽下佢2011年12月係HKBU 嘅分享。
1976年代表民主黨當選總統,在任期間,卡特創建了兩個新的內閣部門,能源部和教育部,

老總統對教育嘅見解都值得聽下

Arabellahk    發表於 19-4-19 14:12

ABC-DAD 發表於 19-4-19 10:10
https://youtu.be/Ur0FheDlKio

聽下佢2011年12月係HKBU 嘅分享。
不過教育人員有好大改善空間下。

https://youtu.be/tQR5G3kvfNQ
94yrs old Wow

delete

大家身在香港,教育制度好唔好,有咩改善空間,大家唔清楚過佢。使乜一個90幾歲的美國前總統話你知

Jane1983 發表於 19-4-21 15:38
大家身在香港,教育制度好唔好,有咩改善空間,大家唔清楚過佢。使乜一個90幾歲的美國前總統話你知:igiveup ...
咁你講多啲,睇下聽你講可以做到咩吖?

係EK 有珍珠宮嘅可能真係勁過已前住白宮嘅都唔定

回覆樓主:

年代久遠,早已 outdated  

ABC-DAD 發表於 19-4-21 17:28
咁你講多啲,睇下聽你講可以做到咩吖?

復活節功課 ?在旅行途上,有機會再傾吧!

Jane1983 發表於 19-4-21 18:46
復活節功課  ?在旅行途上,有機會再傾吧!
玩開心啲。

Jane1983    發表於 19-4-21 23:25

elbar 發表於 19-4-21 18:22
年代久遠,早已 outdated
差點忘記水晶宮更有分量,請指教下如何定義年代久遠就outdated ?

話說諾貝爾和平獎得主、前美國前總統卡達早幾日喺一個教堂聚會中透露,現任總統 ...

南韓教育出名衰。

如果美國用萬億搞出香港咁既垃圾教育和大白象工程,我寧願佢繼續用D錢擴軍。

香港人最怕執輸蝕底。 如果香港教育真係正,高官、有錢家長會送晒自己仔女去國際學校、去外國?

Classic.  唔講清講楚何謂 “good”,正,好,講幾多板也無意思。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

有無見過請客,人地讚你有家教,你噴返人「你識條鐵咩!」
重要個客係大學校長,講嗰個係書童,再叫人解釋下點解咁多口...個客話唔好意思,我摸錯門口。

안중근장군을 이용하는자들-2일남았다

shadeslayer 發表於 19-4-22 12:50
Classic.  唔講清講楚何謂 “good”,正,好,講幾多板也無意思。

如果看PISA排名,榜首多是上海、新加坡、香港、台灣、澳門、南韓、日本。這些用筷子的家庭普遍重視教育。如果美國只派東亞裔學生考PISA,成績我想跟香港、南韓差不多。

JustAParent 發表於 19-4-22 12:14
南韓教育出名衰。

如果美國用萬億搞出香港咁既垃圾教育和大白象工程,我寧願佢繼續用D錢擴軍。
JustAParent is asking the right question: 如果香港教育真係正,高官、有錢家長會送晒自己仔女去國際學校、去外國? I am wondering why didn't our top civil servants and public leaders do something about the HK education system instead of sending their kids away at young age.