用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞 VS 銅鑼灣聖保祿幼稚園SPK
go

維多利亞 VS 銅鑼灣聖保祿幼稚園SPK

真心求意見.....
我個仔3現讀維記PN (PM), 剛收到SPK(AM) offer 讀K1.
有個妹妹1歲幾 (妹妹今年有玫瑰崗PN offer, 但SPK好過玫瑰崗,所以想妹妹入到SPK)

由於爸爸係華仁舊生,加上係大仔,係Cathoilic, 所以阿仔升小都有D保障嘅..當然世事無絕對
但個囡就真係唔知會入邊間小學....因為我本身唔係讀咩名校...個女又係次女, 細B.

依家我就真係唔知好唔好俾我個仔入SPK,希望出年可以幫到個妹入SPK, 然後可以大D機會一條龍...
所以想問下其他家長意見(或現在讀緊SPK家長意見):

1. 男女比例大概幾多?
2. 女校男生,女多男少對個小朋友有冇咩負面影響?
3. 如果哥哥讀緊,但妹妹係細B係咪都冇機會?要等多一年做大B先入到?
4. 男生升小會去邊間?學校會唔會有支援?

我依家好煩惱, 想哥哥幫妹妹入SPK,  (咁SPK本身都係好..)  但放棄維多利亞又怕後悔....
所以想搜集多D資料意見才做決定, 希望有家長可以分享意見..謝謝!

nicolecho 發表於 19-4-9 16:51
真心求意見.....
我個仔3歲現讀維記PN (PM), 剛收到SPK(AM) offer 讀K1.
有個妹妹1歲幾 (妹妹今年有玫瑰崗 ...

SPK 好似冇話有兄弟姊妹一定收,但機會高d,學術語景維多利亞好似好d

有唔少妺妹唔收,特別如果妹妹唔係大b。
一級上下午班夾埋都無10個男仔,我有細仔都唔會想佢入女校。
男仔都係自己考直私、計分或抽獎。
我唔會咁樣犧牲哥哥來成就個妹,而且仲係未必收

回覆樓主

SPK真係唔太考慮sibling ......
仔既話我唔想佢做女校男生

我睇過一份野講,SPK盡量同一家庭,不會收兩個,希望多些家庭入去讀,我要揾一揾果份野

咁樣犧牲個仔去成就個囡?仲要未必成就到?

回覆 snowlaw 的帖子

其實又唔可以講話犧牲個仔嘅,咁SPK本身都係一間出名好的kindergarten...男仔讀完都可能會上St jo, 華仁的好學校嘅...我都仲考慮緊...我自己本身係想佢繼續維記讀到K3, 係我先生同我意見不一, 所以想搜集下意見同資料再做定案...

回覆 hkklchan 的帖子

咁呢個說法真係未聽過.....因為好多時有兄姊讀緊都有幫助架ma

回覆 nicolecho 的帖子

我係SPK前用家
一班2-3個仔, 有時全班女都有
仔上小學去邊同SPK係完全冇關係
而且係happy school, 如果唸住考直資, 仲要外補
因SPK冇 net, 冇 mandarin

但係個仔拿住25分抽華小,
如要交學費讀幼稚園, SPK 程度比較淺

hkklchan 發表於 19-4-10 06:47
我睇過一份野講,SPK盡量同一家庭,不會收兩個,希望多些家庭入去讀,我要揾一揾果份野 ...
你"份野" 是什麼? SPK 是有姊妹同校的但唔多。你話盡量唔收又好似唔多通,有人迫SPK收妹妹或叻都唔收? 我偏向說SPK 會獨立處理每一個準學生。
SPK 唔重學術, 是樓主杯茶嗎?

回覆 JQKbaby 的帖子

多謝寶貴意見!但我白痴一問,咩叫冇net? 你意思係男仔升學冇network?想問下你個係囡囡?同埋想問下畢業生係咪都大機會入返st paul 小學部? 如果冇入到咁升左去邊?
因為就算我唔比阿仔入,我出年都會幫阿女報SPK, 想再了解多D  謝謝你~

為食公主 發表於 19-4-10 14:17
上ST JOE/ 華仁都係關自行/派位事者..唔關讀SPK事

傻啦.... 如果關係攪得好....sister會寫信/幫手呢兩間架...

另佢爸爸係華仁, 仲要係catholic, 其實都穩入華仁啦....

nicolecho 發表於 19-4-10 15:46
回覆 JQKbaby 的帖子

多謝寶貴意見!但我白痴一問,咩叫冇net? 你意思係男仔升學冇network?想問下你個係囡 ...
net係native english teacher

nicolecho 發表於 19-4-9 16:51
真心求意見.....
我個仔3歲現讀維記PN (PM), 剛收到SPK(AM) offer 讀K1.
有個妹妹1歲幾 (妹妹今年有玫瑰崗 ...
想問下你有冇幫妹妹報維記PN?? (定係佢係11/12月B?)

回覆 EmiliaOli 的帖子

聽到好多人話SPK語境差,其實係點?冇mandarin冇eng? 只講廣東話??
因為阿仔依家喺維記PN, 兩文三語又真係做得好好.

回覆 boojiji 的帖子

想報但冇得報,因為係細B (12月)佢地唔接受報名...學校老師叫我今年報K1 (做超細B) 或報PN (做超大B)
我想佢讀K1架如果可以...

nicolecho 發表於 19-4-10 16:40
回覆 boojiji 的帖子

想報但冇得報,因為係細B (12月)佢地唔接受報名...學校老師叫我今年報K1 (做超細B) ...

如果想SPK, 一定要做超大...

如果係維記, 哥哥係度讀, 基本上妹妹都會收 (只係睇下收K1定係PN). 哥哥穩入華仁, 所以佢留低係維記, 係冇negative....反之, 哥哥係SPK, 對妹妹冇咩幫助之餘, 仲要等兩年先知"結果" (as in 要等到妹妹超大果年), SPK唔會幫到哥哥升咩野小學...佢都係入返華仁....

如果你想妹妹讀龍, 佢仲可以考聖心, ST CLARE, 真光.... 個世界其實好大, 唔係淨係得SPK. 妹妹可以一路讀維記一路考一埋女龍, 進可攻退可守先係明智之舉.

我反而好奇,如果樓主今年reject spk offer,出年會唔會影響妹妹(emoji)(emoji)