用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一b1尾,呈二跌至b2
go

呈一b1尾,呈二跌至b2

醒目開學勳章

呈一b1尾,呈二個個進步自己原地踏步,退左8名,肯定跌出b1

成績表仲要炒左英文(計測+呈二),非常難睇。呈二英文就麻麻

自行仲可以點

仲揀唔揀b1c?  

KiNnK 發表於 19-1-9 06:28
呈一b1尾,呈二個個進步自己原地踏步,退左8名,肯定跌出b1

成績表仲要炒左英文(計測+呈二),非常難睇。 ...

自一可博一間Band 1C。

英文麻麻,將來點應付到英中?不如切實想想小朋友是否更適合讀Band 2A中文中學?

英中似乎不太合適

好慘, 可能做咗邊緣人。呈二個名次不是累積名次, 是獨立名次吧? 都未必一定跌出B1的, 不過自行真係要小心D, 佢英文炒咗(我估你炒唔係唔合格, 係稍低分既意思), 自行都會有D影響。你果區夠唔夠位? 如果唔夠位, 自二真係要諗清楚, 如果夠位, 就仲可以報多間B1C。呈三努力呀。

炒左英文>>>即係去到什麼水平, ABC ??? 分數????

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-9 09:02
好慘, 可能做咗邊緣人。呈二個名次不是累積名次, 是獨立名次吧? 都未必一定跌出B1的, 不過自行真係要小心D, ...

累計的,肯定b2了

KiNnK 發表於 19-1-9 10:05
累計的,肯定b2了

有無檢討過今次失手原因?是一時大意,還是開始跟唔上功課?

如有信心呈三追得番,個人認為自行不宜報B2學校。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-9 10:46

如有信心呈三追得番,個人認為自行不宜報B ...
樓主好似話佢仔仔原地踏步人哋進步。有時呢D嘢真係好難控制, 實在唔明點解其他人仲有進步空間。例如自己已經99分, 但對方係100分, 真係無晒符。

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 19-1-9 10:46

如有信心呈三追得番,個人認為自行不宜報B ...

同一科,測驗份卷深,佢可以係全班最高分拎92分。
呈分份卷淺,全班一半9x分,佢就90分。

主科兩科係差不多情況

英文差就係死症,無得救

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-9 11:28
樓主好似話佢仔仔原地踏步人哋進步。有時呢D嘢真係好難控制, 實在唔明點解其他人仲有進步空間。例如自己已 ...

呈一呈二其實都考到自己水平,

但學校卷淺卷深,控制不了。

同學突然發力也預計不到。

回覆 KiNnK 的帖子

唔好太失落,如果囝囝成績是不穩定,夾硬上b1英中不是好事,搵間程度相配的學校,囝仔會信心大增。

其實英文差最好考慮中中, 唔好考慮英中,目標要明確的。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-9 09:02
好慘, 可能做咗邊緣人。呈二個名次不是累積名次, 是獨立名次吧? 都未必一定跌出B1的, 不過自行真係要小心D, ...

科英文不嬲只係合格邊(emoji),57-65內上落

企到係b1尾只因數常也極高分,呈一音也高,中文正常,英文好差

醒目開學勳章

7788958 發表於 19-1-9 11:52
回覆 KiNnK 的帖子

唔好太失落,如果囝囝成績是不穩定,夾硬上b1英中不是好事,搵間程度相配的學校,囝仔 ...

研究過,中中大部分也英數,b2A學校也極谷,反而大壓力

其實以此英文成績,根本適應唔到英中,選中中啦!

KiNnK 發表於 19-1-9 12:26

企到係b1尾只因數常也極高分,呈一音也高,中文正常, ...

有無諗過九龍塘香島? 雖然都係英數, IS都係數, 不過, 上堂老師會用中文解釋, 會好好多。

BTW, 唔好意思, 仲未知你邊區。

KiNnK 發表於 19-1-9 12:28
研究過,中中大部分也英數,b2A學校也極谷,反而大壓力
咁B1C都係英數, 仲科科都係英文教架喎!!
B1C咪一樣谷, 唔谷容乜易要落車變中中.
希望每天開心渡過 ;-)

KiNnK 發表於 19-1-9 12:26

企到係b1尾只因數常也極高分,呈一音也高,中文正常, ...

我地小學校長講得岩,如果讀6年小學英文都唔合格(合格邊緣都差冇幾),唔好免強上英文中學,唔會突然識左英文,只會令同學好挫敗。

樓主不如㨂間有開英文班的 band 2A

hagupit 發表於 19-1-9 17:51
樓主不如㨂間有開英文班的 band 2A
點解呢?