用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門圓玄 VS SMC
樓主: Mumibella
go

屯門圓玄 VS SMC   [複製鏈接]

李大人 發表於 19-4-1 11:04
全屯門只有百周年,董玉娣,見得下人,而且屯門品流複雜怕學壞,我會揀 SMC ...

純講地區,SSP唔係應該仲品流複雜咩?

Mchacha 發表於 19-4-1 15:43
純講地區,SSP唔係應該仲品流複雜咩?
SMC係YWC對面, 再遠少少係南昌站既新居屋王同豪宅.......

咁可能YWC同南昌區既豪宅品複雜

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-1 16:50
SMC係YWC對面, 再遠少少係南昌站既新居屋王同豪宅.......

咁講整個地區嘛,唔係講學校幾百米範圍內嘛!大家討論下啫!

eclass05 發表於 19-3-29 10:27
樓主升中出國係打算幾時去?會唔會考慮考完DSE或考IB之後去?

我6年前冇考慮去外國,亦只打算將來考DSE,  ...

補充一下:

Yy幾鼓勵學生參賽,不論團體定個人,田徑、球類、游水、合唱團、管弦樂團、跳舞、battle of book、辯論、校刊/電視台等,都不時外出參加校際比賽,欣賞學校唔係只重視輸嬴...強項(eg合唱團,田徑)要爭勝, 弱項(battle of books, 因同國際學校作賽)都堅持去比賽...小朋友藉此擴闊視野...等佢地唔好係新界做井底之蛙

運動校隊有海外集訓,啦啦隊去西班牙,德國比賽,合唱團又有機會去東京參加國際合唱團比賽...除左交流團之外,尼類體驗都令佢地見識更多

今時今日,相信有唔少學校都會有以上嘅學習體驗,我只將我所知提供作參考

eclass05 發表於 19-4-1 14:38
我比較過元朗(包天水圍),屯門,荃灣校網,因我之前都諗過轉校網,屯門係比較多b1選擇。

我比較擔心SMC ...

如果入得SMC,就算有幸佢成績超好,可以出去考更高banding的中學,我應該都會原校升讀.除非佢話想自己出去試其他學校啦。

李大人 發表於 19-4-1 18:05
九龍直資學生家長,唔一定住番果區,但屯門環境就不同,而且YY收番大部份屯門學生,屯門青少年問題非常嚴重 ...

認同李大人嘅觀點,朋輩影響力好緊要,所以我心儀yy同另一個新界西直資,校方除了揀學生,亦透過面談揀家長。我當年搬唔走,直資對我黎講係首選,因為津校要中央派位,學生差異大,係新界西的確有d係缺乏家庭支援。不論yy定smc, 直資小學就有尼項好處。
感恩6年將過去,我識既都係重視親子關係,重視教養嘅家長。
至於屯門中學情況,我就唔多清楚,但smc雖位於九龍市區,但可惜未能透過派位去其校網中學。如果係st Francis,TSL, KTS等就可受惠其中學校網,將來升中多d選擇

Mumibella 發表於 19-4-1 19:07
如果入得SMC,就算有幸佢成績超好,可以出去考更高banding的中學,我應該都會原校升讀.除非佢話想自己出去試 ...

若喜歡龍校中學部,揀其小學部就不用再面對升中煩惱

李大人 發表於 19-4-1 19:46
YY有大約有一半學生,升Band23, 係唔係真係唔爭氣?

係冇精英班,少功課,多活動嘅模式下,學費又平又唔使舟車勞頓返學,有一半去b23, 即係有一半去b1(半杯水嘅人生觀),我欣賞呀(請恕我好唔客觀,好主觀,因衷心感謝學校栽培)

eclass05 發表於 19-4-1 19:51
係冇精英班,少功課,多活動嘅模式下,有一半去b23, 即係有一半去b1(半杯水嘅人生觀),我欣賞呀(請恕我 ...

認同感

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

面對一條龍小學,係不呈分無派位情況下,當然升中有優勢,因為即使你係band 2又或band 3,若真係唔趕你出校,都會升得返上疑似band 1既中學*。

但若然有band 2或band 3學生,以為升上疑似band 1中學,成績就會好,脫離band 2/3行列,只怕會事與願違。學生係band幾,係睇個學生,而唔係間學校,任何band 1學校都有學生畢業成績極差。

學生要日後真有好成績,無論去到邊間學校,都要做真band 1學生,做band 1學生要有正常天資,加個人努力,認真學習。有呢d質素,去到邊都唔差得幾遠。

*SMC只係疑似band 1中學,因佢從無真正公佈全盤成績,報喜不報憂,我睇就通常有可疑。相對大部份真band 1中學,即使津校,都會全盤公佈畢業生數據。

李大人 發表於 19-4-1 20:57
睇下 SMC英文科,DSE成績先講
納悶。

公佈所有成績先啦,英文萬能咩。

真係唔明,連收學費既直資中學都可以唔全面公佈成績,做家長如何判斷畀左既學費得到啲咩呢? 雖然學習唔係純講考試,但相信無家長會覺得考試成績唔係一個重要考慮。

SMC學校報告、Newsletter咩體育、比賽得獎都講,係公開試考生數目同成績唔講,莫明奇妙。只要一日唔正式公佈,只靠道聽途說就說成band 1,對其他公佈既學校唔太公平。

PS: hkpapa有關SMC英文成績從何而來?
‹ 上一主題|下一主題