用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 甲二新華德
go

甲二新華德

有機嗎

絕對無

回覆樓主

機會應該是0。
甲部得幾個位,全港冇理由少個幾個人甲一選佢。甲一都唔夠派,甲二的機會是0。

e2way 發表於 19-1-28 10:54
有機嗎
有冇了解過本港小一學位分配機制?

apple1990 發表於 19-1-31 19:51
有冇了解過本港小一學位分配機制?

我見41個人甲一乙一通常喇拔瑪。我估華德應該放乙二,甘甲抽先乙。

e2way 發表於 19-1-31 20:36
我見41個人甲一乙一通常喇拔瑪。我估華德應該放乙二,甘甲抽先乙。

甲部沒有分校網,所以全港學生都可以揀,但甲部只有幾個位供全港學生抽,得幾個位稍好學校甲一都唔夠分,咁您估甲二仍有機會嗎?甲二荃灣聖十架就有機會!
一般來講,甲二甲三只用作叩門!

apple1990 發表於 19-1-31 20:47
甲部沒有分校網,所以全港學生都可以揀,但甲部只有幾個位供全港學生抽,得幾個位稍好學校甲一都唔夠分, ...

華德熱門?

e2way 發表於 19-1-31 20:50
華德熱門?
咁您即是唔明大抽獎制度。您認為華德屬寶校嗎?

e2way 發表於 19-1-28 10:54
有機嗎

新華舊華都是好嘢來噶!

回覆樓主

填表當日見兩個腥香港人填滿甲一二三,新舊華德

早班同學 發表於 19-2-1 01:20
填表當日見兩個腥香港人填滿甲一二三,新舊華德

可能睇得 EK 多,開始識用繁體字及港式口語表達?!

apple1990 發表於 19-2-1 07:15
可能睇得 EK 多,開始識用繁體字及港式口話表達?!
上得EK多應該唔會選新舊華德
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

去年有去兩間華德叩門。結果舊嗰間撞時間,無去。
而新華德俾我感覺唔錯。係好似要考「筆試」

hkpapa852 發表於 19-2-1 08:24
哈哈😄

回覆 e2way 的帖子

4年前,我甲一華德都唔入

hkpapa852 發表於 19-2-1 08:24

不要再誤人子弟啦,不要用自己的主觀誤導其他人,應該叫人自己親身去了解自己喜歡的學校,再細心分析,這才是正確,不要過份扮所謂論壇專家,時代會每日變化,明白嗎?

mwleung888 發表於 19-2-6 10:33
不要再誤人子弟啦,不要用自己的主觀誤導其他人,應該叫人自己親身去了解自己喜歡的學校,再細心分析,這 ...
嘩,新華德超級 fans.....

apple1990 發表於 19-2-6 21:12
嘩,新華德超級 fans.....

其實不是什麼超越fans, 只是不想有人誤人子弟,講嘢要客觀,難度你又是什麼論壇專家???

如果一間小學,實際有40%學生升到B1中學而被坊間以至畢業生家長誤會只得20%,信咗無選佢既人日後可能會大嘆走寶

如果一間小學實際只有~20%學生可升讀B1中學而被吹捧到有40%,信咗而入讀既家長,日後應該會大呻中伏。

邊樣先算誤人子弟?定係both?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-7 12:28
如果一間小學,實際有40%學生升到B1中學而被坊間以至畢業生家長誤會只得20%,信咗無選佢既人日後可能會大嘆 ...

我只知九龍城區的B1 率已比2大私小雄佔大部份,對吗?