用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教vs顏寶玲 急問!
go

高主教vs顏寶玲 急問!

顏寶玲已收, 只論成績,高主教vs顏寶玲, 邊間好啲? Thx.

回覆 Silverhawk 的帖子

仔定女?

christy2011 發表於 19-3-6 13:35

仔定女?
仔. 有影響嗎?

Silverhawk 發表於 19-3-6 11:51
顏寶玲已收, 只論成績,高主教vs顏寶玲, 邊間好啲? Thx.

差不多

nicholasnip 發表於 19-3-6 16:43
差不多

自己做吓功課, 唔好亂信不明來歷網站資料

畢業年度中學名稱主科4+率平均主科4+率 (中/英/數/LS)
2012 -  2013
高主教書院
55.95%48.1%/63.6%/62.5%/49.6%
2012 -  2013
顏寶玲書院
58.75%~38%/~70%/~61%/~66%
2013 -  2014
高主教書院
47.25%~35%/~52%/~58%/~44%
2013 -  2014
顏寶玲書院
60.65%45.5%/66%/74.5%/56.6%
2014 -  2015
高主教書院
49.25%~28%/~57%/~67%/~45%
2014 -  2015
顏寶玲書院
60.18%39.1%/68.6%/70.2%/62.8%
2015 -  2016
高主教書院
39.25%~22%/~52%/~48%/~35%
2015 -  2016
顏寶玲書院
59.13%37.9%/71.1%/60.6%/66.9%
2016 -  2017
高主教書院
50.50%~35%/~61%/~68%/~38%
2016 -  2017
顏寶玲書院
58.93%37.1%/71.1%/60.6%/66.9%
2017 -  2018
高主教書院
45.00%~34%/~46%/~56%/~44%
2017 -  2018
顏寶玲書院
???/~65%/~80%/~60%

hueyman    發表於 19-3-7 11:52
王家爸爸    發表於 19-3-6 17:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-6 16:51
自己做吓功課, 唔好亂信不明來歷網站資料
資料非常詳盡, 萬分感謝, 已決定註冊, 可否指教顏寶玲的校風如何?

5tgb    發表於 19-3-6 19:51

Silverhawk 發表於 19-3-6 17:56
資料非常詳盡, 萬分感謝, 已決定註冊, 可否指教顏寶玲的校風如何?

樓上提你要做吓功課,最低限度係"升中派位"呢度右上角"搜尋本版''輸入"顏寶"關鍵字爬文,就會見到EK網友口碑校風
P.S.因為有啲討論帖寫"鈴"或"玲",所以建議只輸入"顏寶"二字

5tgb    發表於 19-3-6 19:51
IYY    發表於 19-3-6 19:37

係bk打顏寶鈴,就會睇到有關學校之前新聞。

回覆 hkpapa852 的帖子

又長知識了!高記可能中學排名前一百名都快保不住了可能高記B2親生仔比估計的多

Silverhawk 發表於 19-3-6 17:56
不如親身去學校附近感受吓

提提你, NPL會收一定比例既NCS

自己去搵多D資料, 諗清楚, 萬一最後想改變主意, 只要4月中前抽飛 (早D好, 唔好咁炆), 仲可以轉番去參加派位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sylsylwen2007 發表於 19-3-7 00:06
回覆 hkpapa852 的帖子

又長知識了!高記可能中學排名前一百名都快保不住了可能高記B2親生仔比估 ...
高記既B1親生仔係高,但係其實同時被坊間高估咗。反而B1親生仔流失率先係問題,有幾嚴重,大家自己估(唔想同啲鐵粉拗頸)。從學校既報告同DSE成績趨勢,基本上可能估計自行同大抽獎收嘜學生。個人認為高記既增值應該係比平均高既,DSE成績唔好,原因自己分析(亦都唔想同啲唔鍾意高記既膠粉拗)。

hkpapa852 發表於 19-3-7 09:27
不如親身去學校附近感受吓

提提你, NPL會收一定比例既NCS
我最贊成放飯、放學親身去學校附近感受下,自己既感覺先係最好既。

christy2011 發表於 19-3-6 20:19

係bk打顏寶鈴,就會睇到有關學校之前新聞。
經過時間既洗禮,我估問題已經解決。

王家爸爸 發表於 19-3-7 11:25
經過時間既洗禮,我估問題已經解決。
莫非解決咗校長!嗰件事後已轉咗2個校長了!

王家爸爸 發表於 19-3-7 11:21
高記既B1親生仔係高,但係其實同時被坊間高估咗。反而B1親生仔流失率先係問題,有幾嚴重,大家自己估(唔想 ...

大約有一半band one嗎?

王家爸爸 發表於 19-3-7 11:21
高記既B1親生仔係高,但係其實同時被坊間高估咗。反而B1親生仔流失率先係問題,有幾嚴重,大家自己估(唔想 ...

顏寶成績就愈來愈好

奇奇媽媽 發表於 19-3-7 14:31

顏寶成績就愈來愈好
提提樓主, NPL高中有開辦IBDP

不過暫時成績一般

多謝各位的回覆, 今日親身去觀察過, 學生都ok, 正常乖,感覺幾好, 已註冊, 謝謝各位幫忙。

歡迎加入Npl,我仔都讀緊呢間學校,雖然曾經出現過不好的老師給學校聲譽造成影響,但不否定Npl真係一間幾唔錯嘅學校,校風嚴謹,老師有愛心,學生乖巧,最重要係我仔真的好鍾意好開心。舊年曾有其他更加好嘅插班offer都放棄,最終唔願意轉校!

Gremlin    發表於 19-3-8 10:22

顔寶vs 港華又如何,是否和高小情況相似?