用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K2插york or think?
go

K2插york or think?

現讀屋企樓下學券幼稚園K1,星期一三五會到ABC PATHWAYS上英文班(i learn),每次2小時。
唔想呀囡咁辛苦,想K2幫佢轉York or Think,想問問邊一間中英數比較平均?
我唔想佢出去外補,太辛苦。

kiwi_delicious 發表於 19-4-18 20:46
現讀屋企樓下學券幼稚園K1,星期一三五會到ABC PATHWAYS上英文班(i learn),每次2小時。
唔想呀囡咁辛苦,想 ...

york 就唔使外補英文, 但中數都要搞搞. 可以選擇唔外補, 你自己同佢讀多啲中文故事書認多啲生字,  早d教下佢 20以內加減, 用嚟考小一

fadgare 發表於 19-4-21 19:04
york 就唔使外補英文, 但中數都要搞搞. 可以選擇唔外補, 你自己同佢讀多啲中文故事書認多啲生字,  早d教下 ...

小朋友可唔可以用英文流利對答?

kiwi_delicious 發表於 19-4-22 17:12
小朋友可唔可以用英文流利對答?

和外國人對答也完全沒有問題, 學校phonics也教得很好, 他可以自己看chapter book並正確地拼讀出來

fadgare 發表於 19-4-22 20:09
和外國人對答也完全沒有問題, 學校phonics也教得很好, 他可以自己看chapter book並正確地拼讀出來
...

我都怕佢K2插適應唔到⋯使唔使讀全日,多智完班?

kiwi_delicious 發表於 19-4-23 13:42
我都怕佢K2插適應唔到⋯使唔使讀全日,多智完班?

mi在學術方面我覺得同半日班是沒有什麼大分別(多些net time同安排考cert, 如果你自己識得外面安排考cert就可以快些), 但對自理和表達能力是有幫助