用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 邊個話香港教育制度唔好 ?
樓主: curryflavor
go

邊個話香港教育制度唔好 ?   [複製鏈接]

忘憂館 發表於 19-4-27 21:39
我自己也是草根出身,自幼讀津貼學校,不過我全靠自己努力,即使在我年代只有兩間大學,我也能考入香港大 ...
咁你放棄香港教育選國際學校原因係咩呢?你小朋友將來會返香港工作嗎?佢中文得唔得?

planetearth 發表於 19-4-27 20:32

幾個重點:

Thanks a lot.
你有無跟書去做?效果如何

香港教育並唔係IB與否問題。其實IB考得高分果班香港學生,好多都有補習,對考試都係日操夜操,唔好用IB黎呃自己。

要香港無左分數競爭呢個遊戲,就要先令到分數毫不重要,或分數高低根本不相干。然而呢個係從根本改變中國人文化,可能性真係好低。

講下以前既歷史。如我之前講,香港升讀大學/大專既學生比例,已比幾十年前高得多,但點解以前競爭反而無今日咁誇張? 我記得當年我雖讀所謂band 1學校,但中三仍有人離校,佢地大都係自願同主動離開,有去讀少年警察學校,有去讀建造業課程,有讀航海學校,佢地都係band 1學生,只不過讀落發覺啲書唔太鐘意讀,成績唔好,就選擇其他野。

今時今日莫講band 1,band 3學生都甚少做呢啲選擇,整個社會,將成就與發展,全單一去到大學及畢業後既專業、金融或商業等,講到其他工作好似係乞衣咁,買唔到樓更娶唔到老婆。但又真係事實喎,以前就算做巴士或的士司機都可養妻活兒,但今日得咩? 租間屋使用晒你份人工。

雖然明知唔係個個啱讀學術野,但社會經濟已發展成極端資本、高度集中、貧富懸殊下,唔博上去大學點生存? 唔單止要博上大學,仲要係博上大學既神科!

更甚,昔日教育比現今平等得多,以前大都只係官津校,今日就多左好多直資、私校及國際學校,同樣係極端資本主義下既產物,用資本去駕馭無資本既人,保持資本者優勢,令無資本既人難以翻身。

教育並不能係社會獨立去睇,教育係發生係一個社會經濟與文化當中,中國人從來不接受共產或平等,中國現在本質可能已係全世界最資本主義既地方,西方所謂資本主義大都係福利主義,佢地反而信納劫富濟貧,貧富懸殊根本比我地輕微得多,所謂貧富懸殊,唔單係講金錢,亦包括教育。

當大家批評教育,先諗下自己信念係咩,會否接受自己仔女同所有階層既仔女,係公平、資源一樣既情況下彼此競爭,務求真正優勝劣敗,定都會為左自己仔女勝出機會大啲,而務求佢地有比其他人優勝既學習環境?

若然認為無絕對公平,有錢當然有著數,咁就唔好怪人互相追逐,誰會甘心落後?

October.    發表於 19-4-28 09:04

cafeva 發表於 19-4-27 23:12
Thanks a lot.
你有無跟書去做?效果如何

我做的跟書很似。我有時間組織下寫多小小。

akys 發表於 19-4-27 23:05
我唔憎填鴨式(上而下學習模式),亦估計香港大部份家長都未必有好大反感。講過好多次,我們一代都是填鴨 ...

一山還有一山高。無面試就無面試囉。

這些是源於不接受現實。

如果子女懶過條蛇,當然要調校一下。但如果子女已經日日做功課,日日溫習,有補習,家長就應該要接受子女是這樣的,不要再比較隔離四叔個仔。好多家長就是不接受第二組別就是他的命運。

好多時更是欲速則不達,太辛苦便達不到。反而放鬆一些,孩子讀得有興趣,效果更好。

cafeva 發表於 19-4-27 23:08
咁你放棄香港教育選國際學校原因係咩呢?你小朋友將來會返香港工作嗎?佢中文得唔得? ...

我的看法:如果香港容不下受過甚佳教育的孩子,而孩子社交行為正常,係香港的損失,世界上總有地方容得下。

shadeslayer 發表於 19-4-28 10:09

一山還有一山高。無面試就無面試囉。
雖然我冇這個煩惱,但只要有一絲機會,我都會選擇EMI中學,我估相同理念嘅家長會唔少。一年5-6萬個學生,333計算,接近5成學生有力爭B1組別,即接近3萬個學生。有錢入咗直資和IS就沒有這個煩惱了,從其他網友數據看,好多區B1組別學生係入唔到EMI㗎,要穩入,最好自行。。。所以排名好重要。

唔好 妄自誹薄,教育係要年青人睇到自己嘅價值,唔係人地阿邊個有嘅你無。
香港生活競爭好大,但係某代人係唔識得教下一代去面對自己同生活嘅關係。

Vanadium 發表於 19-4-28 00:59
香港教育並唔係IB與否問題。其實IB考得高分果班香港學生,好多都有補習,對考試都係日操夜操,唔好用IB黎呃 ...
我感覺到到你用左幾多「極端」嘅形容詞?
可否用幾十字講下重點,如何改善教育質素?

akys 發表於 19-4-28 11:01
雖然我冇這個煩惱,但只要有一絲機會,我都會選擇EMI中學,我估相同理念嘅家長會唔少。一年5-6萬個學生,3 ...

問題唔係有冇需要,問題係為咗贏過四叔個仔,家長會去到幾盡,會接受孩子受多幾多苦?如果已勝過四叔個仔,比起六嬸個女還差少少,咁家長又會唔會去多少少呢。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-4-28 11:47
問題唔係有冇需要,問題係為咗贏過四叔個仔,家長會去到幾盡,會接受孩子受多幾多苦?如果已勝過四叔個仔 ...
人望高處,要求會按現時水平提升,呢個唔係大部份人都同意嘅做法咩。話時話,我亦在迷惘中,孩子唔理放在那裡,成績永遠只有中上,放在課本嘅時間少之又少,咁逼唔逼,變成上上?

又去返性別問題,多年來有一個體會,女性班主任十分討厭這種性格,全部都會施加壓力,『咁唔得個喎,上到高年班會追唔上,懶慣改唔到,家長要注意喎』。男性班主任全部都會話『冇問題,幾好呀!過多幾年覺醒咗就會爆出來,不用擔心。好似條弦咁拉得太緊唔得㗎。』男女教法有沒有不同,自己體會吧!

akys 發表於 19-4-28 12:06
人望高處,要求會按現時水平提升,呢個唔係大部份人都同意嘅做法咩。話時話,我亦在迷惘中,孩子唔理放在那 ...

貴公子學校水平已經全港牛耳啦(如無搞錯),班裡中上係代表甚麼呢?

精益求精,小心迫壞。

男老師比女老師放鬆d,唔奇。

男仔懶,但成績中上,係非常理想(除非到考大學都唔生性)。男仔精力要花在好多好玩的活動,或者讀有趣的書本。你要佢同叻女鬥成績,晒氣啦。要鬥在大學鬥。

ABC-DAD 發表於 19-4-28 11:39
我感覺到到你用左幾多「極端」嘅形容詞?
可否用幾十字講下重點,如何改善教育質素?
...

如何改善教育,就要睇你個教育目的了。如果只純針對課堂上要令學生學得更好但唔係更多,更開心,其實真係非常容易。

可惜,依家大家講既教育,涉及太多官僚、政治、社會、文化等因素,教育既目的更唔係純為教育孩子,淨講97後都多左好多洗腦式既教育,壓制批判性思考應用於政治及法律層面。

都係果句,教育係存在係一個context裡面,好多時大家講緊,其實係改變個context,而唔係講緊教育,只不過大家唔為意。

同樣,如你不斷推崇既直資教育,其實都係推崇緊一個理念: 有錢既用錢去獲得比無錢既更優質教育,只係你自己唔為意或唔相信,不過事實就係咁。

經常引用北歐教育講點好點好,但人地社會幾講求公平,有錢既、無錢既,一來本質差異小,二來亦接受教育平等(其實好多野都平等),文化上有錢人仔女都未必喜歡要父母既財富、地位優勢,根本同香港或中國人社會完全不同世界。

人望高處,要求會按現時水平提升,呢個唔係大部份人都同意嘅做法咩。話時話,我亦在迷惘中,孩子唔理放在那 ...

衹是學校分卷未能完美地考核所有人的能力。尤其是男仔的 很多能力及潛質都不是在試卷上表達出來。
小兒平均成積也衹是中中地/中上,但很多老師都説他在高中會excel, 我都等緊呢個日子來臨. 很多家長及老師都說男仔要到13,14歲先開竅. 有些甚至要到大學 先發力 .我 要耐心等待

nkd 發表於 19-4-28 13:23
男仔懶,但成績中上,係非常理想(除非到考大學都唔生性)。男仔精力要花在好多好玩的活動,或者讀有趣的書 ...

其實男仔把精力放在自己興趣的學問上,已在爲自己 將來作準備. 這不叫懶。中學考試卷部份都要靠死記硬背。
男仔八成是visual spatial learner, 抽象推理比較強. 考試試卷要要step by step, 好多要model answer ,對大部份是sequencial learning style的女仔 著數啲.

nkd    發表於 19-4-28 15:03

好多人唔明,學生不應鬥快學最多的知識,任何學校知識也是皮毛。學生應該 go through that self discovery journey, find out who you are, what you like and dislike, light that fire in curiosity and learning, know what you care and don’t care, self-motivated to excel.   

當然不是每人也可做到,要天時地利人和。但死谷的,我幾肯定做不到。如果做到,比做一千本練習,十個補習好。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

nkd 發表於 19-4-28 13:23
男仔懶,但成績中上,係非常理想(除非到考大學都唔生性)。男仔精力要花在好多好玩的活動,或者讀有趣的書 ...

。男仔精力要花在好多好玩的活動,

Xxxxx

其實女仔也應該把精力花在好多好玩的活動。

想玩,其實不分男女,只是女仔較忍得。

Vanadium 發表於 19-4-28 13:36
如何改善教育,就要睇你個教育目的了。如果只純針對課堂上要令學生學得更好但唔係更多,更開心,其實真係 ...

同樣,如你不斷推崇既直資教育,其實都係推崇緊一個理念: 有錢既用錢去獲得比無錢既更優質教育,只係你自己唔為意或唔相信,不過事實就係咁。

Xxxxx

北歐福利國家也有私校,也是多錢多選擇。要擺脫這問題,可試下移民真共產國家如北韓。
‹ 上一主題|下一主題