用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 不用買債券的國際學校
樓主: tsangv
go

不用買債券的國際學校 [複製鏈接]

tsangv 發表於 19-3-18 19:49
仔讀本地學校小六, 打算送他圦加拿大讀高中, 想同佢轉國際, 英文好一些

問題係不是非常有錢, 學費可以, 但 ...
KIS,ESF,FIS。

可以考慮FIS,可以學法文。 呢3間學費都在10-13K左右。

ESF要俾一次NON- REFUNDABLE LEVY,FIS 要俾 REFUNDABLE DEBENTURE(90K),KIS就無。

CKY應该相對比較實惠。

ywwmama 發表於 19-3-18 20:42
回覆 tsangv 的帖子

唔介意的話,Delia School of Canada, 太古城有中學部,有 English as Second Languag ...

請問ESF嘅 NCL & RCL,係一次性費用,還是每年都要俾?? 仲有冇其他雜費?

Hong Kong Adventist in Clear Water Bay.

katietsui0322 發表於 19-6-28 18:16
請問ESF嘅 NCL & RCL,係一次性費用,還是每年都要俾?? 仲有冇其他雜費?

一次性,其他雜費不多,只有小量書薄費。

其他有
PTA
Excursions/school trips, 有些是compulsory, 有些是optional.

Optional:
School bus
After school activities

中學要買手提電腦,型號學校規定

Activehealth 發表於 19-6-28 21:06
一次性,其他雜費不多,只有小量書薄費。

其他有

謝謝! 另外,中文是學繁體還是簡體??

katietsui0322 發表於 19-6-29 01:37

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3759179 請問有冇國際係教中文係用繁體字

katietsui0322 發表於 19-6-29 01:37

ESF foundation schools 簡體,ESF PIS 如Renaissance 用繁體。

我都想比阿女讀IS, 但係我的錢有限。而且想問IS 點樣能夠升讀番本地大學呢!

happyheart 發表於 19-7-3 20:41
我都想比阿女讀IS, 但係我的錢有限。而且想問IS 點樣能夠升讀番本地大學呢! ...

經non jupas可以升讀本地大學,其實年年唔少IS都有學生讀番香港的大學。你可以上網睇吓,一般都有university placement的資料。

不過,如果小朋友自細讀IS,群埋班朋友仔。可能會比較嚮往外國的大學。

請問Nord Anglia 要比debenture 嗎?

linglong207 發表於 19-7-6 16:35
請問Nord Anglia 要比debenture 嗎?

朋友子女讀緊,應該要十萬non refundable debenture.

回覆樓主:

不用比債券!
蘇浙小學國際部(KCIS) Y1-6
蘇淅公學國際部(KCCIS) Y7-13

‹ 上一主題|下一主題