用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學概念差
樓主: me2013
go

數學概念差   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-2-25 12:02
若果學生做得多察覺到個pattern, 我又唔覺係大問題,但若是被迫死記,就唔好la.
今年我都開始灌輸一些以com ...

認同COMMON SENSE TO CHK, 但可能有版友會問, 呢D COMMON SENSE 係咪又係做題得來?

我最唔接受到, 係細路唔用腦... 呢樣有兩個可能, 一係天生/成熟度; 二係操慣左無第二種諗法...

所以我係幾怕老師教操作而少講概念, 而呢個亦係幾多小學教數既情況!

retriever 發表於 19-2-25 15:39
認同COMMON SENSE TO CHK, 但可能有版友會問, 呢D COMMON SENSE 係咪又係做題得來?

hmm, yes n no.  例如有次計用幾多L水fill up 一個㕑房sink 盤咁上下大的container.  佢計到幾千,真是用下腦都知答案有問題,不過講真我小學時又咪係一舊雲,只是希望佢早d get 到。
之前個分數eg 我都有遇過,好明顯小朋友只是做冇去諗⋯

Cheeselover 發表於 19-2-25 13:24
係咪你隨口問,佢咪隨口答,我不會隨口問阿女學術上的東西,因為她要凖備,告訴她準備好腦子。概念正確與 ...

嘩,你真係好包容。

即係打架前, 先鞠躬再出招要CALL 埋:“拿,我而家出“亢龍有悔”?

MrBeast 發表於 19-2-25 17:10
hmm, yes n no.  例如有次計用幾多L水fill up 一個㕑房sink 盤咁上下大的container.  佢計到幾千,真是用 ...

分數果個例子,佢係知1/2 >1/3。我問佢,去茶記左沙牛面餐$38,你俾$50,收銀找你$60,你當時會有咩感覺?

ar_mak 發表於 19-2-25 14:37
拿,我係專登冇提直式呢單野,只係提過下,直式係有對齊既含意. 而家你就由直式教壞細路,再將個波推比老師,話 ...

如果你有留意,其實好多茶記收銀呀姐,連食左$28俾$30 佢找,佢都用計算機按兩次。。。

retriever 發表於 19-2-26 07:59
分數果個例子,佢係知1/2 >1/3。我問佢,去茶記左沙牛面餐$38,你俾$50,收銀找你$60,你當時會有咩感覺? ...
去買六合彩

fcheng 發表於 19-2-24 05:57
謝謝分享,很受用

關於十進制,有些問題想請教:

第二個點,可以答你係全看應用。

有NUMPAD, 0-9 咩數都㩒到。但早年既收銀機,我記得確係有10,100 按鈕的。

retriever 發表於 19-2-26 08:02
如果你有留意,其實好多茶記收銀呀姐,連食左$28俾$30 佢找,佢都用計算機按兩次。。。
...
找多左可能要賠,我見到一定spin 個story 叫小朋友check 卷

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-26 08:33
找多左可能要賠,我見到一定spin 個story 叫小朋友check 卷
我個check 3次都可以錯,唯有繼續哦

retriever 發表於 19-2-26 08:02
...

其實我想講下小朋友學錢果Part。你地成日話帶佢去買野,學唱錢用錢。其實第一,由剛剛接觸錢是什麼,跟住就到應用,我覺得係3級跳。第二,小朋友唔係日日負責買餸、去超市,如果學校又無小食部,用錢的機會實在少,好難從生活學習到去應付"功課"程度。應用係好事,但想小朋友從應用,學習到課呈的程度是不太可能。

Olympian 發表於 19-2-26 09:23
其實我想講下小朋友學錢果Part。你地成日話帶佢去買野,學唱錢用錢。其實第一,由剛剛接觸錢是什麼,跟住 ...

我記得我教小朋友錢時,好似小二時,我首先要同一口徑。元就講元,唔個蚊。角就角,唔講毫子。三元八角就講3元八角,唔講3個8。

第二:1元有10角。唔好以為必然識。係早一個月要成日同佢講:1元其實可以變身架,可以變成10角。間中有問下,1元有幾角?

我又會講:仲有另一個秘密,角成日扮野,上面的0是假的,要先打死個0,所以是1角不是10角(我唔會解釋咩叫10仙)。佢問:咁10元個0呢?我話:元唔扮野,個0係真嘅。開頭我都以為咁講好低B,但原來佢好受落,每次做功課都會手揼角上的0。

第三:唱錢就係要記返一年班2個一數、和5個一數和10個一數的方法。同埋用1,2,5組成10的組合。

MNIF 發表於 19-2-26 10:29
九九乘法為甚麼又叫九因歌?九九乘法是中國古代算法一種。
經典上面有講,重點在於九
我問題先生又上身,脷伸只是好奇純吹水。
既然九已盡,點解又三三不盡六六無窮?西方有三個六,中方有冇特別意思?

武俠小說成日77 49,又點來?乜叫食七咁食?

最後剩下五,除了三條五香堙,諗唔到其他

bobbob    發表於 19-2-26 12:23

MrBeast 發表於 19-2-26 12:17
我問題先生又上身,脷伸只是好奇純吹水。
既然九已盡,點解又三三不盡六六無窮?西方有三個六,中方有冇特 ...

我補充下七七啦。古藉有皇帝內經,七數係講女性既成長,如下:

女子七岁,肾气盛,齿更发长 。
二七而天癸至,任脉通,太冲脉盛,月事以时下,故有子。
三七,肾气平均,故真牙生而长极。
四七,筋骨 坚,发长极,身体盛壮。
五七,阳明脉衰,面始焦。发始堕。
六七,三阳脉衰于上,面皆焦,发始白。
七七,任脉虚,太冲脉衰少,天癸竭,地道不通,故形坏而无子也。

MNIF 發表於 19-2-26 13:22
説來話長,未必三言兩語會明白。如果我仔問我這些問題,不用十分鐘佢就會明白,因為經典入面有。數字好玄, ...
你寫左好多野但冇解釋過law, 原本係一頭霧水,e加係mak 大個口得個〇
不過interestingly 你mentioned 一星期有7日,眾所週知係上帝用六日做萬物+一日day off,咁同你d理論有冇闗係,可能dice 就係咁發明

咁死後點解49 日先去報到,做d乜,點解唔可以4日或9日?點解?點解?點解?⋯

Olympian 發表於 19-2-26 09:23
其實我想講下小朋友學錢果Part。你地成日話帶佢去買野,學唱錢用錢。其實第一,由剛剛接觸錢是什麼,跟住 ...

呢代俾細路用錢應用,又工人,又八達通,係要多D 刻意安排架啦。

D 錢數唱當然要教啦。我係話俾細路有銀仔上手,佢哋會易明又實際好多,類似幼兒既感統學習啦。

retriever 發表於 19-2-26 13:30
我補充下七七啦。古藉有皇帝內經,七數係講女性既成長,如下:

女子七岁,肾气盛,齿更发长 。
又幾貼切wor
‹ 上一主題|下一主題