用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文可以點惡補?
go

小二英文可以點惡補?  

阿女grammar 尚可,但作文較弱,英文詞彙較少。諗到未必寫得出。串字又麻麻。
我可以有啲咩幫到佢?

回覆樓主:

可唔可以隨手攞一本合P2 英文書朗讀出嚟 ?

作文弱要多作文。英文詞彙可以每次作文都教一兩個新的生詞,要求作文時用到。生詞反覆運用,自自然然會入腦。
串字麻麻,可能是拼音底子不夠好,對於每個 vowel 可以製做的發音都不夠熟悉。試試自己教一教或是搵 centre 上幾堂幫補。

assado 發表於 19-3-25 15:47
可唔可以隨手攞一本合P2 英文書朗讀出嚟 ?

如果學校課本可以讀到七成。
校外書本要視乎深淺。
不過學校英文偏淺。

irisw 發表於 19-3-25 18:19
如果學校課本可以讀到七成。
校外書本要視乎深淺。
不過學校英文偏淺。

我覺得是拼音底子未打好, 所以快學好拼音先。

聽說讀寫,先搞好頭三樣,串,不重複其他的了

回覆樓主

ch-cheung 發表於 19-3-27 12:44
都係操卷同睇書

語文係同人溝通, 操卷, 自己看書, 方法較單向, 請看前文, 聽同講都重要。

回覆樓主:

其實小二就去補習簡直磨滅佢既學習興趣,我提議暫時唔理學校成績,每日俾佢睇套英文卡通,例如peppa pig, 再睇埋peppa pig 本書,3幾個月,1定見效

回覆樓主:

其實最難搞係comprehension

happiemm 發表於 19-3-30 10:33
其實小二就去補習簡直磨滅佢既學習興趣,我提議暫時唔理學校成績,每日俾佢睇套英文卡通,例如peppa pig,  ...

我就係唔想小二就要去補習,完全係為成績去補。
所以想睇下自己有咩方法可以幫下佢先。

py84ko 發表於 19-3-30 10:41
其實最難搞係comprehension

可能而家仲係小二,comprehension方面還可以
係作文方面有困難。

irisw 發表於 19-3-30 10:44
我就係唔想小二就要去補習,完全係為成績去補。
所以想睇下自己有咩方法可以幫下佢先。
...

每日陪讀最有效,同一集卡通,同一本書,連續睇一星期,你讀佢聽,唔好叫佢讀,佢只係享受閱讀樂趣,日子有功,一定有驚喜。
呢個方法,我由bb開始做,上到小學,已經完全自動波,自己識睇書,從來唔洗查字典。(當然係睇得明)
不過你女已經2年班,如果連續睇同一本書覺得悶,你就換第2本,總之係有趣味咁學英文,佢先會肯keep住做。

回覆樓主:

小二仲大把時間去追,我會以培養閱讀興趣為先。喺客廳當眼處設置一個閱讀角,放個小書架,係方便小朋友自己拎書睇嘅高度。我會放滿中英圖書漫畫繪本,再放幾隻毛公仔(呀女好鍾意)。每晚抽時間陪小朋友睇一本薄薄嘅reader, 揀佢有興趣嘅,佢唔識讀就你講故事佢聽,慢慢佢就會自己去睇。我經驗係伴讀非常重要(誇張一點其實影響一生)。如果幼稚園階段未做,初小開始也不遲。

回覆樓主:

另外,鼓勵佢多寫故事,天馬行空+插畫也可,只要佢喜歡寫就得,唔好介意佢grammar或spelling有冇錯。我女小一,寫二三百字, 當然tense或其他grammar都會有錯,但只要佢諗到想寫乜,即使串錯字我都會好欣賞佢嘅嘗試。多讀多寫,學校一教grammar, 佢自然好易明白,慢慢會自己修正。

回覆樓主:

至於英文卡通,youtube都大把,我prefer揀冇字幕嘅(因平時同人傾計都要靠自己聽)。睇卡通英文口語真係進步得好快,另外屋企盡量製造語境,我同阿女獨處時會講英文,有其他人又會講番中文。

回覆樓主:

我覺得phonics係重要,但唔使花長時間或俾$出去學。買張phonics poster貼喺屋企有哂long, short vowels, consonant blends, consonant digraphs,平時伴讀時鼓勵小朋友read aloud, 好快掌握blending。我冇俾$呀女出去學phonics (我見太多例子,平時冇閱讀習慣,phonics學幾年都唔識blend), 我只係呀女K1時買左套oxford phonics world (幾百蚊有5個level 有書有碟),我主要播碟俾佢唱歌仔和玩phonics games, 再加上日常伴讀,到K2佢已經自己read aloud,自己睇英文書了。