用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞 VS 銅鑼灣聖保祿幼稚園SPK
樓主: nicolecho
go

維多利亞 VS 銅鑼灣聖保祿幼稚園SPK [複製鏈接]

nicolecho 發表於 19-4-11 13:15
回覆 boojiji 的帖子

插班? 我收到PN offer信,但冇提到係插班....請問你是RHS家長? 係政府規定一定要兩 ...
RHS 是要滿兩歲才可返, this depends on how a school is registered as listed in previous response...

nicolecho 發表於 19-4-11 12:43
回覆 星星的後裔 的帖子

都係嘅...其實上年我reject左RHS比哥哥的offer , 今年佢都有比妹妹offer我.... ...
rhs是比較generous那間, 佢地會收返, 但好似victoria果d, 我聽過的都唔會收返.

Spk 學術淺,happy school,仔仔讀左都要外補。就算穩入華仁,入到去學術追唔上都好麻煩。
而且哥哥喺spk,唔代表一定幫到妹妹,spk唔係好睇依樣野,catholic spk都唔少,可能要同學校關係好好先有幫助。

你可考慮下,平衡下風險先決定

nicolecho 發表於 19-4-10 15:46
回覆 JQKbaby 的帖子

多謝寶貴意見!但我白痴一問,咩叫冇net? 你意思係男仔升學冇network?想問下你個係囡 ...
net = native english-speaking teacher

SPK 英文是由班老師教

我個係囡, 一班上st paul convent 約7成
有人考直資 (sp co-ed / DGS) / 私小 (港同) etc
有人跟家姐哥哥入津校
亦有等派位

如要考SPK, 必要做大女
幾年前, 我囡個班最細係6月生日, 當然7-8月係其他班可能有
但9-12月出世的話, 全部係大女

仲有, 大囝有分係自行入華小
你都要睇下同年有幾多舊生教友囝報

我有朋友個囝夠25分報SJPS, 都唔想遲多一年報入學
因為等多一年, 又可能多左競爭
啦沙幾年前都聽過25分自行入唔哂

JQKbaby 發表於 19-4-11 16:00
net = native english-speaking teacher

SPK 英文是由班老師教
其實真係好奇想問下, 要有等派位果D, 係咪平時performance有問題 / 學校好早就會比佢地知佢地入唔返...etc

咁即係12月阿囡先開始返PN? 咁新生適應週個period 係點㗎?咁咪其他同學仔已經適應囇校園生活, 而佢先至足歲數入學? 咁9-12月洗唔洗交學費㗎?

nicolecho 發表於 19-4-11 18:04

咁即係12月阿囡先開始返PN? 咁新生適應週個period 係點㗎?咁咪其他同學仔已經適應囇 ...
如果12月出世, 有可能係1月先開始返, 咁就1月先交學費...會冇左適應週, 但你又諗下, 其他同學都適應囇, 老師可以集中去handle你女女(and 其他插班生), 同埋可能其他大少少既同學都會幫下手, 都唔一定係壞事.

哦...真係多得你話我知! 因為阿仔係大仔所以冇呢個問題.另外請問知唔知RHS PN一班大約幾多人?我上年問過話一班有成30人, 好多人...
都唔知老師顧唔顧得掂咁多個小朋友...
維記得十零二十個, 師生比例好似好D

nicolecho 發表於 19-4-11 18:35

哦...真係多得你話我知! 因為阿仔係大仔所以冇呢個問題.另外請問知唔知RHS PN一班大 ...
係有約30人。冇錯,佢地係大班。但唔只一個大人係課室入面既,詳情就唔知。但唔好諗咁多,讀住先,下年再考維記啦。
你仔仔是哪一個campus, bilingual of trilingual class?

回覆 Marie_m 的帖子

咁其實讀緊SPK的哥哥或姐姐, 都唔一定可以帶到弟弟妹妹入去?係睇弟弟妹妺自己面試表現?因為其他幼稚園見你有兄姊讀緊都大機會比弟妹入㗎嘛?!

nicolecho 發表於 19-4-11 20:38
回覆 Marie_m 的帖子

咁其實讀緊SPK的哥哥或姐姐, 都唔一定可以帶到弟弟妹妹入去?係睇弟弟妹妺自己面試表 ...

無錯, siblings無priority入spk, 見唔少唔收

boojiji 發表於 19-4-11 16:35
其實真係好奇想問下, 要有等派位果D, 係咪平時performance有問題 / 學校好早就會比佢地知佢地入唔返...etc ...
例1: 家姐 (冇入過SPK) 係女龍津小讀緊
個妹 (SPK) 等派位自行入番家姐女津小

例2: 家姐 (係SPK) 抽到男女津小
有個細佬跟住可以直入

兩個cases 小學唔使學費
個囡好乖,冇操行問題, 自己選擇唔要格仔裙

例3: 申請自行前會收到信入唔入到 SP convent
SPConvent 點選唔清楚
淨係知道個家長好worry, 拿拿臨報直資私小, 又要填派位
最係去向我冇八
只係聽過嬲到唔去扣 SP convent

JQKbaby 發表於 19-4-12 10:28
我有朋友讀緊SPK, 佢就係驚自己個女變例3, 因為都係8過下唔知學校唔知點揀, 攪到佢勁幫自己個女外補發功, 變左明明應該係入左happy school 都變得唔happy......

boojiji 發表於 19-4-12 10:42
我有朋友讀緊SPK, 佢就係驚自己個女變例3, 因為都係8過下唔知學校唔知點揀, 攪到佢勁幫自己個女外補發功,  ...

從過往好多的例子,不幸無offer的同學並不是學術有問題,相反有d係學術超班的收唔到。
家長要小孩進補主要係為銜接小一,亦要以備萬一無offer出去考直資或叩門,或者去考更心儀的學校。

回覆 sugarbun 的帖子

吓。。。。。。。。真架?!?!?.....就算細佬/ 妹妹係大B都唔收?!...咁只可以講佢收生標準真係好一視同仁............

JQKbaby 發表於 19-4-12 10:28

我識幾個舊年係3既情況,扣完最後都係收唔到call

nicolecho 發表於 19-4-12 14:50
回覆 sugarbun 的帖子

吓。。。。。。。。真架?!?!?.....就算細佬/ 妹妹係大B都唔收?!...咁只 ...

我呃你做乜,我無報今年spk

講關係應該聖心同spn係最有人情味

嘩,我都覺得樓主呢個case真係會好掙扎!!不過如果我係你我都會比仔仔繼續讀維記!因為帶到妹妹個change太細,放棄一間咁好、仔仔又返得咁開心嘅學校好可惜。囡囡可讀維記後再試Marymount或VSA等?仲有好多岀路。

我同你相反
大女讀緊vic pn(SH)
有SPK offer
有細佬跟尾
真係唔知點取捨好

我好喜歡vic個環境
但SPK條龍又係好吸引
係唔係如果阿女放棄左k1
細仔將來一定入唔返?
‹ 上一主題|下一主題