用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 点解我個囡咁蠢!
go

点解我個囡咁蠢!  

D中文詞語教極唔識講解左好多次作左好多條填冲都唔識做

數學呢两次test份卷真係冇難度同之前學校功作纸可以講話係一樣我亦之前作過同類形題目俾佢做⋯成绩都係唔掂

英文都叫佢最强,不過成日好多careless mistakes...好似問題用past tense問佢用present tense 長問題可以答非所問,寫D唔關事嘅野落去

仲有好多其他野教佢好多次,教到我呕血。好似寫野叫佢左手要噤住本簿等本簿唔好走來走去,呢樣野呢幾年教左不下100次都唔識。每日我check功課時要佢所有功課同筆袋都擺哂响書台,又係都唔知教左幾多次都做唔到!另外,平時做野乜都慢,行路,冲涼,拾書包… 佢可以用40分鐘拾書包,聽日都有欠帶野。佢係一個好easily distracted嘅人,個把口一日享住歌,我成日話佢,做咩成日都唱住歌千方百計要自己分心呢?

呢排好幾樣要test,我用左好多時間同佢prepare,派返D卷都令我失望。比起上來,亜妹成績/吸收程度正常好多。点解個(大)囡個腦唔曉轉呢?

我覺得每晚都要同佢地做功課,(由其同個大囡)晚晚攪到9:30-10,星期日都一樣(要温書凖備星期一丶二默書),真係好攰。我自己又要响屋企做工司D野,我真係好多時都好炆,唔知呢D日子幾時至完…

再蠢都係你生成,佢都唔想……

回覆樓主:

大女幾年級?忍耐和等待。如果佢無學障,你日日用心教佢,佢大大吓終于會開竅。

回覆樓主

雖然同一條腸出, 但唔同就係唔同. 天生既. 試下搵小朋友可愛既地方.
我細仔唔叻, 教佢幼稚園數已經嘔血, 但佢有可取之處.

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:23
D中文詞語教極唔識…講解左好多次作左好多條填冲都唔識做
數學呢两次test份卷真係冇難度…同之前學校功作纸 ...

可能未必同個人聰明與否有關呢,可能係個人性格使然。

我細仔都係做事好滋油慢摸摸嗰種,你逼佢佢都係咁,反而搞到自己同佢都好大壓力。

試下放鬆啲去面對,可能效果會更好。

D中文詞語教極唔識…講解左好多次作左好多條填冲都唔識做
數學呢两次test份卷真係冇難度…同之前學校功作纸 ...

佢唔識自己都唔想, 仲要比媽媽話自己蠢。

唔係個個小朋友讀書一點就明, 無讀書條筋就係咁, 能力有限, 盡左力咪算, 要求唔好太高, 又或者外判比人教, 唔好傷大家感情。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

當然佢轉數唔高都係我生嘅
我都冇响佢面前話佢蠢
我只係覺得我好攰
日日講D同様嘅野

佢都有可取之處
畫畫叻同EQ高
Outgoing同D體能幾好
不過佢靠呢D就升唔倒自己小學嘅中學了
真怛心

我都試過搵補習老師
試過有一個好好嘅
做左一年左右話要專注讀書(醫科)唔補了
之後果D質素就麻麻地
End up 都係我自己睇返

佢唔係蠢, 係粗心大意, 好似我大仔咁, 係跟功課跟得好辛苦, 六年級都仲係甩甩漏漏咁, 我都無辦法.  

你女性格OUTGOING體能又好, 咁或者比佢發展下第二樣野羅.  
希望每天開心渡過 ;-)

Belle_Piano 發表於 19-1-28 23:23
我都冇响佢面前話佢蠢
我只係覺得我好攰

如果子女資質麻麻,除非好好彩,遇到有心的補習老師,否則就要自己嘔心咁教,重要预咗付出咗佢地成績都麻麻。(我自己經驗)

不過,作為父母連自己都放棄,就無人幫到佢地。唯有每日同自己講盡咗力就算,叫問心無慚,成績盡量唔諗。

有時會安慰自己係依個世界唔係人人都讀到書,反而好多讀唔到書將來都有唔錯的成就。只要佢唔好學壞就得。

樓主加油。我明你感受!

Belle_Piano 發表於 19-1-28 20:24
我覺得每晚都要同佢地做功課,(由其同個大囡)晚晚攪到9:30-10,星期日都一樣(要温書凖備星期一丶二默書 ...

我們都係同道中人(emoji),我個還一大聲她就哭,間學校係一線小學,功課量又多,她又做得慢或唔識,搞到每天根本沒時間娛樂!我又要怕她跟唔上又驚她情緒唔好.
我經常唸緊轉校,但係轉去邊度好呢?聽講二線現在也很谷,三線就要拍頭10才升中好. 啊女已經係三年級,成績排到很後.還有今年細路已經讀小學,他又跟到又快手.如轉就要2個一起轉,所以究竟轉還是堅持呢?? 轉國際學校又怕她現在英文跟唔到,又怕她在原校越讀越沒自信. 真係好矛盾..唉.

仲有好多其他野教佢好多次,教到我呕血。好似寫野叫佢左手要噤住本簿等本簿唔好走來走去,呢樣野呢幾年教左 ...

我女都係咁 做嘢慢個口又係成日亨歌
不過佢以家k3,希望大啲會有改善

kelly6688 發表於 19-1-29 01:18
我們都係同道中人(emoji),我個還一大聲她就哭,間學校係一線小學,功課量又多,她又做得慢或唔識,搞到每 ...

轉國際越细越好,小三還可以。去一D無咁出名的,等佢係入面浸下D英文,如果去到中學重難。

感覺係媽媽自己壓力太大。小朋友幾年級?如果日日,時時對著小朋友,係睇唔到進步/改變的。如同播到泥土中的種子,時時刻刻監察,好似一世都唔識發芽。
不如試一下大家退後一步,暫時唔再困獸鬥功課,學習之類,每日只做一個最簡單的task,其他俾佢自己慢慢完成。欠功課俾老師鬧,俾佢自己知道後果。

媽媽自己都俾自己set時間限制,例如每日最多睇佢30-60分鐘,其他時間做自己事。

我都好像樓主一樣,教小朋友有D野佢永遠改吾到,成績又不大好。我有時會直接話小朋友蠢,我小朋友既問題係佢唔知自己蠢,仲以為自己好醒.....佢响讀書以外既野(eg 人際關係、情緒控制、運動)係既醒,所以亦有很多人讚佢叻,但我有話佢知, 嗰D方面佢好叻,但佢要明白佢讀書吾夠好,係吾夠專心,吾夠用心。
現在小朋友高小,可幸的是佢比以前緊張成績多好多,所以也比以前努力左,我見佢開始緊張,我亦開始放鬆(亦大大減低自己預期)。

Belle_Piano 發表於 19-1-28 23:23
我都冇响佢面前話佢蠢
我只係覺得我好攰
呻完就算了, 其實你把口無講, 對眼已經俾佢知道你話緊佢蠢了。我會安慰自己, 佢蠢係因為似老公囉。

入唔到中學部, 咪去另一間, 世界咁大, 一定有一間啱佢既。係好攰架, 不過佢畫畫叻同EQ高, 到高小你會發現你死少好多細胞的, 因為好多JM都話, 視藝無天份就無得救, 視藝都要呈分架, 煩少一樣得一樣呀。而且, 到青春期, D細路成日又要生又要死, 又要刀仔拮大脾, EQ高好好呀。唯有自己放鬆下囉。

goldpiglet    發表於 19-3-6 01:50

仲有好多其他野教佢好多次,教到我呕血。好似寫野叫佢左手要噤住本簿等本簿唔好走來走去,呢樣野呢幾年教左 ...

好似我仔啊! 我仔小4了,我已經放棄叫他左手㩒簿寫字。你check 功課個程序,我個仔都唔會做得到。就連食完野抹好個咀都未做到。做野慢,唔專心及甩漏多唔洗講。

我間唔中就會問下佢:今日放學你係咪又執書包執得最慢呀?笑下佢。我個仔成績都可以,但自理真係好嚇人。佢有日放學關不到書包,書又放不進去,乜皮乜骨咁放學。原來佢放左件校樓落書包,咁緊係放唔落書啦。果刻我真係覺得佢蠢到無人有。

Careless mistakes 其實都係無得救。精神好時表現會較好,如果唔夠精神仲差。所以要夠時間放鬆和休息,最緊要唔好病。

有沒有認真了解過小朋友的內心世界?他們可能已經充滿恐懼,厭惡,擔憂等等,很多時“慢”,“分數低”,“不懂”只是結果,歸根究底,可能另有原因,有些小朋友會用“哼歌”,“無厘頭地笑”,“扭動身體”來掩飾自己的不安。

解,並不是你問她:“你有沒有恐懼?”,她答:“沒有”,就完了。

小朋友不容易表達自己的內心世界,也有可能她已經怕了你,也不原意全講真話。

joeyxlma    發表於 19-2-1 14:13
joeyxlma    發表於 19-2-1 14:13

回覆樓主:

講到教幾百次都唔聽,呢d亦好尋常。朋友教佢女洗手,佢話教咗10年,佢女都係一按洗手gel,唔搓就直接冲水。我教我女同人講嘢,全程要望住眼睛,一樣係以年計的提醒。

睇開d!