用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文可以點惡補?
樓主: irisw
go

小二英文可以點惡補?   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-4-1 09:19
我女個NET係British Accent, 返教會就聽美式口音(其實我鍾意美式,好聽個腔自然d)。我十幾年來老細和同事 ...
有時看劇我都會point out 不同accent, 不過更重要是不同style, us 較direct 而uk subtle, but mine not there yet

MrBeast 發表於 19-4-1 09:12
e+有mytvsupper ga ma, 事實新未必一定好,就以cctvb 為例,script 萬變不離其宗又求其,剛剛今早看tv 有 ...

其實而家唔少美國人都唔鍾意美劇,自從網劇流行,多左勁勁勁多外國人睇韓劇和陸劇,佢地好多特別鍾情古裝片,覺得Chinese dynasties仲有d Traditional costumes好吸引,主角既reactions好cute & sweet, 同美劇果d好大分別!

Elenalan 發表於 19-4-1 09:31
其實而家唔少美國人都唔鍾意美劇,自從網劇流行,多左勁勁勁多外國人睇韓劇和陸劇,佢地好多特別鍾情古裝 ...

真的好無奈見港影視業衰落, 以前有bruce lee, 現在有6劇,推動中華文化,成效好過孔子學院
https://youtu.be/VIsPvo4rFjM

Cheeselover 發表於 19-4-1 08:49

我真係對戲劇無火,可能累得阿女少了份港味,Mr. Beast  ...

之前我講過我女勁沉迷睇Captain Underpants, Super Diaper Babies果d主角好曳內容又無厘頭嘅書,最近佢轉左好迷Judy Moody糸列,我覺得呢套書幾正面有教育意義,啱初小女生睇! 推介! 我女先睇colour version, 再睇黑白多字d嘅chapter books。

Elenalan 發表於 19-3-30 23:52
我覺得phonics係重要,但唔使花長時間或俾$出去學。買張phonics poster貼喺屋企有哂long, short vowels, co ...
唔好意思,想問下oxford phonics world 係邊度買到?

SkyTracy 發表於 19-4-1 11:28
唔好意思,想問下oxford phonics world 係邊度買到?

我5年前淘寶買,Tmall應該都有,正版的

Elenalan 發表於 19-4-1 11:41
我5年前淘寶買,Tmall應該都有,正版的

淘寶的,質量ok嗎?我去找找看,Thanks

SkyTracy 發表於 19-4-1 11:44
淘寶的,質量ok嗎?我去找找看,Thanks

我買正版,質量冇問題。我其實只用隻碟,播歌和phonics games俾佢玩,加上伴讀圖書,勤力嘅唔使半年已明顯進步(其實5個level我女只完成了3個,之後都係靠自己睇書,睇得多就識blending, spelling亦好易)。

Elenalan 發表於 19-4-1 11:48
我買正版,質量冇問題。我其實只用隻碟,播歌和phonics games俾佢玩,加上伴讀圖書,勤力嘅唔使半年已明顯 ...

我阿囡對英文好似有學習障礙咁,串字好困難對佢來講,讀幼稚園時,都學過phonics,完全忘記晒,宜家小二,可以唔合格架,不過佢有ADHD 可能又真係麻煩啲,唉,anyway 謝謝妳的寶貴經驗分享

Elenalan 發表於 19-4-1 11:48
我買正版,質量冇問題。我其實只用隻碟,播歌和phonics games俾佢玩,加上伴讀圖書,勤力嘅唔使半年已明顯 ...

想問妳伴讀的圖書是那些,阿囡宜家仲係睇緊reading tree

SkyTracy 發表於 19-4-1 11:54
我阿囡對英文好似有學習障礙咁,串字好困難對佢來講,讀幼稚園時,都學過phonics,完全忘記晒,宜家小二, ...

伴讀圖書比學phonics更重要,外國人唔會花咁多時間學phonics, 用d phonics readers, 或善用audio book, 點讀筆(ORT最好),日日點讀,讀得多好快掌握自然拼讀技巧。我女喺幼稚園時都冇在校或出面學phonics, 只係讀程度淺嘅學卷校,冇英文語境,小學前家中亦冇人用英文溝通。佢英文閱讀能力全靠點讀ORT和我伴讀圖書。K2讀到ORT stage 5之後已可自己睇圖書了,現在小一已可睇好多early chapter books。所以只要肯俾心機伴讀,好快見效。

SkyTracy 發表於 19-4-1 11:56
想問妳伴讀的圖書是那些,阿囡宜家仲係睇緊reading tree

我女自己點讀ORT (大概stage 5後佢就唔用點讀筆自己睇),K1, K2時我伴讀Usborne My Reading Library series, 仲有其他picture books。之後主要係佢自己睇,跟佢喜好買書,我之前有出post分享K2~初小各類橋樑書,我睇下搵唔搵得番個post先。

Elenalan 發表於 19-4-1 12:10
伴讀圖書比學phonics更重要,外國人唔會花咁多時間學phonics, 用d phonics readers, 或善用audio book, 點 ...

Thanks so much! 想問ORT 點讀筆邊度買?伴讀都很多時會做,但佢喜歡揀啲超簡單既書俾我同佢讀,妳伴讀,係叫佢讀定妳讀俾佢聽?

Elenalan 發表於 19-4-1 12:13
我女自己點讀ORT (大概stage 5後佢就唔用點讀筆自己睇),K1, K2時我伴讀Usborne My Reading Library serie ...

好呀,真係唔該曬妳,感激

SkyTracy 發表於 19-4-1 12:14
Thanks so much! 想問ORT 點讀筆邊度買?伴讀都很多時會做,但佢喜歡揀啲超簡單既書俾我同佢讀,妳伴讀, ...

最初係我讀,後來係共讀,之後係佢唔想我阻住佢讀

SkyTracy 發表於 19-4-1 12:15
好呀,真係唔該曬妳,感激

Facebook有好多台灣媽媽親子共讀專頁/谷,有個叫「女鵝的英語自學實驗日記」,網主好用心分享跟女兒共讀經驗,又有書單可以參考,有興趣可去睇下。

poonseelai 發表於 19-3-31 22:31
香港一直沿用以學習英文為第二語文方法,所以由串字,grammar 為主,以前教育資源唔多用這方法,我常想為 ...

我好多年前已推崇第一混合第二語言方式學習。除聽講外,多閲讀便是其中一種第一語言學習方式學英語。

SkyTracy 發表於 19-4-1 12:14
Thanks so much! 想問ORT 點讀筆邊度買?伴讀都很多時會做,但佢喜歡揀啲超簡單既書俾我同佢讀,妳伴讀, ...

用任何方法,學會 2百多個 sight words,便可以試下開始自已讀。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

講起sight words, 呢盒sight word cards幾好用,呀女幼稚園時我買左個掛牆咭袋放呢堆咭(現在個袋用來放學校通告 )。淘寶百幾蚊一盒,每咭配一句子,可以學到個sight word點用。我一向反對用flash cards認字,但呢盒圖咭有公仔有句子我覺得幾好,幼童都好易睇得明。
‹ 上一主題|下一主題