用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學概念差
樓主: me2013
go

數學概念差   [複製鏈接]

MNIF 發表於 19-2-26 14:13
其實中外有許多事都是殊途同歸。告訴你這個世界有許多真相係給某些人刻意隱瞞或者誤導。所以我教子智慧, ...
今次認同你啊,人死不是如燈滅的。
『按著定命,人人都有一死;死後且有審判』。(聖經希伯來書九章27節)

其實中外有許多事都是殊途同歸。告訴你這個世界有許多真相係給某些人刻意隱瞞或者誤導。所以我教子智慧, ...

唔好意思各位,借小小地方問下先生,咁人走佐,仲會唔會返嚟?返嚟係咪叫做"鬼"?好似唔太尊重,咁如果返嚟,有乜條件才可以攞張"回魂證"?
我唔驚佢哋,因為我都係同一路-窮鬼,如果佢叫我幫忙,能力所及,絕無問題,最緊要俾番6個號碼過我先走。

retriever 發表於 19-2-26 13:35
呢代俾細路用錢應用,又工人,又八達通,係要多D 刻意安排架啦。

D 錢數唱當然要教啦。我係話俾細路有銀 ...

關咩感統事呢?甩銀仔咩?!

你想講實物操作吧!

但你比真錢佢係唔會做到實物操作的效果。攞個5蚊銀出來,佢作唔會"睇"到個量係5。再拎張10蚊和100蚊出來,佢只睇到綠色和紅色,但睇唔到一張100蚊=10張10蚊紙,亦睇唔到個量。

Olympian 發表於 19-2-26 14:41

你想講實物操作吧!

無話唔得。

你唱哂大餅,用一蚊雞用佢玩,係會學到量架,呢個你要幼稚園時期玩先有興趣。

你講咩顏色紙幣,代表幾多錢,已經係另一個意思。

好似呀MARK 講,要畫圖(最好有實物),好多數學概念都係靠呢D 野解說。教數學操作,細路係好易迷失。

我覺得智慧是要自己消化一些知識後的想法,以你的描述,我只會話你提供了一些patterns, might be some metaphors, 理論和哲學思想,當然,我不排除因為咁而令他有智慧。
鬼神之說,中西都有,不能說一定沒有,但冇遇過唔信絕對正常和合邏輯。電影小說橋段可能都是來自神話,民間傳說,咁多人講下講下就變成事實,咁樣是冇智慧law.

Olympian 發表於 19-2-26 14:41

你想講實物操作吧!

其實係講緊同樣既原理。

學習上有齊六感,就VERY GOOD 肋!

YanKanMom 發表於 19-2-26 14:25
今次認同你啊,人死不是如燈滅的。
『按著定命,人人都有一死;死後且有審判』。(聖經希伯來書九章27節)
...
應該聖經冇77 49 呢家野,冇錯請改,if anything, 見西方描述的near dead experience 分享 有 high speed express tunnel 直接見審判。你問我,我都是較喜歡西方直接了當的方法,唔洗搞咁多花神

retriever 發表於 19-2-26 14:51
無話唔得。

你唱哂大餅,用一蚊雞用佢玩,係會學到量架,呢個你要幼稚園時期玩先有興趣。

用實物和或生活經驗是最好方法

retriever 發表於 19-2-26 15:15
其實係講緊同樣既原理。

學習上有齊六感,就VERY GOOD 肋!
你講起6感,那套the sixth sense 真classic

MrBeast 發表於 19-2-26 15:16
應該聖經冇77 49 呢家野,冇錯請改,if anything, 見西方描述的near dead experience 分享 有 high speed e ...
可參考吓解經家一D解說:
...在所有聖經數字中,「七」是出現次數最多的數字,排在其次的是「五」和「十」。

他說,「七」是上帝創造萬物後就安息了的數字(創2:1-3),所以猶太人便遵守每個第七日爲安息的聖日;另外,「七」與希伯來文的「起誓」爲同一的字根,因此「七」有嚴肅、神聖、莊嚴、穩健的涵義。...

retriever 發表於 19-2-26 14:51
無話唔得。

你果些一蚊操作,到計角時咪要一毫操作?!

MNIF 發表於 19-2-26 15:36
明白,不過人生係咪甚麼也要經歷過,見過,才能相信?如果真的是這樣,那他的人生就十分堪苛。
...
又咁講,未見過未思考過就否定亦是冇智慧

YanKanMom 發表於 19-2-26 15:41
可參考吓解經家一D解說:
...在所有聖經數字中,「七」是出現次數最多的數字,排在其次的是「五」和「十」 ...
Thx, interesting to know.
咁你知不知道666的來源?

ar_mak 發表於 19-2-26 15:48
事到如今,萬萬想不到,一個小學生學數學係可以係同鬼神之說扯上關係. 五十年前係有飲香爐水可以增進智力既理 ...
皆因9開始,你po 亦end w 9
其實用一些故事去講數字,我又ok wor。

‹ 上一主題|下一主題