用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城男仔 band 2 (好煩惱)
go

九龍城男仔 band 2 (好煩惱) [複製鏈接]

sasafan 發表於 19-1-8 16:21
二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 (呈二仲C左添),
其它BAAA, 我同班主任說囝 ...

鄧鏡波應該係2C,何官應該無問題

如不正確,請糾正

sasafan 發表於 19-1-8 23:08
我的理解鄧鏡波是band 2,但老師説band 3,又話何官麻麻地,所以我都煩惱中,胡中,陳中是英中又怕囝追不到 ...

老師有無同你講,過去學校派位,同你差不多成績會派邊間?因為我仔學校會講同佢差不多成績歷屆會派咩學校,我本身對鄧鏡波都有偏見,班主任就同我講,絶對不是我想像中的問題,反而歷屆有學生同佢分享讀得好開心,而我亦有一天在餐廳遇過兩位現在讀緊的中五(我唔識佢地,只係搭枱知佢地係鄧的學生),佢哋都讚老師好好,讀得開心,所以我自行也選了這間。

sasafan 發表於 19-1-9 09:11
老師沒有特別提,提果d只是大路野.......佢不是說"鄧"不好,只是話 band 2 不用在自行揀佢
...

但係b1大部分都係英中,你都好難揀!睇你想行進取定穩陣派,何官我個人認為絶對啱你,至於鄧似乎可以第二輪先揀。

sasafan 發表於 19-1-9 09:39
我5會選 B1呀, 連陳中,胡中糸B2頭英中我都5夠膽......

點解呢?似乎你都係保守派(emoji)胡中因為校長上年上任,帶領佢地學校攞左好多一直以黎未拎過嘅獎,所以今年成為熱門之選。我仔2b-2c,老師根據過往派位,覺得鄧完全無問題,胡中都可以在首輪選擇。

sasafan 發表於 19-1-9 10:05
我囝英文5系几得,所以想保守d, 本來囝好 like "鄧", 但又比老師評為 band 3學校
...

其實b幾真係好難評論,老師比我睇過全港排名,鄧在胡中之上,但坊間評論鄧係勁差,所以真係唔知信邊個。我個女今年中四,佢係b1,所以選擇多,當年我都係憑我感覺,再加佢鐘意,根本無理其他野,結果成功派到心儀學校,所以今年阿仔我都唔理咁多,繼續做保守派,信班主任意見。不過B2真係難攪,選擇不多,所以我都好明白你嘅心情,唔想揀錯B3學校。
‹ 上一主題|下一主題