用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 究竟係咪我錯?
go

[音樂] 究竟係咪我錯?

我囡由上年六月開始在觀塘東x廣場一家A字頭新開細琴行學樂器和唱歌,我每次一交就交十二堂學費 原因當然是因為有折扣 我囡三年級 考試 測驗 游水比賽 學校活動 我也要調堂 重點是我囡是單對單上堂 我每次要調堂也是早兩至三星期通知琴行。話說我囡報了嚟緊二月尾的校際音樂節 當然琴行也知道 由我報名一開始 琴行負責人已經說會替囡伴奏 時間一路咁過 到十二月初 這琴行負責人同我講會襯我囡上堂時入去聽吓佢練成點再同我夾幾時同佢夾伴奏

Joiv 發表於 19-1-19 19:22
我囡由上年六月開始在觀塘東x廣場一家A字頭新開細琴行學樂器和唱歌,我每次一交就交十二堂學費 原因當然是 ...

過了聖誕 一月再上堂時我問我A琴行負責人伴奏安排 A負責人回覆「呀!吾記得通知你 我本來諗住同你夾伴奏的時段已收了學生 其實呢頭有好多琴行 你不如自己去搵伴奏。」我當然火了⋯⋯直到今天 A負責人同我講吾再比我囡係A琴行上堂 原因是我不能配合它們的policy同埋成日調堂。我同A負責人講「我囡下月就校際,你今天做法 講得粗D 即係Q起我!」A負責人話 「我問過老師佢已經學了校際內容。」我反問A負責人「物有學生會在校際前停吾上堂的嗎?」

Joiv 發表於 19-1-19 19:22
過了聖誕 一月再上堂時我問我A琴行負責人伴奏安排 A負責人回覆「呀!吾記得通知你 我本來諗住同你夾伴奏的 ...

我囡單對單上堂 學費我交足 調堂早兩、三星期通知 從無ask refund 只要求調時間或下兩堂補回時間⋯

Joiv 發表於 19-1-19 19:24
我囡單對單上堂 學費我交足 調堂早兩、三星期通知 從無ask refund 只要求調時間或下兩堂補回時間⋯
...

我錯位在哪?

Joiv 發表於 19-1-19 19:24
我錯位在哪?

我覺得自己好似一個大住個肚 下月就要生的單親媽媽比業主迫遷咁(emoji) 好徬徨!

其實上課要補堂同調堂,都有規定,因為雖然單對單,但始終吾係私人,因老師夾好時間架嘛,吾好講無可能refund LA, 病要病假紙先考慮補一堂咋,或者可能當時新開先互相相就,到有一定人數,就好難再為一個人咁夾落去囉,我個人想法啦,不過視乎你地之前咁傾?係可以咁樣調堂?補堂?因為佢話policy嘛

iki1118 發表於 19-1-20 15:16
其實上課要補堂同調堂,都有規定,因為雖然單對單,但始終吾係私人,因老師夾好時間架嘛,吾好講無可能refu ...

對 咁我知我錯位在哪 我錯在當了人家嫁衣裳 人地開業初期 無物學生時 我又白痴婆一件中入去 仲要一比就十二堂 到人地儲夠學生 我就變為那個不守policy的不受歡迎人物。

我最錯是還要遲知遲覺 比人快我們一步 報仇落我囡身上 襯校際前一個月飛起。

Joiv 發表於 19-1-20 15:35

對 咁我知我錯位在哪 我錯在當了人家嫁衣裳 人地開業初期 無物 ...

吾好諗到咁嚴重,吾係完全你錯既,對方都有問題既,如果佢認承左你先宜家反悔,比著我都嬲既,但宜家吾好諗呢d先啦,去搵下有無私教同伴奏先啦,比賽完先算啦。吾好比呢d影響到小朋友,加油媽媽

Joiv 發表於 19-1-20 15:35

對 咁我知我錯位在哪 我錯在當了人家嫁衣裳 人地開業初期 無物 ...

Del

iki1118 發表於 19-1-20 16:57
吾好諗到咁嚴重,吾係完全你錯既,對方都有問題既,如果佢認承左你先宜家反悔,比著我都嬲既,但宜家吾好諗 ...

多谢(emoji)(emoji)

回覆樓主

好明顯琴行因某啲原因突然唔想做你生意

雖然琴行好不負責任,但再同佢糾纏都無用,既然距離校際其實仲有一個多月,所以快啲去搵新老師及伴奏

ak1020 發表於 19-1-20 18:43
好明顯琴行因某啲原因突然唔想做你生意

雖然琴行好不負責任,但再同佢糾纏都無用,既然距離校際其 ...

可能因為今個月初 聖誕假期後第一個星期六5/1我帶個囡上去學長笛 A琴行要求我交返3/1學聲樂學費。我就同A琴行理論説「我十一月交學費時已經講左3、4號考試 我一定吾上學。點解今日5號 你還要求我交返轉頭?我根本無嚟過上堂!」A琴行話老師一個月一定要收齊咁多堂 你吾上都要比 咪之後嗰幾堂補回。我話「吓!你話老師10/1吾得,我做學生就無say 我兩個月前同你講我囡要考試 你就兩個月後要我比返轉頭 我吾同意 你就話我對老師吾公平 咁對學生家長又有幾公平?」

Joiv 發表於 19-1-20 19:05
可能因為今個月初 聖誕假期後第一個星期六5/1我帶個囡上去學長笛 A琴行要求我交返3/1學聲樂學費。我就同A ...

A琴行負責人話我這行學為影響學校 吾合作 吾follow policy.....

Joiv 發表於 19-1-20 19:08
A琴行負責人話我這行學為影響學校 吾合作 吾follow policy.....

就係咪,就將個仇報落我囡身上

Joiv 發表於 19-1-20 19:08
就係咪,就將個仇報落我囡身上

另一樣我最傷心的是我囡同長笛和聲樂老師一直相處螎洽 我囡好信任和鐘意倆位老師。今天呢件事 某情度上已傷害和影響了小朋友。

不如問問老師有冇打算出來做,私人教授?如果唔肯,不如儘早搵第二間。雖然琴行臨比賽唔做都好衰,死纏爛打落去唔係辦法,諗長遠D

b3410 發表於 19-1-20 19:41
不如問問老師有冇打算出來做,私人教授?如果唔肯,不如儘早搵第二間。雖然琴行臨比賽唔做都好衰,死纏爛打 ...

無爛打了 因為好吾開心 覺得自己累咗個囡 琴晚失眠。
已正努力在找別的music school。
有問過老師私教 但吾上門 要去佢地另一studio於港島區 地點 時間也夾吾到!

Joiv 發表於 19-1-20 20:54
無爛打了 因為好吾開心 覺得自己累咗個囡 琴晚失眠。
已正努力在找別的music school。
有問過老師私教 但 ...
過咗就冇再諗返轉頭,儘快搵新老師教,可能塞翁失馬,搵到更加適合的。我之前都係,教咗幾年的老師話唔再教,不過都提早講幾個月,俾時間過渡。之後反而逼到考到APA

b3410 發表於 19-1-20 21:54
過咗就冇再諗返轉頭,儘快搵新老師教,可能塞翁失馬,搵到更加適合的。我之前都係,教咗幾年的老師話唔再教 ...

(emoji)(emoji)多謝祝福

回覆 Joiv 的帖子

這一交12堂裏,改堂改了多少次?
大舖如通利,單對單學鋼琴、小提琴,都有限改堂次數,超過就照扣一堂。