用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人(或朋友子女)讀過體藝呢??
go

有無人(或朋友子女)讀過體藝呢?? [複製鏈接]

有無人(或朋友子女)讀過體藝呢??

會唔會淨係掛住打波呢??
讀完後,出路會唔會好少呢??

Re: 有無人(或朋友子女)讀過體藝呢??

我相信體藝要做多些宣傳了,不少家長甚至小學老師都誤以為體藝是甚麼實用中學,讀不成書才讀。

其實體藝與一般文法中學無異,都係要讀咁多科上咁多堂,到中五要會考、中七要A Level,所以出路與一般學校無異,只不過每日都要額外上多堂體育或美術。

如果小朋友對體育或美術好有興趣,體藝都係一個好選擇。當然她的成績不會及得上DBS、Maryknoll等傳統名校,但又不會是讀唔成書才讀的,成績太差都不會收你。

對.....好像他們所收的都是band 1生.........
BillyM 寫道:
我相信體藝要做多些宣傳了,不少家長甚至小學老師都誤以為體藝是甚麼實用中學,讀不成書才讀。

其實體藝與一般文法中學無異,都係要讀咁多科上咁多堂,到中五要會考、中七要A Level,所以出路與一般學校無異,只不過每日都要額外上多堂體育或美術。

如果小朋友對體育或美術好有興趣,體藝都係一個好選擇。當然她的成績不會及得上DBS、Maryknoll等傳統名校,但又不會是讀唔成書才讀的,成績太差都不會收你。

BillyM 寫道:

我都以為係咩實用中學黎呀

我有朋友交表時,佢女女畫了一幅畫放入了公文袋內,经過三次面試,終於......成功了!恭喜哂!

醒目開學勳章

BillyM 寫道:

我都有呢個誤解,

可參考其website

http://www.tic.edu.hk/

根據website提供的資料,0203的會考中、英、數合格率為83%、92%和93%,入U率為80%,算係咁啦。0304收取的中一生約有90%屬Band1。

有家長提出過以她的收生banding,理應有更好的會考成績。但要知道這學校提供的學習環境、理念都和一般文法中學有些不同,所以家長必須明白及認同才應讓子女入讀。

其實家長不明白體藝的理念及情況還情有可原,可歸咎校方在這幾年疏於宣傳。但小學老師在小六選校時提供錯誤訊息便不可原諒,可能會令一些適合入讀的學生錯失機會。

我認識有兩個小朋友,他們運動很好,拿過好多獎,一個成績一般,沒有機會面試,一個成績中上,成功入左體藝.

我的姪仔在體藝讀緊中三, 佢話體藝的程度其實好淺....

根據website提供的資料,0203的會考中、英、數合格率為83%、92%和93%,入U率為80%,算係咁啦。0304收取的中一生約有90%屬Band1。

成績真係好差.

我都唔係好明喎??
如果入U率有成80%,點解要話佢成績好差呀??

深淺、好壞、全是相對的,八、九成會考合格,80%入U,你自己判斷是好是壞。的確有學生成績很差,但你去喇沙拔萃,一樣搵到這類學生。我見過的體藝學生都是好野,學術水平與一般普通英中相若。

我說過,體藝和一般中學的理念有些不同,家長接受不了便不要選擇。

樂樂 寫道:
我認識有兩個小朋友,他們運動很好,拿過好多獎,一個成績一般,沒有機會面試,一個成績中上,成功入左體藝.

咁佢地到底係重視體藝,定係重視成績呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 寫道:
[quote]
樂樂 寫道:

咁佢地到底係重視體藝,定係重視成績呢? [/quote]

聽講以前容易入d,現時好多人報讀,他要收d運動成績和學業成績好的學生

judy 寫道:
[quote]根據website提供的資料,0203的會考中、英、數合格率為83%、92%和93%,入U率為80%,算係咁啦。0304收取的中一生約有90%屬Band1。

成績真係好差.[/quote]

這樣的成績很好呀!我有朋友的小孩就讀,他也是不錯.
體藝及成績,兩者都有一定的要求,因為不竟也是英中.

對不同背景的人,要求當然不同。如果band3學生,會考一两科合格,自然要謝天謝地。但band1學生,會考不合格,難度一定比合格大得多。何况,合格分E,只得一分,對升中六没大帮助。如果参考其他band1學校之成績,中文82%合格,可說極差矣。不知此校有多少能原校升中六(14分)。入得預科,中英文合格率全港有7成多,中英文合格的,幾乎都能入大學,所以80%入大學率,也不是很好。

一般小學教師,都不鼓励成績好的學生入此校,有一定道理的。

judy 寫道:

對不同背景的人,要求當然不同。如果band3學生,會考一两科合格,自然要謝天謝地。但band1學生,會考不合格,難度一定比合格大得多。何况,合格分E,只得一分,對升中六没大帮助。如果参考其他band1學校之成績,中文82%合格,可說極差矣。不知此校有多少能原校升中六(14分)。入得預科,中英文合格率全港有7成多,中英文合格的,幾乎都能入大學,所以80%入大學率,也不是很好。

一般小學教師,都不鼓励成績好的學生入此校,有一定道理的。

對,你著重的只是成績,體藝當然不合你口味了。

還有,有體藝家長同我提過,如果體藝中七畢業,而又選擇入讀POLY設計系(而佢地又收),POLY會俾學生直入第二年。

我未向POLY及體藝求證過,有興趣者可以去問問。

[quote]由 BillyM 於 2005-08-01 22:34:11

體藝著重一生一體藝,係希望學生在正統教育之下可發掘其才能、勤練其心智!魚與熊掌...不可兼得...為了英中而英中的父母,當然說不!
正如國際基督教優質音樂中學,唔喜歡音樂的、媽媽迫我學彈琴的...入到去都係哂氣!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

所以個人應為選體藝的出發點應該以畢業後志願把職業放於體育或藝術上比較適合...

櫺囹桼 寫道:
[quote]由 BillyM 於 2005-08-01 22:34:11

體藝著重一生一體藝,係希望學生在正統教育之下可發掘其才能、勤練其心智!魚與熊掌...不可兼得...為了英中而英中的父母,當然說不!
正如國際基督教優質音樂中學,唔喜歡音樂的、媽媽迫我學彈琴的...入到去都係哂氣!
‹ 上一主題|下一主題