用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個 ...
樓主: elbar
go

升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個月   [複製鏈接]

piglet0529 發表於 19-3-1 13:21
唔係大吉利是,係你似乎仲未明
其實你估係你唔明多D定我唔明多D呢呵。

醒目開學勳章

nataliegooooo 發表於 19-3-1 13:20
其實你明唔明個玩法?而家係
有直資offer就有冇得自行

甘咪就係享有雙重政府資助選擇權羅

little_yolky 發表於 19-3-1 13:19
老實講, 我都睇唔明唔公平响邊度。反而依家就對官津唔公布, 因為只有3成收生權, 但又俾直資截糊。 ...
我認同
但如果你只係想入神津而唔想take直資offer
咁新安排會對你不利

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 19-3-1 13:18
所以話最公平係將直資納入自行
我覺得你應該好buy all animals are equal 嗰套,最公平全部官津直學校學額大抽獎,聽天尤命

nataliegooooo 發表於 19-3-1 13:22
多咗直資學生take津校offer同埋直資有offer既基本都係Band 1A學生

咁當然係難入咗
直資燕瘦環肥, 點會全部入既都係B1A呢。B1直資有好多, 吸納咗好多B1A-B2A既學生的。全部收B1A既, 只有神津, 就算DBS都唔係全部入B1A生。

醒目開學勳章

bobbob 發表於 19-3-1 13:23
我覺得你應該好buy all animals are equal 嗰套,最公平全部官津直學校學額大抽獎,聽天尤命 ...

唔係,升中睇成績。

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 19-3-1 13:25
唔係,升中睇成績。
呢個提議咪就係睇成績囉!叻學生唔駛屈就去讀次級啲嘅直資

醒目開學勳章

bobbob 發表於 19-3-1 13:28

問題係你拎住個直資offer麻! 一係就填埋入表,你rank 埋,出黎只得一間中學

nataliegooooo 發表於 19-3-1 13:23
我認同
但如果你只係想入神津而唔想take直資offer
咁新安排會對你不利
只想入神津既一定係神人, 如果唔係神人就一定要有心理準備入唔到神津, 依家個玩法都係咁。神人去到邊都咁神的, 佢永遠都係收生50人入面既其中一個, 如果唔係呢類神人, 就應該有兩手準備, 依家都係咁玩法。新玩法仲可以早D知, 發現唔得就早D步署大抽奬點玩。當然, 邊緣神人就只有認命自己唔係真正神人, 所以兩間神津都唔收了。

bobbob 發表於 19-3-1 13:23
我覺得你應該好buy all animals are equal 嗰套,最公平全部官津直學校學額大抽獎,聽天尤命 ...

舉腳贊成。只是個個都以為自己最大,想有得揀,所以一定無可能

bobbob 發表於 19-3-1 13:28
我完全同佢溝通唔到。

little_yolky 發表於 19-3-1 12:37
其實我唔明你反對乜喎? 我哋北區/大埔都好多雙非, 但佢哋唔會主力直資架, 佢哋大部份本來就係target官津,  ...

好無奈,因為北區本來就無咩直資可以選,只有心誠﹑羅定邦。羅定邦已經屬大埔區喇。
兩間都係band2,難道叫band1選呢兩直資麼?
band1就一定要出沙田。唉~~~~~

小朋友小五,操行只有b,恐怕面試取錄呢方面無咩優勢。但我都覺得好似小學咁,早些知道自行的結果係好事,因為餘下的一定搏大抽獎,就會好清晰,選校策略都會更清楚。

反正升中都唔會講111。再者,呈分試本來係想知小朋友平時成績,始終唔係升中試。
而且,自行有面試呢一關,學校本來就未必講成績收生,小朋友如果操行唔夠,一樣可以死得。
呢三方面大家攪清楚,就會明白。

hkpapa852 發表於 19-3-1 13:20
就算落實,相信最後會收到通知既人係不足3成
我估計大概兩成, 因為好多人會收兩個自行offer, 所以教育局一定要解決自一自二呢個問題, 否則就只有兩成人受惠。

little_yolky 發表於 19-3-1 13:31
只想入神津既一定係神人, 如果唔係神人就一定要有心理準備入唔到神津, 依家個玩法都係咁。神人去到邊都咁神 ...

大寶現在如何呢?表現神勇嗎?

little_yolky 發表於 19-3-1 13:25
直資燕瘦環肥, 點會全部入既都係B1A呢。B1直資有好多, 吸納咗好多B1A-B2A既學生的。全部收B1A既, 只有神津, ...
你好似未明可以經自行入到神津既同學都係Band 1A

原本安排下
有100個Band 1A自行報咗神津
其中40人冇報直資,一心諗住自行入
但3月直資收咗其中50個
得返50個Band 1A生爭自行30個位
咁個40個冇報直資既同學,起碼都有20個入神津

新安排下
100個band 1A學生都可以玩自行
神津可以收晒有直資offer既30人

咁你話冇報直資嗰班同學入神津係唔係機會細咗?

piglet0529 發表於 19-3-1 13:30
問題係你拎住個直資offer麻! 一係就填埋入表,你rank 埋,出黎只得一間中學
...
其實你試下諗下,如果所有BAND 1 生因為唔敢搏入哂去直資,會淨返乜學生入津校?咁做法只會加劇津學同直資既學生資素差距,到後來只會進入好學生更加只會選直資而棄津學既惡性循環,咁樣對因為經濟問題選唔到直資既家庭係咪最好?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 13:32
我完全同佢溝通唔到。
they are wearing blinkers

asweetmom 發表於 19-3-1 13:36
大寶現在如何呢?表現神勇嗎?
聽日第一間自行面試喇, 我好驚, 但佢無乜反應咁。佢好似無乜神勇, 只係保持一貫作風而已, 無再加把勁。

醒目開學勳章

asdflive 發表於 19-3-1 13:39
其實你試下諗下,如果所有BAND 1 生因為唔敢搏入哂去直資,會淨返乜學生入津校?咁做法只會加劇津學同直資 ...

我只知黎緊三年都唔夠位,仲要甘玩法! 係band1 生去band2, band 2生去band 3.

bobbob 發表於 19-3-1 13:41
they are wearing blinkers
可能係佢哋區太折磨人吧, 佢哋應該升小已經被折磨一次了。你睇返小時了了之前升中都有一輪發顛
‹ 上一主題|下一主題