用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 [求救!] 英式教育 VS 美式教育
go

[求救!] 英式教育 VS 美式教育

最近幫小朋友留意升學既野, 發現香港好似大部份家長都比較prefer傳統英式學校/課程.但聽啲美國朋友講其實美國教學模式係比較open, 小朋友係早期接觸既野會較多元化, 例如教學會融入多啲科技教材.
聽落幾吸引, 但擔心小朋友未必適應到, 加上又好似無英國課程咁有系統, 甚至可能限制左小朋友未將來去英國升大學既機會.

大家點睇?  

回覆樓主

讀英式教育唔會限制左小朋友係邊度升大學。你可以睇吓啲英國學制嘅國際學校,佢哋都有畢業生係美國升大學(學校網站有列出每年中學畢業生收到乜嘢大學Offer或者去咗邊間大學升學)。

robotmomo 發表於 19-4-12 12:19
最近幫小朋友留意升學既野, 發現香港好似大部份家長都比較prefer傳統英式學校/課程.但聽啲美國朋友講其實美 ...

駛唔駛求救咁誇張?

近來國際版多咗好多美式國際學校的問題,提問唔似家長,似乎只想挑起大家討論一下新的學校吧了。

美國學制的國際學校在港島區有HKIS, 九龍塘區有美國國際、沙田區有ICS; 三間都有一定歷史和口碑,樓主究竟想問什麼?

英國學制在香港也是歷史悠久,但不等如英制就不重視STEM吧?!

英式也好, 美式也好, 一樣可以人才輩出, 所以不用太上心去比較

回覆樓主:

我覺得stem 只是包装,近日又話要加個A (Art), 遲下又唔和加乜

robotmomo 發表於 19-4-12 12:19
最近幫小朋友留意升學既野, 發現香港好似大部份家長都比較prefer傳統英式學校/課程.但聽啲美國朋友講其實美 ...

識有朋友的小朋友讀ESF和AIS,的而且確最大分別是美式教育較着重Maths和Science,如果想小朋友(尤其是男孩focus在那方面,美式教育也是不錯的選擇。

無論英式好、美式好、甚至加拿大式都好,都係subject-base,有一定嘅structure。
其實一個地方嘅教育政策,係當地政府為配合當地發展而「培育」當地人才嘅手段。只係睇兩個國家培育出嚟嘅人才,邊一款先係樓主心目中想要嘅教育呢?

除咗文化背景同大學出路之外,不如睇吓心儀學校嘅教學理念,相信應該更有助選校。

至於stem,拆開嚟睇根本唔係新鮮事。如果樓主心目中係希望俾小朋友多接觸coding,建議從邏輯推理思維學起。識寫code唔難,寫得好先難。
另外,建議理解吓點解今年會有stem一詞出現。

回覆 poonseelai 的帖子

同意。所謂 STEM,老老實實,古已有之,真不明白為何掀起一陣風潮?

英式比較重紀律,重團體利益。
美式比較重個人。

其實中小學問題不大,英美之間是因近十幾年多左人去美國讀大學,好多人覺得美國大學比較勁。

AP and A Level 又怎樣比較?A Level 是否只需選三至四科?那麼最尾一年就只需讀這三四科嗎?AP and A Level 每科的內容有沒有大分別?深度和廣闊度一樣嗎?

EconFather 發表於 19-5-18 09:07
英式比較重紀律,重團體利益。
美式比較重個人。

美國公司掌控大部分行業,出路是考慮因素

回覆樓主:

如果讀美式IS,從小接受果套嘢。小朋友大咗亦未必想去英國讀大學。佢唔到美國,都寧願加拿大。識幾個,一間英國u都無報,父母講都無用。

最主要美國係工科上會比較勁,工程,科技,簡單講要搵食去美國係實際D,但如果你要提升心靈,或者從政,演員等等,英國教育係會比較好。

回覆樓主:

其實都仲要睇間學校係點,等於响英國美國的學校都有好多類咁。
我覺得唔需要咁介意,最緊要你同你小朋友覺得適合。
我同我姐妹英國讀書,但我姐去左美國讀大學,我自己都唔係好執著我小朋友揀IS係咪一定英國curriculum

torunpoland 發表於 19-4-12 21:20
回覆 poonseelai 的帖子

同意。所謂 STEM,老老實實,古已有之,真不明白為何掀起一陣風潮? ...
要揾d新意思,巧立名目,學校可以拎經費,機構可以開新課程!

Radiomama 發表於 19-4-12 13:33

駛唔駛求救咁誇張?

向你請教,小朋友現在在AIS讀書。幼稚園高班。未來大學想去美國讀書。
是不是在香港的話,還是要想辦法去HKIS.那裡的升學水平高點。謝謝

blackjoe333 發表於 19-10-21 12:07
向你請教,小朋友現在在AIS讀書。幼稚園高班。未來大學想去美國讀書。
是不是在香港的話,還是要想辦法去H ...

每間學校都有其特點,沒有非入不可的學校;能否成功進入心儀的大學,還要配合各種因素和孩子的能力。

你的孩子才不過是幼稚園,慢慢來吧!

Radiomama 發表於 19-10-21 19:45
每間學校都有其特點,沒有非入不可的學校;能否成功進入心儀的大學,還要配合各種因素和孩子的能力。

你 ...

謝謝

Radiomama 發表於 19-4-12 13:33

駛唔駛求救咁誇張?

同意

American schools or colleges adopt the liberal art style system. So they would not focus mainly on science or maths. They offer a full spectrum of subjects to the students so as to enable them to find their true interest.

If one wants to focus on either science or art subjects, I think the British education system can provide the same to the students.

winterpolaris    發表於 19-11-20 22:13