用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙循,郭得勝,基督,胡中
go

沙循,郭得勝,基督,胡中

請問呢四間中學的校風,老師的愛心同學生有什麼評價?謝謝

留意, 這4間學校的Banding分別是 B1 和 B2 的啊.

女兒就讀於郭得勝中學, 現在是高中生了. 當時就是聽聞郭得勝是關愛校園, 所以 information day 時去了解學校和聽講座, 講座完畢, 我和當時的陳副校聊了一陣子, 感覺他很有愛心, 對我的提問給予非常清晰的解答. 和學生聊天時亦察覺他們態度有禮誠懇. 這學校給我和女兒留下很好的印象.  

和其他學校比較後, 自行和統一派位我們都選擇了郭得勝, 之後亦如願地成功入讀.

這幾年間, 女兒每天都開開心心地上學和放學, 成績亦不錯, 雖然在精英班是有點壓力, 但學校的環境、老師和同學, 讓女兒越來越開朗和正面, 可以樂觀地面對和舒解壓力. 我知道我和女兒都沒選錯.

至於校風, 個人認為非常不錯. 如樓主想進一步了解, 可於上學放學時段在學校附近觀察.

本人並非打手, 只是以一個郭得勝學生家長身份提供以上的所思所感.

JessicaElla 發表於 19-3-26 12:03
留意, 這4間學校的Banding分別是 B1 和 B2 的啊.

女兒就讀於郭得勝中學, 現在是高中生了. 當時就是聽聞郭 ...

多謝你的分享,當我參觀簡介會時,我都對郭中留下幾好的印像。

醒目開學勳章

回覆樓主:

band1生,乙二放郭得勝,有冇機會抽到?

conniecheung 發表於 19-4-10 10:26
band1生,乙二放郭得勝,有冇機會抽到?

機會頗大

以上的學校都是唔錯的,而胡忠中學轉了校長後,有心做好間學校,想推高成績,我估將來都有點變化。

goat1234 發表於 19-4-13 13:01
以上的學校都是唔錯的,而胡忠中學轉了校長後,有心做好間學校,想推高成績,我估將來都有點變化。
...

因胡忠跌左,我覺得佢會想升

回覆樓主:

https://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%B3%BB%E5%88%97%23&suid=2514726548

胡忠和基督比,邊間好?

Xmas11 發表於 19-4-16 11:38
胡忠和基督比,邊間好?

成績係胡忠好好多

B2A同B2B既分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-16 13:26
成績係胡忠好好多

B2A同B2B既分別

咁請問,馬祟,楊葛,陳震夏,黃鳳亭,呢幾間會點排?

Xmas11 發表於 19-4-17 09:41
咁請問,馬祟,楊葛,陳震夏,黃鳳亭,呢幾間會點排?
同你講既次序一樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-17 09:47
同你講既次序一樣
係咪依家既楊葛好過夏?

Xmas11 發表於 19-4-17 10:23
係咪依家既楊葛好過夏?
陳震夏連3322率都唔公佈, 楊葛至少會公佈有多%學生入到U

hkpapa852 發表於 19-4-17 11:20
陳震夏連3322率都唔公佈, 楊葛至少會公佈有多%學生入到U

謝資料!咁黃鳳亭同楊葛比呢?? 係咪亭好D? 咁校風又邊間好D?

Xmas11 發表於 19-4-17 16:18
謝資料!咁黃鳳亭同楊葛比呢?? 係咪亭好D? 咁校風又邊間好D?
楊葛 係 飛仔學校, 基本上 係 沙田黎講, 可以不提 ... 黃鳳亭 雖然 都 唔係好野 ( 包括校風 ), 但 仍 好過 楊葛 好多.

3cats 發表於 19-3-25 19:33
請問呢四間中學的校風,老師的愛心同學生有什麼評價?謝謝
計教學質素, 沙循 係 完勝, 郭得勝 / 基督 仲 同佢有分別.

計校風, 沙循 不嬲唔錯, 郭得勝 亦都係唔錯 ... 但 基督書院 會係 再 好少少.

基本上, 如自己小朋友 只係 B1 尾 至 B2 中, 選 基督書院 係 好選擇 ... 如自己小朋友 係 B1, 唔洗講選 沙循.