用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寻找幼儿园
樓主: 玲168
go

寻找幼儿园 [複製鏈接]

smilesmilefan 發表於 19-2-19 17:38
你可以考慮讀Kingston , 是雙語,有80% 是內地人讀,有N,係果度讀書的內地人很高素質的

也可以考慮英基, ...

多謝你,非常詳細,我们会留意哩几間學校嘅!

rchan1 發表於 19-2-19 17:40
文化修養=不願意聆聽別人建議,反而罵人「心胸狹窄、崇洋媚外、在自家門前丟臉」?
再加幾十個哈哈哈..... ...

人与人之间是相互的,人善不是被人欺,也不是纵容变本加利,所以在说人之前,先看看自己,否则只会是自取其辱!

sailormercury 發表於 19-2-19 18:02
樓主,不必介懷,有啲人骨子裡已經歧視簡體字。如果樓主你話"對不起我是新加坡人,只懂簡體字",對方反應肯 ...

多謝你的善解人意,我相信香港會越来越好嘅,身边朋友都好善良,有爱,温暖!

你一定也是一个善良,有爱,温暖的家长,你的小朋友一定好听话,好懂事

祝你元宵节快乐!

玲168 發表於 19-2-13 14:26
帮朋友咨询,朋友九月来港读研,会带着儿子一起过来,儿子现在一岁九个月,来港后会安排上幼儿园,想找双语 ...

你好,可以參考以下資訊

十八區「隱世」A級幼稚園、幼兒學校

https://www.sundaykiss.com/31573/uncategorized/十八區「隱世」a級幼稚園、幼兒學校/

玲168 發表於 19-2-16 08:39
1.您的语言充满了火药味,一点也不nice,请您注意自己的挟小心态!
2.我是中国人,香港也是属于中国,我在 ...

也是提醒一下,沒什麼問題。

葉春春 發表於 19-3-3 21:47
也是提醒一下,沒什麼問題。

唔係好明白點解有D人唔能夠接受简体字,其實文字係不断演变的,简体字都有佢嘅好處,简单又可以寫得快,所以有时我会两种字一齐夾什,就好似我地有时讲中文會夾雜一D英文一样,能夠包容其他地方的語言文化至係真正香港特色。

回覆 Lancia 的帖子

Well said.

回覆樓主

其實您明知呢個係香港討論區就唔好用簡體字啦,根本好多人都唔鐘意,同埋你同個啲大陸去外國但要求人地講普通話冇分別,所以強烈推介你讀國際學校

回覆樓主

其實你個人慣用簡體定繁體字係一啲問題都冇,正如呢度都有唔少人用英文,睇得明、溝通到就ok。

不過你最令人反感嘅係,一嚟就用香港係中國,所以要用簡體字乜乜乜,一啲都冇尊重過香港本土文化。唔通香港人去到上海、北京,又可以狂睬你哋啲上海話、北京腔?

同埋你話人哋態度語氣有問題嘅時候,其實有冇反思自己嘅驕傲自大仲討厭?呢度啲jm意見就算有偏見,是對是錯,其實都係良性討論。唯獨得你一唔啱聽就人身攻擊,正正係你呢種人拖低中國人嘅質素。

溫馨提示: jm提過嘅幼稚園9成9都係教繁體中文,見你咁抗拒繁體,奉勸你都係唔好投考,免得你日日眼冤去搞事,投訴學校又剩

Lancia 發表於 19-3-5 20:32
唔係好明白點解有D人唔能夠接受简体字,其實文字係不断演变的,简体字都有佢嘅好處,简单又可以寫得快,所 ...

首先英文係國際語言,其次英文喺香港本來就有歷史地位,要將英文同簡體睇齊同化,根本冇可能。你真係要講例子嘅話,不如用菲律賓話吖?香港夠多菲律賓人,你又有冇包容屋企個賓賓同你whatsapp用菲律賓文、唔駛用中英文?睇得明係本事,睇唔明係合情合理,老奉全香港人都識你家鄉語言嘅咩,提示佢用返大家都通用嘅語言,唔覺有咩錯。反而入鄉唔隨俗,下下都要人奉旨包容體諒、態度囂張先係最有問題喎。如果我屋企個賓夠膽淨係同我講菲律賓文,仲睬我哋廣東話,必炒無疑。唔知撐樓主嘅jm係咪又咁大愛包容,走去學菲律賓文呢?

eg86 發表於 19-3-7 22:14
其實你個人慣用簡體定繁體字係一啲問題都冇,正如呢度都有唔少人用英文,睇得明、溝通到就ok。

不過你最令 ...

同中國人理性討論只會浪費你的時間,佢地有套中國式邏輯,你唔明架啦

玲168 發表於 19-2-16 17:48
1.香港很多外国人在香港定居和工作,而他们讲的是英文,你这么伟大为什么不去改变他们?
2.还有很多香港出 ...

作爲内地來港工作的新移民,看到這位内地媽媽的文字 特地注冊ID 為你回復如下:

1,香港社會跟内地社會是完全兩個不同的社會,内地社會我就不評論了,免得被屏蔽。而香港社會雖然大多是華人社會 香港也是屬於中國 但明顯更加趨向文明國家文明社會 真正努力構建和諧社會。如果你不明白這一點,你去到哪裏都會覺得自己被鄙視。
2,如第一點所說,你爲什麽要來香港?就是因爲香港的文化氛圍比内地優秀,既然如此,爲什麽你不肯入鄉隨俗,不假思索的喊出香港是中國的(這是一句廢話,喊出來壯膽 你以爲你是紅衛兵?) 還憤憤然卻不知自己已經是小丑一般,如果不是質素情商低就是因爲内地文化培養的結果。動不動上綱上綫 這是錯誤的。那個香港人說的東西都沒問題,換作香港人,都會說感謝,而你卻想成了中港對立或者謾駡,可笑至極!我是内地人,不要說我不瞭解你,我在内地時算是内地精英,剛剛來香港的時候也因爲天天被說,很是沮喪,但後來住久了 回到内地發現還是香港好,個中體會難以描述。
3,好了,時間到了要開工,最後一句忠告你:自尊心如此脆弱,去到國外也一樣難以適應,好好考慮清楚,不然早點回去内地比較好。是真心話!

回覆 ShallwinT 的帖子

十分欣賞和認同這位媽媽的回覆。作為一個內地出世,係大學時期先來港的北方人,目前已結婚有兩個小朋友了。我係第一年來港半工讀的時候已經不停努力去學習廣東話,不僅僅係溝通,更加注重的係規範的語法,書面文字的表達等等等等。人地講一句你唔明唔知點解要咁講,就不停問,不停學,留心聽。入鄉隨俗這一句敘話,不需要任何人講和教,係每一個積極上進的年輕人理應具備的能力。當你嚮往一個的國度,亦話是同你認為理想的一班人一起工作交流,你就需要加入、融合,這才是你可以不斷向上的法則。
近年來每當看到有中港矛盾爆發,除了痛心之外我無以言表,排除有一部分人係歧視(無任何原因的攻擊)還有很大一部分係有一部分內地來港人士本身有很大問題。我在銀行工作十年,很多時有生僻字唔識用廣東話講,客戶未有試過取笑我,全部都樂意教我。今日在此發言,只係想講,內地來港人士也有高質素的人,你虛心,真誠待人,便會有人接納你,到那一天,你已不需要再理自己是哪裡人了

回覆 ShallwinT 的帖子

同意.如果不想融入香港生活,為何要到這裏生活,小孩在這裏讀書?
盡快回內地吧!

其實而家唔學繁體 上到幼稚園/小學都唔學咩?
繼續用簡體交功課?幼稚園學寫字都唔同啦
講你當然可以同小朋友普通話 小學都有普教中

ShallwinT 發表於 19-3-11 14:06
作爲内地來港工作的新移民,看到這位内地媽媽的文字 特地注冊ID 為你回復如下:

1,香港社會跟内地社會 ...

路過!說得太好!我為你鼓掌!

利申:我是香港人北上工作十餘年,也不斷努力學習入鄉隨俗!也很樂意用簡體字!

回覆樓主

其實繁體字或簡體字只係一種溝通工具,即使係港英政府年代,公開試用簡體字亦會接受,只要唔係自創簡體字就可以。這似乎不涉及政治問題

另外,使用簡體字亦係世界潮流,除咗香港、澳門及台灣外已經好少地方用繁體字。所以不要固步自封,學習繁體字或簡體字都對自己有利。

faithgao 發表於 19-3-19 11:14
其實繁體字或簡體字只係一種溝通工具,即使係港英政府年代,公開試用簡體字亦會接受,只要唔係自創簡體字就 ...

十分同意。其實繁體簡體各有好處,大家不用太執著。 我二十多年前讀中學的年代已經會用簡體字抄筆記,因為它省時方便。但是繁體字亦有它的文化在內。所以如果我們可以兩樣都兼學,就可以令自己 在語文上更進一步。
‹ 上一主題|下一主題