用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區B1生大抽獎,請問大家會將保險線放第幾位? ...
go

屯門區B1生大抽獎,請問大家會將保險線放第幾位? [複製鏈接]

集思廣益,今年屯門區未必夠band1位。請問各位會將保險線放第幾位?(即B2A中學)大家交流下。我的選擇 (小女是B1B組別)
乙部
第一位:B1A
第二位:B1B
第三位:B1C  (疑似B2A?)
第四位 : B1C(疑似B2A?)
第五位:B2A

8    0    1    0

回覆 CC_Ceci 的帖子

第一位:B1C
第二位:B1C (疑似B2A)
第三位:B1C (疑似B2A)
第四位 :  B2A
乙一已放B1C, 所以無辦法唔咁排.......

回覆 annielui 的帖子

某D學校家長日將B2A中學列為Band 1中學,所以屯門區有11間Band 1中學。但某些小學只將4大,馬中,田中和譚中7間定為Band 1。我女女嘅小學就話有11間Band 1,咁咪夠位比Band 1學生。

其實,真係唔知點擺條保險線,尤其那些小朋友是B1尾。

回覆 CC_Ceci 的帖子

我地學校無講明視那間是B1, 但校長話會有不少B1生要派到B2….所以今年都大抽獎都要保守D…

我女獨愛一間B1C, 所以自行及甲部都只放此校,
保險線唯有都放好前……

聽聞舊年保記嘅小學,派位不是太好,所以今年叫D家長選校要保守D。若果隨機number唔靚,選校太進取,可能會派得好差。
咁你set條保險線早D,可以免除跌到好後嘅志願。

醒目開學勳章

CC_Ceci 發表於 19-4-18 12:47
其實,真係唔知點擺條保險線,尤其是小朋友是B1尾。

如果小朋友本身係band1尾,唔好填1a校喇! 入到去辛苦小朋友喎! 佢自己揀乙一的嗎?

回覆 piglet0529 的帖子

謝謝提點。老師說呀女是B1B, 若果入到B1A中學應該會辛苦。

醒目開學勳章

CC_Ceci 發表於 19-4-18 18:46
回覆 piglet0529 的帖子

謝謝提點。老師說呀女是B1B, 若果入到B1A中學應該會辛苦。 ...

甘B1B,以你排位,no.最差派第5,B2A甘. 如穩陣係band1有依個好處。

要搏就冇得恨2/F有机會派得好過你。

不過或者自行己經入左呢?

btw, 其實小兒未升中, 純粹路過以制度論事,唔好介意

CC_Ceci 發表於 19-4-18 08:20
集思廣益,今年屯門區未必夠band1位。請問各位會將保險線放第幾位?(即B2A中學)大家交流下。我的選擇
乙部 ...

小女保小B1A就咁排:
第一位 B1A 百周
第二位 B1B-C馬中
第三位 B1B-C 田中
第四位 B2A 南屯官(學校話band2主要來自其聯繫小學)第五位 B2A 屯官(學校話band2主要來自其聯繫小學)
第六位 B2A 屯天(學校話band2主要來自其聯繫小學,本身我都係屯天舊生)

CC_Ceci 發表於 19-4-18 18:27

聽聞舊年保記嘅小學,派位不是太好,所以今年叫D家長選校要保守D。若果隨機number唔 ...
係咩?我女間學校都唔算差,>98%首三志願!不過今年學生多,計晒11間較好嘅學校都唔夠派比Band1生,所以我估計今年派位會比上年差!

cherry0131 發表於 19-4-18 23:06
係咩?我女間學校都唔算差,>98%首三志願!不過今年學生多,計晒11間較好嘅學校都唔夠派比Band1生,所以我 ...
若果派到首三志願over 98%真係唔錯噃!今年學生比舊年多,仲要比200個學位元朗區,大家要小心選校排位。

piglet0529 發表於 19-4-18 18:51

點會介意,大家交流下姐。

CC_Ceci 發表於 19-4-19 10:19
若果派到首三志願over 98%真係唔錯噃!今年學生比舊年多,仲要比200個學位元朗區,大家要小心選校排位。 ...

首3志願百份比其實係完全沒有意義
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實我係今年中一家長,我講下我仔仔上年同學派位情況,4大有人揀第一吾入,馬中有人第二入,但又有人揀第二吾入,田中有人揀第三入,有人揀第三不入,南官有人第4入,劉金龍同屯干有人第五入,其他譚中同屯官就吾太清楚

回覆樓主:

所以大抽獎真係要講運氣, 交咗表就唔好諗咁多交畀個天諗啦
嘻嘻

回覆 DDMAN 的帖子

呢D真係好講彩數,所以B1A都有可能派得差過B1C。

其實今年已經沒有包底,保險線可言了。 上網睇分析的話,人人照著去跟,就會改變了結果。
派位很講命運,但也要權衡小朋友是否真正屬於該組別,否則叩門仍都困難。

回覆 CK@507 的帖子

叩門真係好難入到心儀中學,除非小朋友是頭三名。

CC_Ceci 發表於 19-4-22 20:25
回覆 DDMAN 的帖子

呢D真係好講彩數,所以B1A都有可能派得差過B1C。

我仔有一個被學校評為b1c至b2a既邊沿同學,比佢大抽獎時好彩抽入左董中,人係入左去只係墊底果班,咁樣真係未必合適
‹ 上一主題|下一主題