用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 SQ UM 聲明,讓18歳以下單獨上機回港
go

SQ UM 聲明,讓18歳以下單獨上機回港 [複製鏈接]

今年9月第一年到英國讀書,考慮坐星航去UK heathrow, 安排今年8月出發由家長陪同,12月(14歲)獨自回港。

想請教一下大家:
14歳可獨自上機但要簽 Unaccompanied Minor Assistance and Handling waiver.   
表格上填的監護人是否一定要在塲?

我情况是監護人(申請visa 落實的)和送機check in是不同人,請問有沒有問題?

航空公司會不會知道上機學生的真正監護人身分?

先謝謝大家提供意見,因為網上找不到此情形的資料,謝謝!
   2    0    0    0

lumfamily 發表於 19-3-31 23:01
今年9月第一年到英國讀書,考慮坐星航去UK heathrow, 安排今年8月出發由家長陪同,12月(14歲)獨自回港。
...

星航,我可以答你,一定不用監護人在場。只要填咗張表格簽埋名就可以。

因為我囝囝18歲前一直都搭星航往返,而且好多時候只有佢一個人自己去check in。

洋子 發表於 19-4-1 06:50

星航香港至英國都是要在新加坡轉機,你的仔仔是多少歲開始自己乘坐轉機的航班?因我也在考慮星航,我的小朋友12歲,我擔心他轉機遇到問題自己不能處理!!!

其實香港飛倫敦有好多機是直航, 為何不考慮坐直航?  

雨眾不桐73 發表於 19-4-1 11:26
星航香港至英國都是要在新加坡轉機,你的仔仔是多少歲開始自己乘坐轉機的航班?因我也在考慮星航,我的小朋 ...
佢15歲開始, 其實在新加坡轉機很簡單gei, 而且新航服務冇得頂~~
有一次, 因為囝囝搭果班機延誤, 可能會導致佢在新加坡轉機果時候趕不上, 新航地勤同事專登打電話給我, 話可否讓囝囝早些到機場安排佢搭前一班機飛新加坡, 我答佢我們儘量趕去機場, 但是如果趕不到前一班機走, 點算?新航答我, 如果真的因為佢d延誤造成囝囝轉不切機, 佢d會有同事在新加坡轉機位舉牌等囝囝, 幫佢安排入住機場五星級酒店, 之後等下班機再飛~~~

我們最後趕到機場, 只有半個小時前一班機就要起飛, 我們都以為一定趕吾切搭前一班機走, 點知一到check in櫃台, 已經有地勤同事在等我們, 馬上check in, 之後安排囝囝緊急通道出境, 出境後又有人等佢, 再送佢上車(好似高爾夫場果些車), 趕到閘口, 才剛剛開始登機~~~
之後囝囝講反比我聽, 都覺得新航在每一個環節都做得好好, 讚~~

星航香港至英國都是要在新加坡轉機,你的仔仔是多少歲開始自己乘坐轉機的航班?因我也在考慮星航,我的小朋 ...

12 歲太細了,最好安排直航。
轉機要過安檢,要揾gate, 又要睇住時間。
到佢自己飛多幾次先買轉機會好d.

洋子 發表於 19-4-1 11:41
佢15歲開始, 其實在新加坡轉機很簡單gei, 而且新航服務冇得頂~~
有一次, 因為囝囝搭果班機延誤, 可能會導致 ...
這樣來講星航的服務真的很棒,可是我的小朋友只有12歲還是有點小!!!應該需要再大一些。謝謝

我仔十三歲,會在多哈轉機。其實轉機並不困難、大同小異。況且新航在新加坡更容易,我也喜歡新航,可惜他們逢星期五沒有航班由曼城開出丫希望會增加

洋子 發表於 19-4-1 06:50

正,十分感謝你意見!

cfs 發表於 19-4-1 12:59
我仔十三歲,會在多哈轉機。其實轉機並不困難、大同小異。況且新航在新加坡更容易,我也喜歡新航,可惜他 ...
你的小朋友13歲就自己轉機,他有沒有遇到例如轉機走錯路線或找不到登機口這些小問題?一般轉機你選擇停留多長時間?

雨眾不桐73 發表於 19-4-1 21:59
你的小朋友13歲就自己轉機,他有沒有遇到例如轉機走錯路線或找不到登機口這些小問題?一般轉機你選擇停留多 ...

一般兩小時至三小時轉機,跟著指示牌行冇問題的,你擔心的話可以考慮坐直航先,如果你有時間,陪他轉一次,以後自己就識。我仔平時都成日旅行,所以出入機場習慣了,有三小時慢慢摸,路在口邊。

SIYip 發表於 19-4-1 11:51
12 歲太細了,最好安排直航。
轉機要過安檢,要揾gate, 又要睇住時間。
到佢自己飛多幾次先買轉機會好d.

UM 全程有地勤mark 住,唔需要小朋友煩呢D!

回覆樓主

我囝之前用UM 服務,連 passport都交比地勤同機組人員,點會要自己搵gate, 全程有人帶住,坐CX 同JAL 都係

brima 發表於 19-4-2 18:04
我囝之前用UM 服務,連 passport都交比地勤同機組人員,點會要自己搵gate, 全程有人帶住,坐CX 同JAL 都係
...

Thank you
不過唔係咁,情況係我親戚幫我送我女去heathrow機場同check in,不過佢唔係監護人,我怕地勤要核對監護人身份才放行。我女識自己去閘口同轉機嘅,所以問題唔係um service .
無論如何,多謝你意見:)

...
阿仔覺得自己可以轉機,是我有點擔心!如果申請UM服務,轉機就完全沒有問題啦。謝謝

...
樓主講的應該是新航簽果張放棄UM服務的聲明

...
我個女12歲, 請問CX是否要簽定UM服務表格才可上機? thanks

vanlam8 發表於 19-4-9 13:31
我個女12歲, 請問CX是否要簽定UM服務表格才可上機? thanks

我唔記得有冇表格,經旅行社訂的。應該要,因為我當時交左囝同passport 比ground staff, 到destination (Brisbane)過曬 custom 佢將我囝同文件交比我指定的親戚確認。

vanlam8 發表於 19-4-9 13:31

你會申請UM服務?如果係,雙方接機及送機人的資料在你申請UM服務時,已經輸入。你出左機票未?

cfs 發表於 19-4-9 21:28
你會申請UM服務?如果係,雙方接機及送機人的資料在你申請UM服務時,已經輸入。你出左機票未?
...
我出左CX機票, 由英國 > 香港 > 英國, 請是否一定要用 UM服務? CX每人單程要US100
可唔可以唔用?
Thanks

‹ 上一主題|下一主題