用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個 ...
樓主: elbar
go

升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個月   [複製鏈接]

piglet0529 發表於 19-3-1 12:55
咪可以预見直資收生會差左羅,band 1津校位更難爭,甘仲唔夠?
即係直資同官津既收生水平會拉返近, 係好事嚟。依家直資學生受政府資助, 但100%自主收生, 公布時間自由, 所以佢可以收一批好既學生。人又好, 錢又多, 咁出嚟個成績當然好。成績好咗, 報到既學生質素自然又提升。但係官津早公布咗, 一批質素好既學生, 可以選擇回流官津校, balance返, 對B1官津校係好事嚟, 而直資亦應該用佢哋既資源優勢協助學生提升。你話人哋只考慮自己區既問題, 其實係你只考慮自己既問題所以先反對。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 13:01
即係直資同官津既收生水平會拉返近, 係好事嚟。依家直資學生受政府資助, 但100%自主收生, 公布時間自由, 所 ...

佢只諗佢果區仲唔係有問题?

piglet0529 發表於 19-3-1 12:57
到時唔係你估錯問題,係根本就唔夠派
你哋區大抽奬本來就要謹慎, 本來就唔夠派, 唔存在改咗方法令到你哋難咗既問題吧。

piglet0529 發表於 19-3-1 13:03
佢只諗佢果區仲唔係有問题?
如果你小朋友係P5, 我suggest你真係好好鑽研一下個升中玩法, 同埋區入面各校既分布情況。知己知彼, 至可以百戰百勝。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 13:01
即係直資同官津既收生水平會拉返近, 係好事嚟。依家直資學生受政府資助, 但100%自主收生, 公布時間自由, 所 ...

直資就係政府資助學校,點解可以同津校相重派位?甘咪唔公平羅。一係將直資納入自行選校

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 13:05
如果你小朋友係P5, 我suggest你真係好好鑽研一下個升中玩法, 同埋區入面各校既分布情況。知己知彼, 至可以 ...

點解我要忍多次不公平,研究我就一定會

elbar 發表於 19-3-1 08:51
恐失收生優勢 直資校反對

【明報專訊】教育局若改變中一派位安排,直資學校便首當其衝。小六生升中,除可 ...

唔出名唔叻既直資,未驚囉。讀直資既學生,佢地同家長唔一定以學術為大前題選校,搵一間適合既學校讀。

piglet0529 發表於 19-3-1 13:05
直資就係政府資助學校,點解可以同津校相重派位?甘咪唔公平羅。一係將直資納入自行選校
...
點樣係直資雙重派位? 我諗你搞錯咗, 如果學生A有直資學校收咗, 到3月, 有津校話要收佢, 學生A係要同直資學校抽飛, 否則, 到7月放榜時, 佢個record係會自動入咗直資, 無咗津校個offer。學生A抽咗飛, 直資個位就free返出嚟俾其他後補學生, 而接受offer既, 一定係自行入唔到或好想入該直資既同學, 所以學生係唔會同時hold住兩個獲政府資助既學位。而且如果政府落實, 我估計直資會有下一步行動, 例如提早交名單俾教育局, 防止學生抽飛等等。直資唔一定被動, 因為佢哋有自由權。

回覆 elbar 的帖子

我讚成提早公布,唔使家長個心七上八下,可以盡早部署

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 13:12
點樣係直資雙重派位? 我諗你搞錯咗, 如果學生A有直資學校收咗, 到3月, 有津校話要收佢, 學生A係要同直資學 ...

你有冇睇清那文章?

其實我唔明點解會唔公平
而家迫啲Band 1A學生take 直資而冇得入自行唔係仲唔公平咩?

但我都明白唔報直資既學生會更難入到好津校

醒目開學勳章

nataliegooooo 發表於 19-3-1 13:15
其實我唔明點解會唔公平
而家迫啲Band 1A學生take 直資而冇得入自行唔係仲唔公平咩?

冇人迫佢喎

piglet0529 發表於 19-3-1 13:14
你有冇睇清那文章?
有。其實細節我覺得仲有問題, 佢哋實際點安排仲要等佢哋協調的。

醒目開學勳章

nataliegooooo 發表於 19-3-1 13:15
其實我唔明點解會唔公平

所以話最公平係將直資納入自行

其實我唔明點解會唔公平
老實講, 我都睇唔明唔公平响邊度。反而依家就對官津唔公布, 因為只有3成收生權, 但又俾直資截糊。

其實我唔明點解會唔公平
但我都明白唔報直資既學生會更難入到好津校 =====> 真係大吉利是過你。

piglet0529 發表於 19-3-1 13:17
冇人迫佢喎
其實你明唔明個玩法?而家係
有直資offer就有冇得自行

新安排就可以
個學生叻,兩間都收,應該俾機會個學生決定入津校定直資

little_yolky 發表於 19-3-1 13:19
老實講, 我都睇唔明唔公平响邊度。反而依家就對官津唔公布, 因為只有3成收生權, 但又俾直資截糊。 ...
就算落實,相信最後會收到通知既人係不足3成
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-1 13:20
但我都明白唔報直資既學生會更難入到好津校 =====> 真係大吉利是過你。

唔係大吉利是,係你似乎仲未明

little_yolky 發表於 19-3-1 13:20
多咗直資學生take津校offer同埋直資有offer既基本都係Band 1A學生

咁當然係難入咗
‹ 上一主題|下一主題