用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屯門圓玄 VS SMC
樓主: Mumibella
go

屯門圓玄 VS SMC   [複製鏈接]

JazlynBaby 發表於 19-3-24 22:54
我會揀YY , 因我會計埋學費、SMC 要$5000個月、YY學費平啲又近啲、SMC又唔屬一綫、其實學術上我唔覺同YY差 ...

請問邊到可以看到YY升中分佈?

bbeasy25 發表於 19-3-25 14:05
其實YY升中要考入SMC不難. 如果成績好, 仲可以博入更top學校.  現在已經有大約一半學生有直資offer, 當中 ...

想問邊到可以看到YY升中情況 , 想看下升到咩中學多?

hippoo 發表於 19-3-25 17:04
想問邊到可以看到YY升中情況 , 想看下升到咩中學多?

學校網頁有公佈, 好清楚

回覆樓主

4大係1, 2,4,6

Mumibella 發表於 19-3-25 13:23
謝謝回覆!!呢個都係我考慮因素之一, 高小又要博過,好大壓力。就算入到4大,都應該係好谷??(我唔熟悉,因原本 ...

4大係非常傳統既中學,絕對係谷。但SMC中學應只有band 2水平,同意樓上jm所說YY學生要考入SMC水平以上的學校並不難

JazlynBaby 發表於 19-3-25 18:38
4大是邊4大、咁如果掉轉升中出國又應點揀?
如果你認為英語對出國有幫助,應考慮英文語境較豐富既SMC。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-26 08:15

圓玄英文語境也不錯, 英文程度絕對可以應付出國讀書. 不過中文水平就弱d

回覆樓主:

2間揀,我會選YY,  經濟方便慳時間,成績好升4大中學,要出國其實讀邊間小學都差唔多啦,我姨娚女讀完小五仁立小學移民,家中講廣東話,佢英文完全冇問題而家大學畢業係大公司做野,因為佢識中文易搵工,佢好興幸讀過仁立,d中文一d都吾hea, 用得着。細佬讀完幼稚園移民,識講吾識睇中文。

hkpapa852 發表於 19-3-26 08:15

圓玄有9位外藉老師,會負責任教英文科同做副班主任,只有中文同德育堂(校方稱M&N) 係用普通話同廣東話,其餘都係英文,學生間及師生間也會英語交談,語境也不錯。

回覆樓主:

多謝大家意見。你地分享的我都同意,亦正正係我難以取捨的原因。 但感覺上好似SMC較多不同類型活動(學校表示小一至小三有機會體驗17種課外活動),我嗰個係仔,比較活躍,而YY,聽現任用家分享過小朋友返學都好開心,但相對較少課外活動。

Mumibella 發表於 19-3-26 15:08
多謝大家意見。你地分享的我都同意,亦正正係我難以取捨的原因。 但感覺上好似SMC較多不同類型活動(學校表示 ...
但相對較少課外活動 --- 真是現任家長分享?

學校多活動到你唔夠時間玩. 年年都有係大會堂攪Variety Show 比小朋友表演, 又資助校隊出訓練或比賽, 仲有交流團去紐西蘭, 加拿大 或者中地, 小四就可以出外地交流. 校隊係請專業教練教, 好多元化. 只是你願唔願意參加

bbeasy25 發表於 19-3-26 15:49
但相對較少課外活動 --- 真是現任家長分享?

學校多活動到你唔夠時間玩. 年年都有係大會堂攪Variety Show  ...

係現任家長分享呀,佢兩個小朋友都喺入面讀。

原來咁豐富架(emoji)(emoji)(emoji)

Mumibella 發表於 19-3-26 15:53
係現任家長分享呀,佢兩個小朋友都喺入面讀。

原來咁豐富架(emoji)(emoji)(emoji)

我見有d校隊係唔夠人玩.  下個月學校又有個 English musical公演, 活動有動有靜.

JazlynBaby 發表於 19-3-25 18:38
4大是邊4大、咁如果掉轉升中出國又應點揀?
其實如果唔諗住係本地升學, 讀邊間都無乜所謂.

但如果係想係本地升學(中學以至大學), 要求唔係太高, SMC絕對係唔錯既選擇.

以一科可以話重要亦唔算好重要既英文科成績為例, SMC中學部過去幾年既成績如下:

SMCQC荃官QES李兆忠董玉娣梁球琚
DSE年度英文科5+率英文科5+率英文科5+率英文科5+率英文科5+率英文科5+率英文科5+率
2014 -  201532.80%50.29%%34.10%
24.70%33.70%15.30%
2015 -  201642.20%51.53%44.40%
35.10%21.90%25.20%
2016 -  201739.50%54.89%30.40%49.20%37.30%25%23.60%
2017 -  201837.80%35.66%35.50%37.00%
25%14.50%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-26 16:06

但如果係想係本地升學(中學以至大學), 要求唔係太高, SMC絕 ...
唔怪知得愈乘愈少人揀梁中, 除咗負面新聞, 仲有成績.........

但如果係想係本地升學(中學以至大學), 要求唔係太高, SMC絕 ...

如可以,我地打算香港升學

回覆樓主:

頭先同補習老師傾,老師認為亞仔兩間都適合,因其實男仔黎講,佢算係坐定定,幾集中嗰隻。但細佬(k1),老師講明YY不適合,因老師認為細佬好聰明,創意思維型,坐唔定,SMC較適合。雖然直資係睇獨立學生表現,但如果哥哥喺度讀機會會大少少呱。 如果大仔真係入YY,細佬我地應該都會試另一啲,如果分開返學仲煩。唉!為左細佬,可能會揀SMC

hkpapa, 想請教SMC 中學部有band 1c 嗎?
‹ 上一主題|下一主題