用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
樓主: Belle_Piano
go

点解我個囡咁蠢!   [複製鏈接]

回覆樓主

我都唔知點樣教好,大仔成績唔好,但佢係肯讀書,不過出來結果很差,我差不多所有時間都陪佢讀,細仔無時間理,但發展比較慢

IloveJJ 發表於 19-3-21 09:22
大仔係咁,就將要求降低,只要佢有努力,咩分數都應該接受。如果資質低而要求高,佢只會連努力都唔想。
搵 ...

尋日收到成績真係想喊,見佢好努力,但結果。。老師話見到佢有進步,叫我俾時間佢現正小二生,但學校小三係分精英班,聽聞所有資源都俾精英班學生

shadeslayer 發表於 19-3-21 08:10
咁點解不少學校,由小到大,用同一標準(同一份卷,同一行為標準)來衡量學生?
...
同卷我覺得只是學校行政方便,
是有特殊生可能有放大字, 加時, 單獨考...等安排,

不過始終離不開"同一升中個同一評核方式",
SEN的無論之前小學點用試卷去配合,
一到大家升中, 除非學校是全直升 (DB, LHT..),
否則會跌入同一困境.   

IloveJJ 發表於 19-3-21 09:22
大仔係咁,就將要求降低,只要佢有努力,咩分數都應該接受。如果資質低而要求高,佢只會連努力都唔想。
搵 ...

多謝你鼓勵,依家做家長壓力好大

IloveJJ 發表於 19-3-21 10:22
想做家長壓力唔大,好簡單。記住我哋做家長,只教負責「教」,唔包個結果。細路每人有唔同天資,你教咗, ...

謝謝你,今晚我就再講多次龜兔賽跑故事俾佢聽,知佢都唔開心,因為佢準備左好耐,加上佢自己都話壓力大

HaYi 發表於 19-3-21 09:58
同卷我覺得只是學校行政方便,
是有特殊生可能有放大字, 加時, 單獨考...等安排,

一條龍就有12年時間,到升大學才考公開試。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-21 10:44
一條龍就有12年時間,到升大學才考公開試。
一條龍其實只是將個戰線延後左 (至大學) , 有機會對SEN 小朋友成長有利, 亦有機會預期更大的挫敗, 所以我覺得SEN 生在此個現實環境只可靠家長"另辟戰線",  將傳統學制中 "測考定生死" 的壓力減到最少, 自己引入多些主流以外的評估, 如音樂強的多些機會參與音樂培訓, 表演,  選擇不同的學制...    才真正幫到小朋友建立(對傳統學術成績以外的) 信心面對外界的壓力.

回覆 kiukiu1016 的帖子

繼續努力幫佢,試吓唔同方法,啟發和鼓勵佢。有時有d嘢,小朋友去到某一個年紀係會突破到自己。
我有個親戚,佢讀小學係逢二進一,比其他人笑到面黃。但佢父母可能前世欠佢,真係好愛好錫佢,無盡的教化和鼓勵。佢成績唔好,但無放棄自己。佢到高中突然開竅,最後竟然讀到博士,娶埋有錢老婆,又係唔知點解好愛好尊重佢的。每個人有自己命數,佢而家唔得,唔等於以後唔得。

一次睇晒10頁...

Jane1983 發表於 19-3-21 11:34

繼續努力幫佢,試吓唔同方法,啟發和鼓勵佢。有時有d嘢,小朋友去到某一個年紀係 ...

謝謝你,見佢咁努力,結果都係一般,有時好想放棄,但第二日又會諗,我都放棄佢,仲有邊個幫佢

HaYi 發表於 19-3-21 11:23
一條龍其實只是將個戰線延後左 (至大學) , 有機會對SEN 小朋友成長有利, 亦有機會預期更大的挫敗, 所以我覺 ...

戰線延後左

Xxxxxx

That is precisely the point.

Pacing.  Allow time for student with a different learning pacing to catch up.   Ire too. For doing the right things at the right time.  

Don’t chase the curriculum. You have time until 18 year old to pace the child’s progress.

If the school, parent and child has until 18 years old to pace the study and still cannot get a good result for university, then the child is not destined for university.

Compared to chasing P3 TSA, P5 and 6 呈分試,chasing S1 分班試,S3 選科,DSE/IB.

只有不合適的教學方法, 沒有不受教的兒童

抱有信心、永不放棄之餘,要試唔同方法、唔同角度去啟發、引導、幫助佢。
天助自助者,你仔肯努力,上天實會比條路佢行吓。唔好睇一時係咪精英班,先得7、8歲人仔,長路漫漫。

shadeslayer 發表於 19-3-21 11:47

戰線延後左.  
只係想提醒同路人的家長朋友, 要盡早意識到其實小朋友的能力根本不應如現在般, 由同一種外在norm 去評定,  如不好彩無法跳離此個升學系統,  而要暫時在此系統中求存, 做家長首先切勿空想, 以為小朋友以後長大了, 面對的困難一定會自動消失.    其次亦不要花大量時間去強迫自己及小朋友, 只為了此不值得的norm 前赴後繼, 不得之則頓足疚愧, 渡日如年.  

停一停, 休息一下,  吸吸氣,  拍拍手, 退一步海闊天空, 努力自訂戰線, 可能才是更佳的出路.   

shadeslayer 發表於 19-3-21 11:47

戰線延後左

非常同意,不過事實亦唔係每間一條龍學校都俾空間學生按自己步伐成長。都聽唔少。
‹ 上一主題|下一主題