用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城男仔 band 2 (好煩惱)
go

九龍城男仔 band 2 (好煩惱) [複製鏈接]

二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 (呈二仲C左添),
其它BAAA, 我同班主任說囝好like 鄧鏡波, 不 like 英中, 班主任說囝1+2後是穩陣的band 2
鄧鏡波是Band 3自行揀的話side左, 聽完之後15/16, 鄧鏡波真的甘差? 真的要進取些?
選何官自一, 鄧鏡波自二可以嗎?
   4    0    0    0

sasafan 發表於 19-1-8 16:21
二線小學, 呈一邊緣人71/115, 呈二上番49/114, 囝英文一向最弱 (呈二仲C左添),
其它BAAA, 我同班主任說囝 ...
要進取些或許自行

1. 何官
2. 文理

派位乙部

1. 何官

回覆 elbar 的帖子

和小女的情況差不多. 小女第二呈分中英數常都有8字頭. 入到 BAND 1C.  但第一呈分 BAND 2B. 二次呈分合併只有 BAND 2A我比較保守所以自行亦選
1. 何官
2. 文理 (但有高人說 BAND 2A 文理不太認同. 弄到我15/16)

不如你同 little_yolky 研究一下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jeffrey1979 發表於 19-1-8 17:28
回覆 elbar 的帖子

和小女的情況差不多. 小女第二呈分中英數常都有8字頭. 入到 BAND 1C.  但第一呈分 BAND ...

其實都可以

鄧鏡波應該係2C,何官應該無問題

如不正確,請糾正

回覆 Jeffrey1979 的帖子

會不會考慮培道?聖母?

回覆 christy2011 的帖子

不喜歡純女校,在統一乙部才考慮。

andyjessica 發表於 19-1-8 22:18
鄧鏡波應該係2C,何官應該無問題

如不正確,請糾正

我的理解鄧鏡波是band 2,但老師説band 3,又話何官麻麻地,所以我都煩惱中,胡中,陳中是英中又怕囝追不到

sasafan 發表於 19-1-8 23:08
我的理解鄧鏡波是band 2,但老師説band 3,又話何官麻麻地,所以我都煩惱中,胡中,陳中是英中又怕囝追不到 ...

老師有無同你講,過去學校派位,同你差不多成績會派邊間?因為我仔學校會講同佢差不多成績歷屆會派咩學校,我本身對鄧鏡波都有偏見,班主任就同我講,絶對不是我想像中的問題,反而歷屆有學生同佢分享讀得好開心,而我亦有一天在餐廳遇過兩位現在讀緊的中五(我唔識佢地,只係搭枱知佢地係鄧的學生),佢哋都讚老師好好,讀得開心,所以我自行也選了這間。

andyjessica 發表於 19-1-9 08:52
老師有無同你講,過去學校派位,同你差不多成績會派邊間?因為我仔學校會講同佢差不多成績歷屆會派咩學校 ...
老師沒有特別提,提果d只是大路野.......佢不是說"鄧"不好,只是話 band 2 不用在自行揀佢

醒目開學勳章 王國長老

sasafan 發表於 19-1-8 23:08
我的理解鄧鏡波是band 2,但老師説band 3,又話何官麻麻地,所以我都煩惱中,胡中,陳中是英中又怕囝追不到 ...

胡中? 胡兆熾?

胡兆熾係有開英文班既 B2

順德聯誼總會胡兆熾中學

咁份校務報告我都睇到 R 爆晒頭...........

順德聯誼總會胡兆熾中學 2017-2018  學校報告

全校 714 人, 平均計每級有 119 人, 但佢個升學情況條數我真係唔知點篤條數出黎, 最好搵個高人幫手計計.

47 人符合 JUPAS 33222 資格, 47/119=39.5%, 但全港水平少少.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

sasafan 發表於 19-1-9 09:11
老師沒有特別提,提果d只是大路野.......佢不是說"鄧"不好,只是話 band 2 不用在自行揀佢
...

但係b1大部分都係英中,你都好難揀!睇你想行進取定穩陣派,何官我個人認為絶對啱你,至於鄧似乎可以第二輪先揀。

andyjessica 發表於 19-1-9 09:36
但係b1大部分都係英中,你都好難揀!睇你想行進取定穩陣派,何官我個人認為絶對啱你,至於鄧似乎可以第二 ...
我5會選 B1呀, 連陳中,胡中糸B2頭英中我都5夠膽......

sasafan 發表於 19-1-9 09:39
我5會選 B1呀, 連陳中,胡中糸B2頭英中我都5夠膽......

點解呢?似乎你都係保守派(emoji)胡中因為校長上年上任,帶領佢地學校攞左好多一直以黎未拎過嘅獎,所以今年成為熱門之選。我仔2b-2c,老師根據過往派位,覺得鄧完全無問題,胡中都可以在首輪選擇。

andyjessica 發表於 19-1-9 09:44
點解呢?似乎你都係保守派(emoji)胡中因為校長上年上任,帶領佢地學校攞左好多一直以黎未拎過嘅獎,所以今 ...
我囝英文5系几得,所以想保守d, 本來囝好 like "鄧", 但又比老師評為 band 3學校

sasafan 發表於 19-1-9 10:05
我囝英文5系几得,所以想保守d, 本來囝好 like "鄧", 但又比老師評為 band 3學校
...

其實b幾真係好難評論,老師比我睇過全港排名,鄧在胡中之上,但坊間評論鄧係勁差,所以真係唔知信邊個。我個女今年中四,佢係b1,所以選擇多,當年我都係憑我感覺,再加佢鐘意,根本無理其他野,結果成功派到心儀學校,所以今年阿仔我都唔理咁多,繼續做保守派,信班主任意見。不過B2真係難攪,選擇不多,所以我都好明白你嘅心情,唔想揀錯B3學校。

andyjessica 發表於 19-1-9 10:15
其實b幾真係好難評論,老師比我睇過全港排名,鄧在胡中之上,但坊間評論鄧係勁差,所以真係唔知信邊個。我 ...
多謝你, 我又5糸話1定B3差, 反而想小朋友糸適合就得,只因為仔英文不太好,比勁d反而怕累了他, 如果B3佢讀得開心/ok, 校風ok, 5好學壞已經滿足,所以先又看B2 又看B3

胡中不是英中呀!是中中學校設有英文班。

醒目開學勳章 王國長老

胡係有開英文班既中中, 唔係英中.................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題