用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 SQ UM 聲明,讓18歳以下單獨上機回港
樓主: lumfamily
go

SQ UM 聲明,讓18歳以下單獨上機回港 [複製鏈接]

vanlam8 發表於 19-4-10 14:00
我出左CX機票, 由英國 > 香港 > 英國, 請是否一定要用 UM服務? CX每人單程要US100
可唔可以唔用?
Thanks

你小朋友幾多歲 ?

此外 ,第一次過去讀書開學會否陪同 ? (可教他/她 整個登機手續,留意電視航班資料和閘口 )

學校有否香港同學會乘坐相同航班來回 ? ( 其實入學前可問問校方,通常香港學生多數乘坐什麼航班 ,或者入學後叫孩子問問 。)

我出左CX機票, 由英國 > 香港 > 英國, 請是否一定要用 UM服務? CX每人單程要US100
可唔可以唔用?
Thanks
12歲可以唔用UM服務.https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/travel-information/help-for-passengers/travelling-with-children/unaccompanied-minors.html

可唔可以唔用?
Thanks

國泰足十二歲便可獨自乘搭飛機,除非你覺得有需要申請UM服務,否則他可以自己搞掂。

cfs 發表於 19-4-10 15:54
國泰足十二歲便可獨自乘搭飛機,除非你覺得有需要申請UM服務,否則他可以自己搞掂。
...

明白了,thanks

cow 發表於 19-4-10 15:18
12歲可以唔用UM服務.https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/travel-information/help-for-passengers/tra ...

好詳細呀!要唔要簽什麼文件比佢帶上機?thanks

katrinafu 發表於 19-4-10 14:56

你小朋友幾多歲 ?

佢12歲半,第一次會同佢過去, 之後term break自已返嚟,第一年去讀書,我咩都唔知,見佢咁細個,好擔心。
應該有其他同學仔掛,希望開學快d識到朋友啦

vanlam8 發表於 19-4-11 00:57
佢12歲半,第一次會同佢過去, 之後term break自已返嚟,第一年去讀書,我咩都唔知,見佢咁細個,好擔心。 ...

去程你陪 她過去 , 由香港到英國開教她 , 至於英國回香港 , 真係唔放心 ,咪 UM一次囉 ,  有限錢 , 當買個安心 ,之後的往返可問她能處理與否 ,得既就自己出發 。

做T4 學生簽證時Letter of Parent Consent , 我們都預備多一封放在證件套內 備用 。
前年時我女有次與同級同學英國落機,同學被入境職員帶走 ,阿女過關後即打比我 ,我又立即聯絡同學媽媽 ,她了解完說 入境職員覺得她年紀太輕不能獨自入境 , 要求聯絡校方 , 咁就打了比housemistress解決了問題便順利入境 ,之後都是沒用UM .

國泰 有時香港飛英國,曾經幾次check in時 ,地勤說我女 落機時會有職員帶過關入境,這是英國政府規定, 但阿女話每次落機都冇職員等她 ,反而有試過幾次在飛機上空姐要求阿女 跟UM 的學生和職員一齊落機和入境 。

vanlam8 發表於 19-4-11 00:57
佢12歲半,第一次會同佢過去, 之後term break自已返嚟,第一年去讀書,我咩都唔知,見佢咁細個,好擔心。 ...

放心啦,我仔開學也是剛足十三,我安排轉機添,第一次去程會教佢,之後靠自己喇,放手由佢學習下

katrinafu 發表於 19-4-11 02:32
去程你陪 她過去 , 由香港到英國開教她 , 至於英國回香港 , 真係唔放心 ,咪 UM一次囉 ,  有限錢 ,  ...

好清楚啊!我準多封letter of consent 比佢帶住。等8月底同佢走一轉再決定用唔用UM. 現在放心多了,thanks a lot.

cfs 發表於 19-4-11 07:37
放心啦,我仔開學也是剛足十三,我安排轉機添,第一次去程會教佢,之後靠自己喇,放手由佢學習下
...

咁細個自已轉機咁叻? 希望我個女可以快些學會獨立,好似你個仔咁就好啦!

vanlam8 發表於 19-4-11 09:21
咁細個自已轉機咁叻? 希望我個女可以快些學會獨立,好似你個仔咁就好啦!
...

其實轉機很簡單,大同小異,試一次就識。你同佢飛一次再決定回程用唔用UM, 不過UM有限額架,滿左就無,所以太遲決定又有問題。要向航空公司查下仲有冇UM限額

cfs 發表於 19-4-11 15:18
其實轉機很簡單,大同小異,試一次就識。你同佢飛一次再決定回程用唔用UM, 不過UM有限額架,滿左就無,所 ...

明白, 謝謝提點 。
好彩有各位熱心幫助  
‹ 上一主題|下一主題