用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學概念差
go

數學概念差  

請問有什麼方法可改善?
我已經出去報讀課程和自己教,買了一些有趣的翻翻書但都沒有用

如果家長自問數學基礎好、概念清楚, 自己教最好。
翻翻書只係提升小朋友對數學興趣(而且未必個個喜歡), 同釐清數學概念無關。

要建構小學基礎數學概念, 要有最基本運算能力、掌握邏輯思維仲有空間概念。數學係講條件, 所以解題時除了要有文字理解力, 仲要識得找出「數學條件」, 甚至將條件分類和等次。好多小朋友過份盲目操練, 慣性用同類法則去解題而忘記題目提出o既「數學條件」。

Elenalan 發表於 19-2-15 14:56
要建構小學基礎數學概念, 要有最基本運算能力、掌握邏輯思維仲有空間概念。數學係講條件, 所以解題時除了要 ...

請問我可以點樣開始教,我已經叫他背合十數但背熟了運用唔到 中文和英文暫時沒問題數學真係考起我

me2013 發表於 19-2-15 15:04
請問我可以點樣開始教,我已經叫他背合十數但背熟了運用唔到 中文和英文暫時沒問題數學真係考起我:i ...

小朋友幾年級? 背合十法係小一? 如果只講合十法,係好基本數學組合概念(加減運算),只要明白就可以靠操練去加快運算速度。我女學校係靠口算(恆常口讀數字組合)來加快運算速度。你去淘寶search口算册都搵到類似教材。

而小一嘅加減運算文字題,主要係考文字理解,家長要教小朋友找出「條件」,通常呢d條件已寫到好明顯,例如數目總和(條件1),呢個總和係由2個數組成(運用數字組合),而其中一個數已顯明(條件2),咁求另外一個未知數,就要運用減法。成個解題過程係要掌握數字組合概念和找出數學條件。

Elenalan 發表於 19-2-15 15:20
小朋友幾年級? 背合十法係小一? 如果只講合十法,係好基本數學組合概念(加減運算),只要明白就可以靠操練 ...

謝謝您,我試下先

但要留意, 有d「複雜D」o既題目, 係會有隱藏條件, 學生要用代值法, 去找出首要條件, 再計出答案。但無論題目如何變化, 加減運算離不開數子組合概念和找出條件。
我意思係要用以上方向去教, 唔係只教小朋友睇題型找同類。我教阿女每計一條數, 都要當係同以前無關咁去計, 唔好受以往題目影響。因為有時文字表達方法類似, 意思可以完全唔一樣。

回覆樓主:

對於空間感差嘅小朋友,學幾何時更加要清楚數學條件。舉例,我相信大部份小朋友如見到實物多數都能輕易分辨什麼係柱體,但係做卷時,d圖案係用線條表達,圖像聯想力或空間感不足嘅小朋友就好易睇錯圖案。所以教幾何,我會解釋每種幾何圖形嘅"必要"條件,例如柱體即係一個平面(條件1)垂直(條件2: 側邊同平面垂直)一致地伸延(條件3: 邊長相等)嘅立體。咁就唔會凡係見到一碌野都以為係柱體。

Elenalan 發表於 19-2-15 15:39
對於空間感差嘅小朋友,學幾何時更加要清楚數學條件。舉例,我相信大部份小朋友如見到實物多數都能輕易分辨 ...

感謝您無私教導等我試下先

Elenalan 發表於 19-2-15 15:20
小朋友幾年級? 背合十法係小一? 如果只講合十法,係好基本數學組合概念(加減運算),只要明白就可以靠操練 ...

我的女兒(二年級)與me2013相似,想了解你説的"數學條件"是什麼?女兒的問題是數字的感覺不足,例如書題目是"816",抄到練習簿或草稿上會寫成"861",而且看到太多題目便無心完成,在考試和測驗時,錯每每都是出現在最後一兩頁。
我自己數學還可以,大學前是靠操,大學是靠理解(哪有题目操?),我想一味操是否可行?

Cheeselover 發表於 19-2-21 05:56
我的女兒(二年級)與me2013相似,想了解你説的"數學條件"是什麼?女兒的問題是數字的感覺不足,例如書題 ...

幼兒學數, 最重要明數量概念, 數數係重要過程!

跟著係十進制, 即大家成日講既進位借位, 或者背合十數... 呢樣最好跟細路玩找錢遊戲, 啤牌點數... 最緊要係明白如何唱錢!

記著唔好攪咩直式橫式, 好易亂!

ar_mak 發表於 19-2-21 16:29
數"數"的確是重要的基礎. 有個好奇怪既現象,原來有好多小朋友係唔識數"數".

有個好大既原因,係因為幼稚園 ...

你呢個回帖,好值得壇內對教數學困擾既媽媽一睇再睇。

好多媽媽係心裡面有個程度表,睇著有冇跟唔上或超前。譬如有D 細路遇到20-3 唔識計,媽媽覺得慘慘豬,太變態啦,要借位嘛!其實多D數數,明白數量概念,就知道20-3 唔駛咩借位(呢D 係玩直式多既無謂框架),多教細路唱散紙,十蚊紙變大餅,就知生活上根本唔係借,係唱散。

孩子間小學班學生啲數唔錯,因為小一用自行設計嘅數學課程,由頭從概念學起,這個是我十分欣賞的地方。甚麼超學年其實好無謂,當年堂弟小六時已跟某學社讀中三數,我當時以為好勁,點知到高中時原來科數唔掂。

ar_mak 發表於 19-2-21 16:29
數"數"的確是重要的基礎. 有個好奇怪既現象,原來有好多小朋友係唔識數"數".

有個好大既原因,係因為幼稚園 ...

謝謝閣下分享,即使我仍然不太了解你說的慨念(可能太蠢),retiever說不要想直式,那更幣! 我從小到大都用直式,是不是造成我小學數學科時常不合格。
我搞不明白女兒為何由一處抄一數到另一處時出錯,是不專心,心急,還是對數位糢糊?她一看複雜的文字題便無心分析,我教她逐句看,把重點寫下,例如小明有紅波48個,就寫下小明(紅波):48個,然後再看下一句.. 我不知道是否正確?她的中英閲讀理解不錯,可就是幾句數學便不行。
更要命的時間問題,12進丶60進,小學二年級啫,我中一才開始學代數!

ar_mak 發表於 19-2-21 18:51
20-3既例子,咁可以用倒數既方法都會知道是17,的確,硬係要用直式去計是一種為難. (直式唔得除左十進制唔得, ...

她的數數應該不是大問題,見她20-8也是用手指20,19,18.....一直數下去,我帶她去街市,她最愛揸錢,基本找贖是沒有問題,挑戰是手上有一張二十元紙幣和二元硬幣,當買一斤菜時付12元,她好自然地給廿元紙幣,我説找回八元加手上二元剛好十元,都是硬幣,不好拿上手,何不給小販廿二元,找回十元紙幣一張!

Cheeselover 發表於 19-2-22 08:55
她的數數應該不是大問題,見她20-8也是用手指20,19,18.....一直數下去,我帶她去街市,她最愛揸錢,基本 ...

是否小一生? 我女都係小一, 我覺得第一學段教的數字組合、和現在教緊一下冊的100以內圈數(e.g. 2,5,10一組)都係鞏固緊小朋友對數量組合概念(千萬不要輕視呢幾課)。

你孩子已經懂數數, 但可能未能靈活運用數學組合。數學組合最基本要明白「合十」概念, 就係十以內的不同組合, 之後就係個位和十位數值概念。我同以上網友意見類同, 我建議我女計兩位以內加減時, 都唔好依賴直式, 而係要用心算, 明白數字組合和位值。我地一直只跟幼稚園和津校課程, 冇教快冇外補平時亦冇做額外練習(只係上個學段測考前做了2個模擬練習, 幫助佢適應考試模式)。初小如果充份掌握數學概念和條件、空間概念、位置和排序, 加上小心, 應該不難拿高分甚至滿分。

Cheeselover 發表於 19-2-22 08:03
謝謝閣下分享,即使我仍然不太了解你說的慨念(可能太蠢),retiever說不要想直式,那更幣! 我從小到大都用 ...

直式講既進位借位, 唔知你細個時有無好奇(我聽過唔少), 就係"點解借左唔駛還?"

其實所講"借位" 就係折張十蚊紙唱散... 俾D 大人呃左幾十年...

明白數量係好重要, 譬如, 點解加和乘係COMMUTATIVE? (即 A+B=B+A; AXB = BXA)

解釋前者, 我跟我細路講: 我先俾你3 粒糖, 再俾你5粒糖, 跟先俾你5 粒糖, 再俾你3粒糖係一樣架嘛... 生活化例子係清楚好多架...

至於你講既所謂中一先學代數 (都話好多媽媽心中有個程度表)... 代數概念亦係好生活化, 譬如一盒糖, 個盒就已經係代數啦....

我今早教細路: 9X97-9; 乘就係連加, 當個9係支波板糖, 就係97支一1支... 波板糖都係代數...

你講既抄錯題, 可以叫佢圈下題中D 重要部份, 幫忙佢記憶, 但呢D 只係失分, 係小事, 唔係長遠要關注既; 如 係錯概念, 需要儘快指正!