用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 不用買債券的國際學校
go

不用買債券的國際學校

仔讀本地學校小六, 打算送他圦加拿大讀高中, 想同佢轉國際, 英文好一些

問題係不是非常有錢, 學費可以, 但債券就比較大額

其次, 又不知道有否學校會讓他插班

佢英文講方面可以, 但不是太勁, 因為親戚都是講英文

回覆 tsangv 的帖子

都係果句:去國際學校不是學英文,而是用英文去學習如果英文水平不足,連插班試也未必能通過。
我聽人講加拿大的學校有英語支援班,如果有親戚會否早點去加拿大?

唔介意的話,Delia School of Canada, 太古城有中學部,有 English as Second Language (ESL) Program (要按月收費),觀塘未有中學部。KIS, KCIS, ICA好似未開到中學部,有興趣你可以問吓學校。這4間唔駛levy﹑唔駛debenture。

其次係要比levy的,CAIS (可以揀比levy),JIS,Malvern,RC。ESF?

tsangv 發表於 19-3-18 19:49
仔讀本地學校小六, 打算送他圦加拿大讀高中, 想同佢轉國際, 英文好一些

問題係不是非常有錢, 學費可以, 但 ...

章太郎 發表於 19-3-18 21:04

如果返加拿大讀可以試下搵番同省份課程。
DSC Kowloon East (Kwun Tong) adopts the Alberta curriculum and requires no debenture. Might be a good choice if you are planning to go to Canada.

Delia School of Canada 中學部要在太古城上課。因課室容額及設施等只乎合小學規劃(校舍前身),所以觀塘只有小學。

CDNIS just needs to pay levy every year, so the burden of a sudden cash flow is lower.

cdnis 應該很難考入吧

回覆樓主

CDNIS英文唔好的應該唔好諗

ywwmama 發表於 19-3-18 20:42

唔介意的話,Delia School of Canada, 太古城有中學部,有 English as Second Languag ...

KIS 有中學

唔介意的話,Delia School of Canada, 太古城有中學部,有 English as Second Languag ...

ICA 開到year 8也要比levy

回覆 綠荳媽媽 的帖子

是的, 表達得不好,原意是想講 "KIS & KCIS" ; 不過 "ICA好像未有中學部"

回覆 eziznw 的帖子

有Year 8嗎? 請問 ICA Year 8 也在同一校舍上課嗎?
奇怪今年 1月參觀 school tour 時,說未能確定升中安排,只提及可以升往那些中學。

ywwmama 發表於 19-3-20 21:16
回覆 eziznw 的帖子

有Year 8嗎? 請問 ICA Year 8 也在同一校舍上課嗎?

今年開班到year8同一campus
可能佢意思係未有獨立中學,呢個真

回覆樓主

請問太古城校跟觀塘校有何分別啊?我見到好似係分省份?對將來返加拿大會有影響嗎?

Delia好唔好?

回覆 jellymiugut 的帖子

因為太遠,無揀,所以不太清楚。據資料搜集,好多人不把它放在首選。小學部的話,個人認為官塘課程比太古城優勝。英制和加拿大制的話,英文老師建議揀英制。

ywwmama 發表於 19-3-19 00:33
Delia School of Canada 中學部要在太古城上課。因課室容額及設施等只乎合小學規劃(校舍前身),所以觀塘只 ...

ywwmama    發表於 19-6-30 02:07

Korean International School

東涌YMCA