用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教vs顏寶玲 急問!
樓主: Silverhawk
go

高主教vs顏寶玲 急問! [複製鏈接]

回覆樓主:

唔駛比了,自從政府開辨直資學校,有學費收又有政府資助,又有100%自我收生權,龍校光環已經被嚴重被侵害e, 咁樣比較已經唔公平,一個水箱不停漏水,要水箱能维持優質水一定比別人付出更多,龍校往後日子一定難走,如果高教或一眾龍校想光復,建議如下
1) 脱龍(好似聖馬可)
2) 轉直資
3) 好似St Jo 玩大佢。甲部一定要填高教,否則放棄聯位,迫學校簡佢

回覆樓主:

其實政府近年已察覺直資產生問題,已經唔再批,算是走回對路。

GCG 發表於 19-3-8 13:31

唔駛比了,自從政府開辨直資學校,有學費收又有政府資助,又有100% ...
高記既問題同當年聖馬可唔同,脱龍只會令問題更大。

王家爸爸 發表於 19-3-8 15:26
高記既問題同當年聖馬可唔同,脱龍只會令問題更大。
我又確得唔係,高記中學部係中西區,脫龍的話一定會好過現在,不過到時聖類斯同高小就大鑊了!

無得直升中學部,高小仲有幾多吸引力?

多咗高記中學既全部中一學額,你估聖類斯會被人排到去邊?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔駛比了,自從政府開辨直資學校,有學費收又有政府資助,又有100% ...

你好似唔瞭解SJC同RC升中時對小學部學生既要求喎?!

某校一早講明, 自行唔選中學部, 就算放甲1乙1如果入唔到, 日後都未必會俾你叩門

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-6 16:51
自己做吓功課, 唔好亂信不明來歷網站資料
請問有冇華仁和聖類斯2012年至2018年嘅dse成績?

RoseRose1980 發表於 19-3-8 16:23
請問有冇華仁和聖類斯2012年至2018年嘅dse成績?

FYI

畢業年度中學名稱3322率3大比例本地學士課程比例學士課程比例 (本地+海外)整體5+比例整體4+比例
2012 -  2013
聖類斯中學

28.31%39.76%

2012 -  2013
香港華仁書院

36.00%55.00%>=55%

2013 -  2014
聖類斯中學
60.92%
24.14%36.21%

2013 -  2014
香港華仁書院

32.00%53.00%>=53%~34%66.40%
2014 -  2015
聖類斯中學
46.55%
24.71%35.63%

2014 -  2015
香港華仁書院
<=80.6%32.46%50.88%70.18%
4主科: ~65%
2015 -  2016
聖類斯中學
58.56%
32.40%>=32.4%

2015 -  2016
香港華仁書院
<=86.6%29.46%58.93%80.36%Best 5: 20.5%Best 5: 60.7%
2016 -  2017
聖類斯中學

38.52%>=38.52%

2016 -  2017
香港華仁書院
<=59%

Best 5: ~13%Best 5: ~42%
2017 -  2018
聖類斯中學

2017 -  2018
香港華仁書院

Best 5: ~25%Best 5: ~60%

hkpapa852 發表於 19-3-8 16:55
FYI
有冇中英数通識 4 的dse 成績?

RoseRose1980 發表於 19-3-8 16:58
有冇中英数通識 4 的dse 成績?
兩間學校都無公佈過相關資料

hkpapa852 發表於 19-3-8 16:01

某校一早講明, 自行唔選中學部, 就算放甲1乙1如果入唔 ...

對,我應該誤會,St Joe 一定要自行簡佢(不是甲部,)。但高教是容許统一派位先簡佢,所以高小學生可以大膽在自行簡其他學校,可以這樣講?

hkpapa852 發表於 19-3-8 16:00
我又確得唔係,高記中學部係中西區,脫龍的話一定會好過現在,不過到時聖類斯同高小就大鑊了!

無得直升中 ...
我始終覺得諗辦法留住小學部既叻仔叻女先係重點。如果高記脫龍,變咗只會同聖類斯爭客,聖類斯分到幾個B1學生,大家心中有數,最終唔單止害咗自己,仲害埋聖類斯。

hkpapa852 發表於 19-3-8 16:01

某校一早講明, 自行唔選中學部, 就算放甲1乙1如果入唔 ...
某校

GCG 發表於 19-3-8 17:35
對,我應該誤會,St Joe 一定要自行簡佢(不是甲部,)。但高教是容許统一派位先簡佢,所以高小學生可以大膽 ...
又係邊度聽番嚟?

GCG 發表於 19-3-8 17:35
對,我應該誤會,St Joe 一定要自行簡佢(不是甲部,)。但高教是容許统一派位先簡佢,所以高小學生可以大膽 ...

rc 自行冇選過佢, 叩門冇份

高小話晒都私校,私小接津中,坑真,九龍民生,培正成績沒跌,有啲仲反升添.

你講既case有道理,不過適用于港華,華小連學生卻冇得自己選,仲要男校. (唔是間間都一定做到LS,St joe)
冇得轉直資,一是脫龍,一是搵多兩間小學一齊爭直屬位.

我都覺得直資是屈機既存在,自己選學生(可以選埋家長,小一選校填埋家長學歷),多資源,直資課程灵活,炒老師容易過官津,中學開埋海外課程...就算學校教到同官津一樣,都仲有班自己落手既家長.
過多兩年,有成績就有名氣...

cmchang0927 發表於 19-3-8 19:42
不過自行無揀中學部既,正常應該係B1A、B1B先敢咁做,所以應該去意已決,去到叩門階段都未必會諗返中學部。

王家爸爸 發表於 19-3-9 09:01
不過自行無揀中學部既,正常應該係B1A、B1B先敢咁做,所以應該去意已決,去到叩門階段都未必會諗返中學部。 ...

有自己B1A既中學,未必如坊間所估計自行會選他校,反為不少係自行一間直中,選擇直升。

況且,可供選擇既亦唔多,亦未必係該校學生想要既風格。想外闖既,咪都係搏直資果3兩間中學,完全有別於無直中既直資私立小學。

cmchang0927 發表於 19-3-8 19:42
終於等到你出手(口)

hkpapa852 發表於 19-3-9 12:54
終於等到你出手(口)

有錯更正。St Jo 應該自行一定要選佢第一,但RC 可以自行第二先選佢,形成RC好多叻學生夠膽進取自行第一選他校。

回覆 hkpapa852 的帖子

用best 5 好難估到成績
‹ 上一主題|下一主題