用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門圓玄 VS SMC
go

屯門圓玄 VS SMC  

家住新界西,兩間英文語境都好。請教各位如何取捨?

回覆 Mumibella 的帖子

各有好處,但會揀聖瑪加利,起碼升中有联繫

carmen6282001 發表於 19-3-23 07:59
回覆 Mumibella 的帖子

各有好處,但會揀聖瑪加利,起碼升中有联繫

謝謝回覆。。SMC基本上唔太差都會直升

Mumibella 發表於 19-3-20 23:43

SMC

回覆樓主

我會揀近的,多d時間參加課外活動。唔SMC有無呈分,升中安排如何?

bbeasy25 發表於 19-3-24 12:27
我會揀近的,多d時間參加課外活動。唔SMC有無呈分,升中安排如何?

升中除非最尾嗰幾個,否則都升到。地段係屯門近啲,但早上出門時間差不多,因屯門揸車會塞,南昌就搭西鐵

Mumibella 發表於 19-3-24 15:13
升中除非最尾嗰幾個,否則都升到。地段係屯門近啲,但早上出門時間差不多,因屯門揸車會塞,南昌就搭西鐵
...

SMC可以外闖嗎?到時升中可以想轉出來,可以嗎?

bbeasy25 發表於 19-3-24 15:18
SMC可以外闖嗎?到時升中可以想轉出來,可以嗎?

沒有呈分,但可以報自行。

回覆樓主

如果滿意SMC中學,就揀SMC,升中唔洗煩。

回覆樓主

JazlynBaby 發表於 19-3-24 22:54
我會揀YY , 因我會計埋學費、SMC 要$5000個月、YY學費平啲又近啲、SMC又唔屬一綫、其實學術上我唔覺同YY差 ...

Totally agree

Mumibella 發表於 19-3-20 23:43
如果留係屯門讀書, 除非日後入到4大英, 否則無乜邊間好得過SMC中學部 (譚仔都係同佢差唔多水平)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-25 13:17
如果留係屯門讀書, 除非日後入到4大英, 否則無乜邊間好得過SMC中學部 (譚仔都係同佢差唔多水平)
...

sorry...請問咩係譚仔水平??(emoji)

Mumibella 發表於 19-3-25 13:19
sorry...請問咩係譚仔水平??(emoji)
屯門譚伯羽中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-25 13:20
屯門譚伯羽中學

謝謝回覆!!呢個都係我考慮因素之一, 高小又要博過,好大壓力。就算入到4大,都應該係好谷??(我唔熟悉,因原本不是本區人).

Mumibella 發表於 19-3-25 13:23
謝謝回覆!!呢個都係我考慮因素之一, 高小又要博過,好大壓力。就算入到4大,都應該係好谷??(我唔熟悉,因原本 ...
如果你想入屯門4大英中, 成績起碼要係top 20% (可能要係15%以更高既排名) 機會先較高 (會有機會係自行階段取錄).

hkpapa852 發表於 19-3-25 13:25
如果你想入屯門4大英中, 成績起碼要係top 20% (可能要係15%以更高既排名) 機會先較高 (會有機會係自行階段 ...

嘩!!!yy 啲學生都叻,要做精英中的精英,一定要下不少苦功。

Mumibella 發表於 19-3-25 13:28
嘩!!!yy 啲學生都叻,要做精英中的精英,一定要下不少苦功。

其實YY升中要考入SMC不難. 如果成績好, 仲可以博入更top學校.  現在已經有大約一半學生有直資offer, 當中不乏名校

hkpapa852 發表於 19-3-25 13:20
屯門譚伯羽中學
極少人入呢間.

回覆樓主:

SMC的語境出眾好多,學生英語大都真係好好。不過早年聽聞中文一般。如兩間比較,會揀間SMC。