用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

Band5 發表於 19-5-12 13:20
有時課程係需要時間適應。

我仔一向數學強,經常可以入到級五內,但初接觸sin, cos時都唔明,話老師教到 ...
同意課程係需要時間適應。

我女當年sin, cos,tan都唔明呀,中三,四數學搞唔掂,好彩中五遇貴人,學校將教得最好既數學主任調去教佢哋文商班,再加上遇到夾既補習社阿SIR,“叮”一聲數學開始追返,一額汗呀。

October. 發表於 19-5-12 22:26
我身邊都有人去留學畢唔到業返來,父母鞭長莫及,無能為力。讀到大學囉,父母提點下當然要,佢哋聽唔聽就 ...
都係要问先講上到大学,父母要提点,大概都要轉focus係人生处事上,而唔再係学業上吧~中学都只係声控幾句,大学更加事不关己了……

October. 發表於 19-5-12 22:42
同意課程係需要時間適應。

我女當年sin, cos,tan都唔明呀,中三,四數學搞唔掂,好彩中五遇貴人,學校將 ...
所以點都有d運氣成份,我自己當年都是遇到一個inspired 到我的數學老師,不過始終先要謀事在人⋯

October. 發表於 19-5-12 22:26
我身邊都有人去留學畢唔到業返來,父母鞭長莫及,無能為力。讀到大學囉,父母提點下當然要,佢哋聽唔聽就 ...
我年代大部分父母都唔會too involved子女學業,升學溫習問題都係自己解決和決定,大致上我都是朝這方向,不過就要小朋友知道有問題解決唔到my door is always open

王家爸爸    發表於 19-5-13 10:06

Yanamami 發表於 19-5-13 08:08
都係要问先講上到大学,父母要提点,大概都要轉focus係人生处事上,而唔再係学業上吧~中学都只係 ...
係呀,少過問學業,只係有提過佢唔好考得太肉酸,見工張紙都要俾人睇下嘛,好采,佢話一定可以SECOND UP畢業。

MrBeast 發表於 19-5-13 08:54
我年代大部分父母都唔會too involved子女學業,升學溫習問題都係自己解決和決定,大致上我都是朝這方向,不 ...
好同意“有問題解決唔到my door is always open”,家係仔女最強既依靠。

我年代大多都係自生自滅(有少數人唔係,我同學就父母幫佢鋪排得好好),但依家年代唔同囉,中小時,學業上父母唔介入幫一幫,我怕我會後悔。

October. 發表於 19-5-13 10:23
好同意“有問題解決唔到my door is always open”,家係仔女最強既依靠。

我年代大多都係自生自滅(有少數 ...
我總是覺得現今程度是比以前高,競爭更什,我回想返做學生時好多野做不到,然後就放棄,我唔想小朋友咁,所以盡量幫到就幫,同時放到亦放。
至於去到揀科,都未知能否放手,你們提到sin cos 我估計會struggle, 都是見步行步

MrBeast 發表於 19-5-13 13:13
我總是覺得現今程度是比以前高,競爭更什,我回想返做學生時好多野做不到,然後就放棄,我唔想小朋友咁,所 ...

係呀,以前做學生唔識咪唔識,升唔到學咪出來做野囉,大多數人都係咁。 我成績唔好,阿媽話生得我蠢,天生既,我真係冇咩壓力,其實, 宜家諗返,好大原因我當年HAE讀,如果,父母當時識得俾啲壓力我,我成績應該會好好多,以史為鑑,到我仔女,DAY 1開始,我就覺得要俾適當壓力佢哋。

講返sin cos tan呢啲數學野,你又唔洗太擔心你囡,真係個個小朋友唔同既,而且小朋友會變,同樣我生既,我女同我仔數學能力都唔同,我仔就一啲問題都冇,仲話初中sin cos tan好簡單,佢到咗高中,數學科仲越來越得心應手。

October. 發表於 19-5-13 20:37
係呀,以前做學生唔識咪唔識,升唔到學咪出來做野囉,大多數人都係咁。 我成績唔好,阿媽話生得我蠢,天生 ...
始終成績會對選科有影響,也不說是擔心,反而是怎樣去選擇

MrBeast 發表於 19-5-14 06:18
始終成績會對選科有影響,也不說是擔心,反而是怎樣去選擇

EK見到係話理科多人爭,文商易揀到。

老生常談選科就能力+興趣,諗多少少就考慮埋大學有得加權既科,呢啲利益通常歸于理科生,文商科學生唯有努力讀好英文及數學,呢兩科都有得加權,全文科其實最不利。

October. 發表於 19-5-14 11:17
EK見到係話理科多人爭,文商易揀到。

老生常談選科就能力+興趣,諗多少少就考慮埋大學有得加權既科,呢 ...
this means 英和數要特別留意下

October.    發表於 19-5-14 21:41

1998Ruby1998 發表於 19-5-12 06:25
回覆 Yanamami 的帖子

呢個真,我嗰屆好多人就係咁樣畀人呃左去讀 Physics,最後十個有 4 個 drop,4 個讀 ...

其實,個人認為Phy和數學一樣,教授嘅老師十分重要,係以老師為主導嘅科目,除非係D十分叻嘅學生即一開始就數底好好只要老師講少少就可以推出個大概念來的學生才可以以自我主導為學習重點,不然對理解比較麻麻嘅學生而言,老師講多DD和遘少DD會好大影響。所以,教授嘅老師十分重要,老師到底係hea著教吖還是充滿熱誠地教是學生們成敗之重點。

October. 發表於 19-5-13 20:37

講返sin cos tan呢啲數學野,你又唔洗太擔心你囡,真係個個小朋友唔同既,而且小朋友會變,同樣我生既,我女同我仔數學能力都唔同,我仔就一啲問題都冇,仲話初中sin cos tan好簡單,佢到咗高中,數學科仲越來越得心應手。

唔知點解好多學生對sin、cos、tan都係兩極化。一係好好覺得十分易學,一係就覺得攪到頭都大埋。我覺得都係一開始就建立對三角嘅自信心好唔好所影響,我試過對一些比較差嘅同學仔,試圖重健他們對三角的自信心為主要方向學習。我知三角比較差的學生差極都會對sin和cos比較掌握到,我就以此為建立自信的開端。先要孩子熟練sin、cos的多方題形,之後再加入有tan的題目,此時,不要求孩子要用有關tan的變化公式,只要求孩子把tan變為含sin、cos的模樣再計算或証明左右式相等之動作。孩子最終會是解得到,只是兜多咗D路,但孩子的自信心就慢慢建立起來,因為解到題開心嘛!如事這,用這煩嘅方法運作了一段時間,好多孩子都會開始覺得"兜"個大灣比較"麻煩",開始有信心接受tan和另外三個三角函數嘅公式。其實,當孩子覺得兜係麻煩嘅時候,就代表他們自信心已經建立對三角學有進步了,慢慢就會發覺原來三角公式不是那麼難。

YmOra 發表於 19-5-18 08:25
唔知點解好多學生對sin、cos、tan都係兩極化。一係好好覺得十分易學,一係就覺得攪到頭都大埋。 ...

嗯,建立信心對每樣野都好重要,好老師會想方設法去幫助學生,提升佢哋既學習動力。我仔就話三角涵數好有趣,初中sin、cos、tan好簡單,要掌握好,到咗高中呢個課題會深啲,但唔算難,都係果句,如果係一個普通學生,又想取得好成績,對課題理解咗之後,仲要熟,要熟就要做多啲。

回覆樓主:

讀傳統學校真係好慘,好辛苦。英文又學到半筒水。到考DSE既時候緊加辛苦。都係讀IB學校冇咁辛苦。

YolandaTam 發表於 19-1-9 13:44

所以中三係辛苦同大壓力嘅一年。好彩佢睇得開 ...

BAFS 、Bio同經濟多人選嗎

Sophie0804 發表於 19-6-23 23:35
BAFS 、Bio同經濟多人選嗎
BIO 同 ECON 多人選亦多位 (去年BIO 90個位, ECON 105個, 今年3/7先至知)BAFS 唔覺好多人揀

同意!而且上左高中之後d課程難左好多,我個女個時都跟得好辛苦(emoji)(emoji)

回覆樓主:

終於出咗選科結果: phy chem economics M2,  如願以償,繼續努力!

回覆 YolandaTam 的帖子

讀8科, 努力
‹ 上一主題|下一主題