用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區B1生大抽獎,請問大家會將保險線放第幾位? ...
樓主: CC_Ceci
go

屯門區B1生大抽獎,請問大家會將保險線放第幾位? [複製鏈接]

回覆 DDMAN 的帖子

若果入到去變成墊底果班又真係好影響讀書心情,董中應該好谷,小朋友會難適應。

回覆 CC_Ceci 的帖子

我地唔係保記/順記, 係無聯繫中學的, 不過好似係太進取, 所以派位不太理想, 很多派不到乙二派乙三乙四......所以今年校長保守咗

個人建議, 田中/譚中比馬中更值得放乙2

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-23 11:39
個人建議, 田中/譚中比馬中更值得放乙2
論DSE成績,應該田中/譚中比馬中好。

CC_Ceci 發表於 19-4-19 10:19
若果派到首三志願over 98%真係唔錯噃!今年學生比舊年多,仲要比200個學位元朗區,大家要小心選校排位。 ...
有超高首三志願比率的學校其實是非常保守的學校, 為了要保住接近100%的首三志願比率, 所以第三志願學校就硬要BAND 1生填一定入到的BAND 2學校, 變相大大減低學生執雞入到其他BAND 1學校的機會. 此類有超高首三志願的學校的做法實在是不敢恭維.

其實如不是估錯band或太早放B2中學 在甲乙部, b1 派得最差都會係保險線(收B1和B2)。

3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

CC_Ceci 發表於 19-5-2 08:38
論DSE成績,應該田中/譚中比馬中好。

譚 > 田 > 馬

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 09:02
譚 > 田 > 馬
坊間仲有人認為譚中是中中而將佢睇低一線,但論DSE成績譚中其實一D都唔差,排位只是在四大之後。曾經去過譚中開放日,同過D學生傾計,感覺佢地讀得好開心。

CC_Ceci 發表於 19-5-6 23:04
坊間仲有人認為譚中是中中而將佢睇低一線,但論DSE成績譚中其實一D都唔差,排位只是在四大之後。曾經去過譚 ...

話B2學生乙1有機會入譚中,擺明係送你一程

hkpapa852 發表於 19-5-6 23:12
不過呢D山埃都可能有人會信,咁就白白浪費左個排位。

譚中是B1,屯門又唔夠位,B2乙一放譚中非常危險。咁放法分分鐘派到好差。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

回覆 hkpapa852 的帖子

我女是B1組別, 原本乙二放譚中, 但老師說因譚中有聯系位機會微, 如果要博田中機會比譚中大....

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-5-6 23:12

譚中dse成绩好又應冇四大甘谷,我也喜歡。但如果我小朋友有幸升讀大學,應好大机會讀他喜歡的地理相関科目,譚中地理中文教,其實又有冇影響呢?

annielui 發表於 19-5-7 10:18

我女是B1組別, 原本乙二放譚中, 但老師說因譚中有聯系位機會微, 如果要博田中機會 ...

我女兒讀順記小學,佢嗰班就好多人鐘意譚中,比鐘意梁中的人數更多。不過,只有小部分人喺自行果時有面試機會。譚中收生要求高,不單要成績好,操行都要好。

醒目開學勳章

CC_Ceci 發表於 19-5-7 18:59
我女兒讀順記小學,佢嗰班就好多人鐘意譚中,比鐘意梁中的人數更多。不過,只有小部分人喺自行果時有面試機 ...

原來甘高要求,係小組定個別intervuew?

回覆 piglet0529 的帖子

譚中是個人面試,梁中則是小組加個人interview 。

其實我本人係最喜歡陳中, 不過最後還是跟女女意願選了馬中, 而譚中成績緊次於四大又較近屋企, 所以想放乙二......不過最後乙二填了屯官

annielui 發表於 19-5-8 10:33

其實我本人係最喜歡陳中, 不過最後還是跟女女意願選了馬中, 而譚中成績緊次於四大又 ...
如果馬中乙1都入唔到, 其實可能唔係B1學生了!

乙1放馬中, 乙2仲有機會的只得番田中

其實老師都話馬中放乙一係好大機會入但我有個唸法係b1尾會唔會好多家長選馬中乙一? 點解老師會咁有信心?雖然好多老師, 同學, 朋友話應該無問題了….但仍不敢太有信心, 怕到時太失望

annielui 發表於 19-5-8 10:33

其實我本人係最喜歡陳中, 不過最後還是跟女女意願選了馬中, 而譚中成績緊次於四大又 ...
好多人都鐘意陳中,尤其係無聯繫中學嘅band 1學生。陳中年年自行都收好多份申請表,深受屯門、元朗、荃灣區家長喜愛。競爭太大,真心唔敢博。馬中放乙一,應該好大機會入到,不過大抽獎講彩數,但點都應該容易入過陳中。
‹ 上一主題|下一主題