用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學 沙田好? 屯門好?
go

小學 沙田好? 屯門好? [複製鏈接]

小朋友下年k3
而家同奶奶住緊屯門區
仔仔都係屯門讀幼稚園(70校網)
仔仔而家主力奶奶湊
下年會搬入沙田住

諗緊小學去屯門讀好定沙田讀好
住屯門就奶奶湊
星期五先湊番佢回家
住沙田就要自已湊番
放學(4點)都未諗點湊 我要番工

感覺沙田校網正點 多出名學校
自已屋苑附近有大型商場
地點方便
但又驚沙田比較難讀
課程較深 多功課

屯門 可同幼稚園的朋友仔一齊讀書
但感覺好多好多大陸人

0    0    0    0

報沙田,K3要去沙田住

個人感覺,屯門学生質素普遍……
不論校網,小朋友上小學,家長有責任跟功課,唔可以靠長老

回覆 legolas625 的帖子

意思係k3就要入沙田讀?
如只講地址証明 我而家都有

Kinkylaw 發表於 19-3-3 21:05

意思係k3就要入沙田讀?

我情況同你差不多,但最後吾轉,待升p1先轉區,因為我會諗小孩的適應和習慣生活方面多。

其實我自已湊都得但要轉工

沙田同屯門讀書係咪真係好大分別
🤭自已讀書都唔太叻
驚教唔到個仔

如大抽奖㨂抽沙田学位,教育局要抽查地址,睇下小朋係咪係度住,要常住地址,即大多數時間係度住。如果自行㨂沙田,就不限地址。考直私,也不限地址。

回覆樓主:

沙田, 一來校網好d
二來, 平日功課點跟
點可能1至5 係嫲嫲度, 6 先返屋企

hahaha1231 發表於 19-3-3 22:49
沙田, 一來校網好d
二來, 平日功課點跟
點可能1至5 係嫲嫲度, 6 先返屋企

除非嫲嫲好識教,否則不能一至五依靠嫲嫲。

回覆樓主

教導小朋友成長係父母的責任,不建議交托給長老。父母工作幾忙,都應保證每天有陪伴子女的時間。選沙田

我女小一前都係阿媽阿爸湊,幼稚園直至小學都喺果區,阿女星期一至四都住佢地果度,但我日日都有上去睇功課加讀書,好夜先返家,等車加車程45分鐘先回到家,第日又要好早起身湊佢返學再返工,堅辛苦,但要咁湊為有犧牲下。不過我剛生左個細,都係要搵佢地湊,所以搬左去佢地附近,先搞得掂。如果你份工可以遷就返放學時間,沙田當然係最好。

Kinkylaw 發表於 19-3-3 19:18
小朋友下年k3
而家同奶奶住緊屯門區
仔仔都係屯門讀幼稚園(70校網)

無論嫲嫲住咩校網, 甚至港島名校網, 星期一至五都冇人跟功課跟默書, 無父母參與其中, 一係小朋友超級自律, 一係天生愛讀書, 一係嫲嫲係退休老師, 如三者不是, 不如跟返沙田網。 或者放手完全唔理, 是但升邊間中學都冇所謂, 讓小朋友做個happy happy kid.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,仲可以考慮放學去補習社功課班,又或者放學留學校做功課 (有少數學校有此服務)
以我所知,田心村有補習社會去巴士社接校車
當然,仲要考慮返學放學唔同點上落,可能無位
不過,整體上,孩子當然要跟爸媽住啦,唔好話沙田"可能"會深d,唔通你想叫嫲嫲跟功課默書測驗考試?!
自己孩子自己教好d
恐龍家

我諗就算嫲嫲係教育界人士, 可以睇小朋友功課溫習, 小朋友始終都係要父母多陪伴先至有健康心靈.

其實呢個問題,係睇父母願为子女做幾多,付出幾多

回覆樓主

校網梗係一定沙田好,小一功課學業真係不能假手于人。除非你係佛係家長,咁去邊個網都冇乜所謂。

回覆樓主:

我仔在屯門屋村幼稚園和沙田屋村幼稚園都有讀過,感覺新移民數目,兩所學校都差不多。部份沙田同屯門津小我都參觀過,一般沙田小學感覺較細較舊較傳統。點都好,小一跟功課一定喺父母責任,走唔甩。

回覆樓主:

屯門有幾間小學一d都吾淺,超級谷,佢地搏入梁球居,董玉姊等等嘅中學,一d都吾差過沙田嘅學校,不過,樓主真係要有人跟功課跟測考,否則一定讀吾掂,除非小朋友很自覺同好聰明。
‹ 上一主題|下一主題